Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

speleobulvár (16)

07.07.2010 23:04

Začaly prázdniny . Město Brno a přilehlé okolí docela vymřelo, projevilo se to hlavně dvěma dny prodlouženým víkendem. Skvělá příležitost k práci, v centru štattlu se dá i v dopravní špičce parkovat. A co víc při práci se nemotá tolik lidí v ulicích hluboko pod střechami. Takže tentokrát žádné akce nebudou, žádné jeskyně, žádné fotky. Víkend jsem strávil s klempířskými kleštěmi nebo namočeným válečkem na tramvajové sedačce....

Minulá středa a MZM. Zajoch a jeho šéf Jarda Hromas uvedl Petrovu výstavu fotografií: Moravský kras v paprsku světla. Okolo zajímavého osvětlení se motaly i záběry z foyeru MZM. Vhodný předskokan pro výstavu v podkroví - Moravský kras známý a neznámý. Koneckonců po vernisáži se bylo možno podívat, hlavně to uvítali mimobrněnští. Jinak celkově vernisáž proběhla velice skromně. Autor si to tak přál. Nějaké fotky má Oťas Šimíček u sebe na webu. Já je také připravuji, možná ještě v tomto měsíci.

Ale je tu polovina roku a šestnáctý speleobulvár. Je potřeba zase probrat nějaké ty drby.

Speleologie: Vyšel 102 oběžník ČSS a m.j. se v něm opět oprašuje JESO. To co bylo slibováno na konci roku 2007, např. jen evidenční karty, hrubý popis vchodu a rozměry jeskyně (viz časopis Speleo č. 50, str. 8), už zdaleka neplatí. Už se jedná o mapách, fotografiích a autorských právech. Zajímavý počin od lidí, kterým to dodržování cizích práv zrovna moc nejde. Kdo nepodepíše, možná bude vyhozen z Kališnické... Školení JESA bude 4.9.2010 v Blansku a francimus bude u toho. V nejbližší době se připravuje o JESU nový článeček. K nastudování se hodí vyhláška 667 z r. 2004 a jen náhodou se aplikovala na JESO.

Moravský kras a jiné Česko: Pramen Punkvy už nemusí být tam, kde ho většina jeskyňářů hledá a to pod Bludištěm Milana Šlechty v Amatérské jeskyni. Dle nové terminologie to údajně musí být jedna z jejích zdrojnic, která je delší, eventuelně vyšší. Jsou to prý nové trendy České hydrografie. Více je údajně uvedeno v časopisu Koktejl, já se pokusím získat více informací od zdroje. Tunel Blanka v Praze na kolenou, bez bagru a téměř i bez bagristy. Samozřejmě další zákaz ražby, pokarhanie geologa a nový geologický posudek. Možná ho povedou jinudy a stávající úsek zase zasypou. Já už se nedivím ničemu. Primátor ihned přispěchal s žalobou na neznámého pachatele, místo toho, aby finančně pomohl k lepšímu průzkumu budoucího staveniště. Surikata a jeho výlet do štol u Klenčí s francouzskou montanistkou Barbarou.

Kamerový průzkum v Tetínských propástkách. Vypadá to na nastrkání kamerové sondy někam do neznáma. Pokusím se sehnat video, které by mohlo být zajímavější. Babická skupina a TÝDENNÍ PRACOVNÍ AKCE bude od 10. - 18. 7. 2010. Na odkazu jsou i informace, kde se bude kopat, kecat a pátrat. Rozpis sestupů včetně účastníků, kde je možné se přihlašovat je zde: Další článek o podzemí Babic je Babické Štrbské pleso. Kelfovy 26. speleostřípky převzaté právě před chvílí....

Slovensko: Anton Droppa, významný Slovenský jeskyňář a badatel oslavil 9O let v kruhu jeskyňářském. Jeskyně Javorinka ve VysokýchTatrách. Informace z jeskyně a o vytvoření nového bezpečného horního vchodu. 40. Výročí založení OS Čachtice je akcí, která se konat bude. Tradičně u Hladového pramene. Edo Piovarči a akce Aragonitu Na jazere, respektive ve fotogenické jeskyni Ludmila.

Fotogalerie a videa: Zajímavé video - Kanadský film, hlavně po výtvarné stránce a zdánlivě nesouvisející s jeskyněmi je: Muž, který sázel stromy. Po výtvarné stránce nezajímavá jeskyně na Višňákově albu Slovenský Raj a Vysoké Tatry. Na webu Boston. com naléhavé dvě dokumentační galerie z Mexického zálivu a ze stejného zdroje i hustější report a stavu fauny tamtéž.  Další hustý video, kde je nutné zapnout si zvuk naplno, aby vynikla dramatičnost situace, je půdní sesuv někde v Itálii. Odkaz uved Martin Sluka na Ružomberskom fóre. Video s aplikací velmi vhodné obuvi do podzemní zatopené štoly...(převzato ze speleostřípků). M.j. i střípky postihla okurková sezona a jsou tentokrát také trochu chudé.

Technika: Tradičně na Podzemí.net nové světlo, taková trvalka a lepší nouzovka Zebra Light. Z podobného soudku rozbor vlastností obyčejné LED-ky: Tikka2 - Zippka2 na Petzlovi jako novinka. Transportní kufry na fotovýbavu. Ženský nový climbing škopek na hlavu s výřezem pro culík...

Pár fotografií ze Zajochovy vernisáže. Pod táhnoucími a patřičně vycpanými divokými kačenami ji uvedl Jarda Hromas...