Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Zakopane, Polské Tatry a 53. Jaskyniarsky týždeň SSS.

09.08.2012 17:14

Začátkem měsíce srpna proběhla v Polských Tatrách významná akce Slovenské speleologické společnosti. Spolu s ní se na organizaci zásadně podíleli členové Tatranského speleoklubu ze Zakopaneho. Protože se jedná o národní park s velkým množstvím omezení, přípravy trvaly několik měsíců (od ledna tohoto roku). Východištěm dění se stala nelbližší osada Kiry, ústí do doliny Kosczieliska, vlastní jeskyňářský tábor stál v kempu na polaně Rogozniczanské, kde bylo centrum veškerého dění. V kempu jsme byli jako jeskyňáři jedinými návštevníky, účast byla doslova mezinárodní: Poláci, Slováci, Češi a Maďaři. Akci podporovala horská služba a správa parku TOPR.

Organizační záležitosti i vlastní kemp stál  na 4 dny dohromady 30 euro, cena dobrá, služby a zajištění vynikající. V kempu jsem zaznamenal mnoho pozitivních drobností, například stany na dřevěných plošinách, které dobře izolovaly. Taky vybavení kuchyněk a speleozázemí do nejmenších detailů, ledničky, gril, erární plynové vařiče i erární stany. Pro jeskyňáře tlaková voda na mytí overalů a sušárna. Mimořádně záslužná byla ranní polívka a teplá večeře z polní kuchyně, naražená bečka večer. Vše se platilo do kelímků, výdej samoobslužný, neřešily se nějaké míry, ani poctivost placení. Důvěra a přístup převážně polské strany působila velmi pozitivně. Na to se nezapomíná. V ceně byla i bohatá průvodní dokumentace a prospekty, vstup do tatranských dolin a místní přeprava.

Oba jeskyňářské spolky sestavily velmi rozmanitý program od tradičních jeskyní, některé byly částečně zpřístupněny, po jeskyně náročné. V nabídce bylo několik speleoalpinistických lokalit, pár vyloženě i těžkých. V nabídce byly vycházky geologické, popřípadě byl prostor i pro individuální program. Okolí Zakopaného je krásné, lesy velmi hluboké, doliny hodně dlouhé. Přihlašování na akce bylo vyvěšeno včas a na každý den zvlášť, zapisování proběhlo bez tlačenic. Stejně tak odchody na exkurze proběhly bez větších prodlev, komunikačně jsme si vystačili slovanským jazykem. Drobný problém byl v odjezdech mikrobusů, které byly domluveny na tuto akci, některé najížděly se spožděním přes hodinu. Druhým bylo zrušení výpravy, když se přihlásilo málo lidí, ale vzhledem k náročnosti akcí, je to celkem pochopitelné. Jak probíhala naše účast na setkání.

Středa 1.8.2012: Většina jihomoravských účastníků dojela v odpoledních hodinách, kromě skupiny Myotis, kteří to vzali se čtyřenním předstihem přes Slovensko. Ubytování se v táboře, společná domluva na exkurze, postavení stanů atd.

Čtvrtek 2.8.2012: Oba Igorové geologická exkurze na hlavní hřeben Červených vrchů. Jediný den, co bylo nahoře naprosto excelentní počasí. Piff, Dušan, sestup do Velké Sněžné spodním vchodem, zbytek povrchová exkurze. Hlavní část teamu sestup do jeskyně Mietusia Wyznia (horní jeskyně v dolině Mietuša). Vchod 1393 m.n.m., v dolině malá Swistóvka. S délkou skoro kilometr a denivelací 142m se pravděpodobně jedná o paleoprůtokovou jeskyni do sousední doliny Kosczieliska. Při současných hydrologických poměrech odvodnění jej jeskyně prakticky kopíruje ve vyšší úrovni. Tlakové kanály standardních horských jeskyní jdou do masivu západním směrem. Na konci je písčitý sifon s průvanem, kde poláci občas kopou. Spodní patra jsme nenavštívili, zde jsou sifony vodní. Vchod leží na skalní polici asi 8m nad svahem ve výrazné tektonické poruše, které se lokalita drží prakticky celou svou délkou.

Pátek 3.8.2012: Aleš a Štěpán sestup do Velké Sněžné, problém byl s vrtkavým počasím. Díky malé bouřce výstup spodním vchodem proti vodopádům, přesto však v pohodě a s dobrým časem. Zbytek týmu geologická exkurze po dolině Chocholowska. Průvodci byli geologové z Polska, o výklad se velmi živě zajímali zejména jeskyňáři z protilehlé Slovenské strany a Belanských Tater. Dále přechod po kontaktu vápenců v předpolí hor, kde se nachází několik štol z 19. století na mangan a železo. Hucianskie bane a Lejowe bane, dále ostrý a souměrný hřebínek do doliny Lejowa. Večer kulturní v místním pohostinství, několik přednášek (např. jeskyně Javorinka)a promítání videí z činnosti Polské horské služby.

Sobota 4.8.2012: Polskotatranský TOPR vyjímečně zajistil jeskyni Chocholowska szczelina (puklina). Její vyjímečné postavení je srovnatelné s Amatérskou jeskyní v Moravském krasu, vchod zamčený, jeskyně slouží převážně k výzkumu. Délka 2,3 km, převýšení 60m, jedná se o puklinovitou jeskyni zajímavých tvarů a směrů. Chodby vznikly kombinovaně korozí i erozí, větší dómy na šikmých tektonikách jsou převážně zaříceny. Jeskyně je vyzdobená aerosolovými sintry, nátekovými formami a uprostřed i nickamínkem a krápníky. Vstupní meandry z nejnižšího vchodu je třeba vystrojit, jinak lezení je středně obtížné, ale hlavně dlouhé a rozmanité. Sestup provedlo přes 20 jeskyňářů čtyř národností. Humorná příhoda se stala v Zawaliskowem labyrintu, kde cestu nenašli ani průvodci. Místo postupného a systematického hledání horního, 3. vchodu, i když jsme byli nápomocni, raději zvolili úprk stejnou cestou ven. Během všech akcí jsem se pokusil udělat nějaké fotky, Štěpán během svých akcí pořizoval videozáznam.

Večer byl rozlúčkový, formálně akci ukončili (stejně jako ve středu zahájili) Bohuš Kortman, předseda SSS, polská jeskyňářka Jaga z Tatranského speleoklubu a Lukáš Vlček. Ke slavnostnímu ohni hrála místní guralská hudba i skupina a volné sdružení českých a slovenských pěvců. Poláci dodali slavnostní hranatý, modře vybarvený dort, buřtíky a silně chlazený nápoj soplica s citronovou příchutí. Většina účastníků nešla spát před druhou hodinou ranní.

Neděle 5.8.2012: Už jen balení tábora a odjezd domů. Tým Myotisu pojede průběžně ještě asi dva další dny. Ostatní většinou přes Kraľovany, jiní přes Belanskou jeskyni na Moravu a domů. Českou speleologickou společnost reprezentovali: 6-01 Býčí skála: Štěpán Mátl, Zuzana Minaříková, Petra Dohnalová. 6-12 Speleoklub Brno: Harna Igor, Hanuš Vlastimil. 6-16 Tartaros: franci musil. 6-21 Myotis: Aleš Havel, Aleš Semiš Vyroubal, Dušan Kleberc, Tomáš Bohuslav Kočí. Dále pak silná sestava 1-04 Zlatý kůň a 7-04 Sever Jeseník. Kamila Matějíčková, nezařazený člen ČSS.

Nějaké fotografie jsem vložil na Rajče.

Ostatní fotodokumentace: Igor Harna, Zuzka Minaříková, Štěpán video....