Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

speleobulvár (10)

20.04.2010 20:56

WNS (syndrom bílého nosu): Informační článek a leták na jeskyňáři.cz. Stránky odkazů na ČESONU (Česká společnost) a na SONu (Slovenská společnost na ochranu netopýrů)s diskuzním fórem na stránkách i na facebooku atd. WNS 2010, oficiální webové stránky. WNS na sympóziu ochrany netopýrů v Berlíně, únor 2010. Neváhejte a čtěte. Milion uhynulých kusů jen na východním pobřeží USA je dostatečným důvodem se o problém zajímat.

Domácí speleologická scéna: Hodně informací se dá najít na Kelfových speleostřípcích. Co jinde: Moravský kras utrpěl další jarní úklid vyhlášený na Den země. Informace o nakrojení turistického salámu (zahájení jarní turistické sezony v moravském krasu) a  jiné drobnosti jako televizní zpráva jak kras ničí špinavá voda z obcí. Zprávu a fotografie z úklidu i na webu CHKOMK samozřejmě i s poděkovýním zůčastněným školám. Na stránkách Správy jeskyní i AOPK je nová vědomostní soutěž pro děti: Po stopách nejstarších lovců a jeskynních mevědů a Tajuplný život v jeskyních.

Jarní úklid proběhl také na jeskyňáři.cz. Škoda, že jsou komentáře uzavřeny, také jsem chtěl přispět. Podařilo se to pouze Jiřince Novotné, zajímavý a bližší rozbor určitě zasluhující komentář. A tady jiné vyjádření k úklidu na webu Speleologie-geologie. 6-01 web Býčí skála a článek o Vinckovi Doležalovi-poustevníkovi z Kostelíku. Článek od neznámého autora, jinak Vincek byl zřejmě pokrokový eremita protože po jeskyni nečmáral. A jiné historické články od J. Šislera. 6-08 Dagmar založila svoji stránku také na jeskyňáři.cz a v posledním týdnu ji výrazně obohatila o nové příspěvky, zejména o pracovní akce. 6-22 Devon na závrtě Okrouhlík nějaké postupy v koncovém sifonu. 1-05 Geospeleos, výrazné doplnění stránek v dubnu, zejména o fotografie lokalit Českého krasu. Jáchymov, radioaktivní úložiště na stránkách Kahanu.

Akce v zahraničí: 1-02 Tetín zpráva z pracovní a průzkumné akce Slovinsko 2010. Ľadové kvaple miznú v Malé Stanišovské jeskyni. Jánská dolina a otevření turisticky zpřístupněné lokality. USA, Missouri a st. Louis - jak lze upravit jeskyni pro bydlení, velmi inspirativní zprávička, pokud nemáte na vlastní byt.... Slovenské jeskyňaření - Valná hromada v Aktualitách SSS a na facebooku. Papua 2010 Nechcete vyjet? Expedice Namak 2010 pro změnu už přijela a přinesla nějaké výsledky. Podobná stránka je na stránkách ČSS.

Fotogalerie: Profesionální fotodokumentace od Polského autora Howito opravdu stojí za prolistování. Co nabízé amatérsá alba? Uživatel Blembloud a jeho fotografie ze Slovenského krasu na akci Tartarosu na velikonoce 2010. Uživatelka Maky a fotografie z krasu Moravského. Mtb.matysek a jeho fotografie ze stejného regionu. Uživatel Krtek a jeho velikonoce Bílá sonda a Zlomiská. Brouk 1 - únorové pracovní setkání jeskyňářů, AOPK a pracovníků správy v Českém krasu. Záhadná fotogalerie na Picasu, zde jsou mimo jiné i historické fotografie z prací Karla Absolona v bývalé Jugoslávii. Je škoda, že nejsou blíže popsané. Informaci jsem převzal z Kelfových střípků.

Tož vše, pokračování příště...