Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Novinky na konec týdne.

11.07.2008 17:27

Co je na webu nového. Doplnil jsem ve Zprávách z krasu fotografie ke článku . Jak to prohlížím, stejně nejsou kompletní a dolů musím jednou slézt to lépe nafotit. I do Jižní odbočky, kterou jsme kdysi objevili, což bude zase úžinářskej mazec...

Vzkaz Předsednictvu, článek o pýše, sebechvále a moralizování (samozřejmě o mé vlastní), jsem napsal do Úvah. V novinkách je exkurzní zpráva o Kačné jamě ve Slovinsku  jinak pozvolna doplňuji v Novinkách zprávy z předsednictva a informace o Valné hromadě. Víc nestíhám, neb dělám čtrnáctky a večer padám pracovně na hubu.

Jinde na internetu. Na Plánivských stránkách je opět Kačná jama, report z celé akce. Na Dagmaře se zase píše o proběhlém jeskyňářském týdnu. Trochu z jiného soudku je žena, která byla kousnuta netopýrem v nějaké Ugandské jeskyni a následně zemřela nakaženíá virem Marburk. Cavex Club dostal od předsednictva (oběžník č. 92.)požehnání v podobě doporučení ČSS, které bude umístěno na certifikátu SRT, po školení jež Club provádí („Absolvování kursu doporučuje Česká speleologická společnost pro základní bezpečný pohyb ve vertikálních jeskyních s pomocí jednolanové techniky.“). Spousta jeskyňářů na to může mít svůj názor.

Jak tak čtu, školí se i jinde. např.: Speleo FBMI. Dočtete se, že za peníze se naučíte teoreticky daleko více, včetně odborných věcí, karsologie, krasové jevy,ochrany přírody, práce ve výškých, uzle, nouzovky a podobně. Už akce probíhají, například tato, tak ať se na všechny dostane. Neměly by se tyto aktivity také podpořit nějakým vhodným doporučením? Jinak můj názor je, že sebedokonalejší školení z nikoho pořádného jeskyňáře, ani lezce neudělá.