Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Přistání ocelového ptáka na Sloupském hřišti a jinak kras k popukání...

18.03.2008 22:58

V pátek 14. března jsme se sešli tradičně U Němců v Ostrově a domluvali si svoje akce, kdo to nestihl v týdnu. Naše Pustožlebská skupina si domluvila akci v NSK, kam jsme skutečně vlezli. Sestupu předcházela rekognoskace terénu v okolí skalisek Evropy a Indie, kde skupina už dlouho uvažuje otevřít starou zasypanou šachtu ze 70-tých let. Nafotil jsem si pomalované skály neznámými vandaly. Jsem zvědavý, kdy si vezmou k tomu ještě spreje. Už ze nedivím vůbec ničemu, k přírodě není žádná úcta. Maúcta.

V Novém Sloupském koridoru teklo vody akorát a byla čistá, že bylo krásně vidět na dno. Neznámý přítok pod Velkým komínem směrem od 8. sifonu také chrlil hodně vody, aniž byl znatelný pohyb hladiny v jezerech a tůních mezi nimi. Udělali jsme nějaké drobné průzkumy na Televizní galerii a skončili brzy, protože většinu z nás čakala velká kulturní akce ve Vavřinči.

Dopoledne se ještě konala koordinační cvičná záchraná akce v jeskyni 13C na Holštejnsku, kde se sehrávali jeskyní záchranci spolu s hasiči. To ale ve Sloupě byla velmi ostrá akce. Na hřiště pod skalami přistál modrý vrtulník policie a odvezl si nějakého horolezce se zlomenou nohou. Stalo se to ve stěně před Pustevnou, jméno cesty jsem kdysi znal a taky si ji někdy vylezl. Aspoň podle opuštěného lana a shluku lidí se dalo usuzovat, že to bylo zde. Dobře je to popsáno na lezci. Nějaké špatné jištění skončilo zlomenou nohou a spálenými dlaněmi.

Taky bylo poslední den hezky a něco jsem si i pofotil. Večer bylo promítání obrázků z cest ve Vavřinči. Akci Technických sportů pravidelně organizuje Zdeněk Kakáč a vede si dobře. Promítaly se CD ze splutí Jeniseje, hor Sikkimu, Atlasu, filmy z krasu, Rumunska a Mikulova. To jako z té nové jeskyně pod zámkem a byla to předpremiéra před speleofórem. Přišlo hodně lidí, že se pomalu do obecní společenské místnosti téměř nevešli. Vašek mi telefonicky referoval o brutálních narozkách na Tartarosu, takže někdy jindy....

V neděli , protože i část naší skupiny ctí tradice, mělo být tradiční stříhání stromků v Babicích (nad svitavou). Stihli jsme to jen u Honzy, protože se dál pokazilo počasí. Vyjel jsem zpět na sever, protože v pondělí ráno mě stejně čekala práce v Blansku. Nicméně jsme stihli se skupinou Tartaros vlézt do jedné velmi krásné a nejmenované jeskyně o které zatím nemůžu vůbec nic napsat. Tak snad někdy příště....

 

Neznámá jeskyně v Moravském krasu.

Kuba po akci.