Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Setkání jeskyňářů v Českém krasu 2008

06.10.2008 23:02

Bylo 3.- 5.10. v Tetíně. Do Českého krasu jsme tradičně přijeli už v pátek odpoledne a tradičně se členy Babické skupiny. Trochu popili a pokecali. Akci vždy organizuje ZO 1-02 Tetín.

Na sobotu jsem si předjednal a předemajloval díky Mojmírovi exkurzi do jeskyně Javorka. Volné místo bylo, shodou okolností tak učinil i Zdeněk Motyčka s Jenem a další dva účastníci. Exkurzí bylo víc, kromě povrchových po blízkých lokalitách, roklích a údolí Berounky i exkurze podzemní. Asi nejpočetnější byla exkurze do jeskyně Martina na Kodě. Nás mohlo být maximálně sedm, neb jeskyně Pod Javorkou není malá, ale lezecky poměrně obtížná a vertikální s dlouhými čekáními na žebřících a traverzech. Ráno ještě dobíhala prezentace účastníků a výstava fotografií různých autorů. Odpoledne pro zájemce byl nachystán průjezd Tetínskou roklí po laně a podobně.

Jeskyně Pod Javorkou (Javorka je kopec jižně pod hradem Karlštejnem) je dneska přes kilometr dlouhá a další objevy na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Vchod je asi 100 výškových metrů nade dnem údolí a stejně tak hluboko v jeskyni klesnete na dno propasti Dvě tlamy. Systém byl nejprve zdoláván z horního vchodu, kde byla práce pro nebezpečí zavalení ukončena a pokračovalo se několik let spodním vchodem. Obě jeskyně byly později propojeny, transport sedimentu zajišťovala tzv. Vintocká dráha, která dostala název, podle těžního zařízení v jeskyni Sloupské Vintoky v Moravském krasu. Vlastně by to měla být Malolesíková dráha dle skutečného původu vzniku. Po letech neskutečné dřiny v těžkých podmínkách, tvrdé a zesintrované hlíně a úžinách dosáhla skupina Barrandien kolem roku 2006 prvních výsledků a objevů.

Prokopaný a objevený systém tvoří členitý shluk chodeb, propastí a komínů. Místy jsou pospojovány tlakovými kanály, nebo závaly. Vápence, ve kterých je vytvořena jsou devonskho stáří s četnými nekrasovými vložkami a mezivrstvami. Společně s tektonikou vylitou sintrem, nebo vyhojenou kalcitem tvoři bizardní kulisy, chodby a jiné části jeskyně. Poslední objev je část Půda, kde se v komínech pohybujeme ve velmi čistých vápencích a krásně vyzdobené jeskyni. Takže bych chtěl ještě jednou poděkovat průvodci Jirkovi Dragounovi (ZO 1-11 Barrandien) za trpělivost a provádění a možnost si udělat pár fotek na památku.

Exkurze se protáhla až na čtvrtou odpolední, takže jsme akorát zachytili odpolední prezentaci a promítání. Soupis příspěvků je na Tetínských stránkách, nebyl jsem na všech. Co mě zaujalo. Hned první byla zpráva o potápění v jeskyni Zugó a zpráva o nehodě tamtéž. Možná jsem nebyl sám, který čekal něco navíc, nebo chtěl slyšet něco jiného. Další promítání, které se mi líbilo byla historie Kodského mlýna, průzkum pěnovců v Českém krasu a jeskyně v solném krasu Namak v Iránu. Konečně byly na světě i jiné fotografie, než od Marka Audyho.

Večer, vlastně ráno ukončila skupina Fotři (FO3), kterou k ránu průběžně doplňovali relativně neopotřebovaní jeskyňáři. Touto akcí končí taková jakási oficiální čast setkání. Nedělní program záleží spíš na šikovnosti zbylých a přeživších účastníků. Původně jsme měli jet na Nový lom a Koněprusy, leč kolečko se polámalo a řidič zůstal s autem v servisu a Berouně. Se Zdeňkem tentokrát Dvořákem jsme si tedy dali střízlivěcí výlet na rozhlednu Děd , o které jsme si mysleli, že bude nad Berounkou a nebyla. Odpoledne ještě výlet kolem Hostína a Berounky. Ale jen takové malé zastavení, bylo krásné počasí, škoda toho nevyužít...

Oficiální zpráva ze setkání je na Tetínských stránkách,

fotky, zejména z jeskyně Javorka jsou na Rajčeti....