Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

SPELEOFÓRUM 2011

03.05.2011 21:25

V neděli skončilo Speleofórum 2011, ročník 30. Dovolte mi k jeho skončení a jubileu podělit s vámi o zážitky, zkušenosti. Pokusím se nějakou formou shrnout dojmy z posledních ročníků a jejich kvalit, zkušenosti a nastínit další perspektivy. Z mého osobního pohledu samozřejmě.

Pátek, poledne před akcí: Pátek je organizačně poměrně náročný. Protože skupina Tartaros speleofórum organizuje už pošesté, úkoly jednotlivců jsou v podstatě dané. Převzít budovu a pozvolna se v ní zabydlet. Vždy je nutné předem uklidit a zamést, nikdy se nepodaří převzít polahy čisté. Navézt materiál, postery, občerstvení. Zajistit prakticky všechny posty, které jsme v minulosti vytvořili a udrželi. Jsou to: Servis kolem budovy, úklid, odpadky, zajišťování klidného průběhu akce. Pokladna a recepce s veškerým organizačním zázemím. Bar, vnitřní kuchyně s občerstvením, venkovní kuchyně s občerstvením, zejména jídla pečená, grilovaná a uzená a výčep. Mezi přesouváním sudů, posterů odpoledne neustále běhala nějaká postavička a říkala co všechno děláme špatně a co by se dalo zlepšit. Naštěstí k večeru byla uchvácena povinnostmi jinými.

Co by se dalo zlepšit a co se zlepšilo: Jelikož se jednalo o ročník kulatý jubilejní, pořadatelé předpokládali dvojnásobnou účast a svou činnost k tomu směrovali. Organizátoři se však nedali zaskočit, předpokládali účast minimálně stejnou. Ve skutečnosti bylo platících hostů pouze 260 (loni 320). Pokles zřejmě způsobil hokej, svátky, pravice v Brně a relativně vlažný program. Stane se. Největší snahou bylo vypudit výčep ven pod stany. Kde by si účastníci natočili pivo a zase s ním odkráčeli dovnitř. Nakonec byl výčep přesunut pouze do šatny, kam se ve stísněném prostoru vešly ještě sudy, koloběžky, firma Hysko, firma s patronkami, dav před záchodky, dav před kuřárnou, dav před štvavým plakátem. Díky tomu se uvnitř zvětšil prostor pro expozici SZS, SE3 a večer pro tanec. Zvětšil se i proto, že bylo poloprázdno. Ostatní prodejní stánky uvnitř již několik let na identickém místě. Některé s reklamou, jiné si ji vylepili jaksi inkognito, sami a všude. Zvláštním typem reklamy je posterová prezentace. Už poněkolikáté jsme montovali a vynášeli nahoru mnoho zbytečných panelů. Využito je asi pouze 20% plochy. Moc o to není zájem, k tomu si ještě mnozí přivezou poster svůj, který připevní na ten velký. Ale k tomu stačí i provázek. Co s tím?

Osazenstvo kuchyně: Někteří tvrdí, jak se máme, že máme fórum zadarmo. To je sice pravda, ale většina organizátorů jej prakticky nevidí, ani dokonce nemají možnost se nějak aktivně zúčastnit, třeba pokecat, nebo organizovat nějaké jiné akce. Platí to zejména o členech Tartarosu, kteří zajišťují kuchyni. Znamená to od pátečního odpoledne se sejít v klidu na základně a pracovat, loupat, drhnout, krájet, míchat, vařit, obalovat, vylepšovat. Výsledky dovézt v sobotu dopoledne a potom se je pokusit prodat. Děláme to pro sebe, ze zisku se opraví čerpadla, nebo koupí elektrika a nářadí. Samozřejmě se všechno dá zajistit profesionální firmou, ale to by nestálo maso 50, ale dvojnásobek. Možná bychom se z pohody speleofŕa v klidu přesunuli do ducha mojítů párty a pod stany bychom mohli mít vše i s obsluhou.

Ti ostatní. Nejde zapomenout na osoby, které vyplňují organizačně zbytek speleofóra. Kromě stánkařů, kteří se o sebe starají sami, za prodejní místo většnou přispějí hmotnou věcí do výherních cen. Když jsou ceny, ocenění, musí jít o hru, nebo výhru, nevím jak to napsat lépe. Ostatní pracují na chodu třeba s výraznými slevami, nebo jen za režii a pod. Je to projekce, ozvučení sálu a většinou i hudby, hudba. Hudba letos s velkým otazníkem, byla hodně rocková, bez šťávy a vyžadovala pozornost, jinak se moc neprojevovala. Ale snaha určitě byla. Za sekretariát Veronika s prodejem všech tiskovin ČSS, Michal stabilně jako uvaděč a konferenciér. Na to že je kulaté výročí jsem nikde nezaznamenal žádná média, radaktory celostátních, ani okresních plátků, televizi a podobně, jak bývalo vždy zvykem, ale je možné, že jsem zrovna nebyl přítomen.

Program speleofóra. Promítání probíhalo už od pátku a na různých úrovních. Nějaké velmi výrazné podniky a úspěchy moc nebyly, takže  kapacita sálu v podstatě stačila. Stejně se sedí většinou u okrajů a v uličkách, aby bylo možno snadno utéct. Občas mám dojem, že projekce se tvoří tak, jak jdou jejich přihlášky, nikoliv podle logiky, například podle místa, účelu nebo druhu, ale to je věcí vyšších míst, letos se to povedlo neobyčejně chaoticky. Ale kvalitu dopředu ošidit nejde, většinou ji nikdo nezná. Je fajn, že se aspoň rámcově dodržel čas zahájení jednotlivých přednášek. Co chybí stále je přenesení programu do předsálí, byť formou malé televize. Ne proto, aby se dalo při pojekci chlastat, ale aby se daly chytnout přednášky skutečně od začátku.

Co mě asi nejvíce zaujalo. A taky co jsem stihnul vidět. Historie speleofóra od Jirky Otavy ad Zlaté lípy po Sloup. Všechno dobře vystihnuté a zaznamenané vč. jeho skutečných zakladatelů a původního záměru, nebo spíš původní podoby - posezení kamarádů z Moravského krasu u ohně s povídáním, kytarou a fotkami. Barabáš klasicky na výtečnou, je to profík. Stejně profesionálně a zároveň lidsky působila i přednáška Vlasty Káně o WNS, plesnivých netopýrech a jejich budoucnosti v krasu. V sobotu pak odborné přednášky, Kalenda, kyvadla, zemětřesení a jeskyně VDV. Je dobré, že se odborné věci od nás doma přesouvají do lukrativního času soboty. Dále profesionálně provedený film z (jeskyně, která neexistuje) a to podzemního systému Poseidonu. A od Žisténa nějaké drobné novinky a pozorovatelné mikrozměny v Moravském krasu.

Odpoledne byly také vynikající přednášky. Štefanová, co se asi čekalo, že jeskyně půjde proti paleopřítokům a těch kilometrů ještě přibyde. Tetín, Petzoldovy jeskyně a Okrouhlík, lokality, kde se momentálně s úspěchy pracuje. Pracuje se i jinde, výsledky na sebe nedají dlouho čekat. Velmi pěkný byl film o průstupu proti proudu Křtinského potoka z Barové do Dómu Ticha od Štěpána Mátla. Filmu předcházela usilovná dřina členů Býčí skály na této lokalitě. Nenechal jsem si ujít Kačnou jamu, kde to Tomík s mými zásluhami z mapování trochu přeháněl, ani Maganik a objev dvou vertikál v Černé hoře od Zdenka Dvořáka. Velká škoda, že jeskyně nepokračují, bude nutné hledat dále a jinde. Zajímavý byl i Solný kras od Filippiho, škoda, že jsem viděl jen kousek.

Nedělní exkurze. Tradičně po každém fóru, s různými změnami, některé klasické - Pikovka, jiné úplně nové - Velká dohoda, Nagelova propast. Tentokrát bylo v nabídce 16 lokalit. Nevyužita byla jen sonda pod Jedničkou, což je škoda, protože jde o členitou, dlouhou a místy pěkně vyzdobenou jeskyni. V možnostech byly i nové objevy, například Okrouhlík, i hluboce zakonzervované lokality, jako Závrt č. 71. Přihlašování se děje elekronickou formou, když už to Zdeněk vymyslel a společnost zaplatila. Potvrzení účasti podpisem na speleofóru už zas tak nefunguje, protože někdo si pro jistitu zabukuje exkurzí více, jinde se připisují pod rámeček i pod fyzické možnosti lokality a samotného průvodce. Takže klasický chaos jako vždycky. Ale bere se to jako normální, možná ti znalejší a tím pádem víc se o MK zajímající se předhlásí u konkrétní skupiny a udělaj si exkurzi sami. Zcela vyjímečně a hlavně proto, že jsem předešlé dny moc nevypomohl jsem jednu exkurzi provedl i sám a to Holštejnskou jeskyni a Novou Rasovnu. Myslím, že mí klienti byli spokojený, i když profíky méme také, ti se však nedělního provádění z různých důvodů nezúčastnili.

Quo vadis speleofórum? Každé speleofórum je takové, jaké si ho uděláme. Jako v sexu. Někdy vyjde lépe, jindy hůře. Nelze říct, ze bylo lepší a špičkovější, než předešlé. Kdybychom to tvrdili pořád, asi bychom se ušpičkovali. Je dobré, že se zkoumá, jezdí a výsledky se prezentují. Někdy se objevy povedou a sejdou se i exluzivní a exotické expedice. Na to se chtyá vždy. Nějaký chemismus vod už neláká jako kdysi, už si nehrajeme na vědu, čekáme špičkové obrázky, vzletné projevy a machrování. To dělá ta doba, letos byl sex chabý, proto účast na jubilejní akci nesplnila očekávání. Ale se speleofórem je to i jako s ženou. Kdo očekává jen ten sex, asi do hloubky duše nepronikne nikdy a já si rád poslechnu o šutrech, chemii, hydrologii a douhých vlnách. Patří to k tomu, za rok se ti skalní sejdou znova, speleofórum bude zas. Ještě jsem neuvedl dvě věci, co jsem chtěl a to sborník speleofóra 2011, pokus o recenzi, nebo spíš povídání o obsahu časopisu. Bude příště, stejně tak o přednášce 16. mezinárodního kongresu a možná i JESU....

Fotogalerie ze speleofóra je zde: