Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Moravský kras, Nulté narozeniny a Bozkovské dolomitové jeskyně...

19.05.2008 20:41

Taková divná směsice akcí, ale vzal bych to po pořádku. V pátek jsme s pracovními kolegy absolvovali takovou dobrou pracovní akci. Dostat se pod široký balkon v 5. patře, hodně přes metr převisu, tam se zavěsit a pojednat zbytek pater fasády barvou zelenou. Opět se projevilo, že jeskyňáři mají blíže k výškovým pracím, než horolezci, kteří tyto manévry vzdali a práci nám přepustili. Hezký odpolední tělocvik.

V sobotu jsem s Pustožlebskou skupinou prováděli drobné úpravy v naší jeskyni Nový Sloupský koridor. Výsledkem by měl být podstatně lepší přístup na konec jeskyně. Makali jsme asi 4 hodiny. Voda už konečně netekla, respektive tekla jen do dómu s ponorem. Pohled, který byl naposled spatřen tak někdy v zimě. Potápěči si přednesli pár potápěčských pomůcek k 8. sifonu na budoucí potápění. Zůšastnili se všichni aktivní členové Pustožlebské skupiny. Odpoledne sraz se zájemci o zapití nultých narozenin u Němců v Ostrově a odjezd do Čech.

Oslavencem byl Jan, zapíjeli jsme jeho příchod na svět na pokraji pseudokrasové oblasti ve Voděradech u Turnova. V neděli jsme měli naplánované nějaké výlety po překrásném okolí České křídové pánve, leč už v noci počasí rozhodlo jinak. Ráno víc než deštivé a kapky vody dopadaly v míře větší, než malé. Dopřáli jsme si místo poskakování po skalách Českého ráje Bozkovské dolomitové jeskyně. Využili jsme pohodlí a placení průkazkou ČSS. Pokladníkovi jsme pěkně poděkovali, průvodkyni podpořili tím, že jsme neprovokovali, ale zase mluvila pravdu a nic si nevymýšlela. Bozkovské jeskyně jsou sice malé a relativně krátké, ale velmi zajímavé, dolomit a krystalické vápence, které místy vypadaly jak mramory byly v krásném poměru a kombinaci s nekrasovými vložkami. Krápníku bylo méně, než jsme zvyklí z Moravského krasu, nahrazeno to bylo celkovou strukturou a morfologií, ve spodním patru byly průzračná jezera a velké dómy. Jeskyně byla i pěkně a zajímavě nasvícena, zpřístupnění provedeno velmi kulturně a s citem.

Fotky, no fotky tentokrát nemám vůbec žádné, tak příště...

Akci jsme završili opět v krasu. Pršelo i zde, takže není jasné, jak to s potápěním, vodními stavy a potenciálnímu koloračnímu experimentu, ke kterému už byly skoro vhodné podmínky dojde.