Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Komerční speleococtail aneb kde soudruzi udělali chybu

11.09.2009 09:43

Minule jsem nabízel hořké jablko ve formě Výpravy do středu země. Jablka jsou zdravá a obsahují vitamíny, musí se dojíst i když jsou kyselá, hořká, případně červavá. A protože se do Amatérské jeskyně vodit komerční výpravy nesmějí, přeposlal jsem odkaz správci jeskyně a tou je CHKOMK, ať si s tím poradí. Podobných aktivit je hodně zapátral jsem a ejhle. Ono to zase takový problém není a výsledkem tohoto pojednání je upozornit na problém, že to za nějakých okolností a pravidel funguje, bere se to a někde to zase jaksi nefunguje, je to obestřeno rouškami tajemství. Je na každém jednotlivci, jak se k tomu postaví a vypořádá.

Správa jeskyní ČR: Státní příspěvková organizace má správu, péči a provádění ve zpřístupněných jeskyní ve své náplni práce. Kdysi monopol na provádění v jeskyních, dnes se ocitá mezi občas podivnou konkurencí. Zájmu o podzemí a sestupy do jeskyní i jinak než po betonových chodníčcích nezabránilo ani zahrnutí Turoldu a Výpustku do své nabídky.

Česká speleologická společnost: Její členové v jeskyních, jež mají ve svých zájmových oblastech provádějí často. Někdy recipročně za práci, nebo pomoc při výzkumu, jindy za guláš, večeři, flašku, nebo bečku. Někdy (zcela výjmečně) za peníze jež jdou přímo do společné (zdůrazňuji společné) pokladny ZO na další činnost. To jest Dny otevřených dveří, jednorázové aktivity v rámci např. Rajbas kotlíku, nebo jiných společenských akcí. Dohlídat se to nedá, správa CHKOMk to chápe a nedělá s tím problém. Navzájem mezi skupinami se o tom ví. Jsou to např. akce v jeskyních  Býčí skála, Ochozská jeskyně, Hanychovská jeskyně a jiné.

Rudické propadání: Zde už se nějakou dobu provádějí tzv. Kurzy speleologie. Vše je oficiálně řečeno na webu, v letácích i jinde. Produkty ZO Rudice nabízejí i různé cestovky. Organizace i autor jsou známí, o svou jeskyni se starají, vystrojili ji a provádění si vyběhali a zařídili. Členové ČSS to nevnímají jako nějaký problém, část zisku jde údajně na SZS, členové mají vstup zdarmo.

Ostatní komerční provádění: Albeřice: Obří důl - Kovárna. Skupina vlastní prací upravila tento objekt do stavu, kdy jej lze považovat za bezpečný, vystrojila jej a nabídla lidu turistickou zajímavost. Podobně jako jeskyně Rudka, jež má soukromého provozovatele, obec je zřizovatel. Jeskyně mají svoje webové informace. Dělostřelecká tvrz Bouda, Chrustenická štola a podobně, je jich mnoho. Nejsou to jeskyně, ale podzemní objekty. Do komerčních aktivit lze zařadit i různá jednorázová školení jako např. Duhová lesní škola 3, kde získáte licenci speleologa, nebo Kurz speleologie v Moravském krasu, eventuelně aktivity firmy Speleoart. Na trhu samozřejmě budou přibývat další.

Amatérská jeskyně, aneb výprava do středu země: To je novinka na trhu, nabízí ji web Žlutá raketa, jakož i jiné adrenalínové zážitky. Není jasné, zda se jedná opravdu o Amatérskou jeskyni, protože tam žádné proklamované traverzy nejsou, návštěvníci by museli ručkovat po potápěčské šňůře nad Dlouhým jezerem. Autoři pravděpodobně neznají krasový místopis, ale jeskyně může s Amatérkou nějak souviset. Každopádně nikdo, ani správa CHKOMK, ani vedoucí participujících skupin, členové ČSS i objevitelé jeskyně o tom nic neví. Není zde odkaz na nějakou konkrétní osobu, žádná pravidla, žádný kontakt, prostě nic. Jen cifra za zážitek.

Speleologie.cz aneb výpravy do jeskyní Zakarpatské Rusi: Taky novinka, jež se mi vetřela ve formě reklamy i na francimuse díky reklamní odnoži Googlu. Speleologie.cz je doména, jež ostudně unikla i ČSS, bohužel je to odborný výraz pro činnost, jež provádíme jako členové ČSS. Nakline-li na to člověk, jež má zájem si v oblasti jeskyňaření udělat obrázek, může se mu udělat řácky nevolno. Co se pod ní najde. Rady, návody i komerční prohlídky a provádění v jeskyních Zakarpatské Ukrajiny. Je zde odkaz na konkrétní jméno, telefon i adresa. Ostatní je pravděpodobně hurá akce o níž nemá nikdo tušení, ale Ukrajinci jsou možná tolerantní. Po zhlédnutí fotografií, je na zvracení i otrlému jedinci. Lidé v pletených čepicích v propastech, neodpovídající výstroji, vystrojené traverzy daleko za hranicí hazardu. Pokud je onen jedinec v ČSS, měla by se Společnost od toho asi  distancovat.

Malá Stanišovská jeskyně: Novinka na Slovensku, zatím v projektu. Prezentace je velmi pěkně udělaná a obsahuje vše od autora, adres, po informační materiály. Zatím je vše na telefonické domluvě s konkrétní osobou. Jak je to jinde na Slovensku.  Správa Slovenských jaskýň, Krásnohorská jaskyňa, Jaskyňa mŕtvych netopierov (nebo tady) a  Zlá diera. Všechny odkazy mají společného jmenovatele a to konkrétní informace, adresy, telefony a jména. Není co dodat, možná jsou nějaké neshody mezi objeviteli a těmi, jež tu komerční provádění provozují, ale ty bývají vždy.

...Kde se to v lidech bere. Je stále co nabízet. Někdy je to dřina, starosti, běhání po úřadech. Stovky zadarmo odpracovaných hodin, žádný volný čas, návštěvník se nepovede. Není to finanční vejvar, mercedesa za to nepořídíte, zato zájemcům otevřete nové obzory. Nemusíte se bát,  konspirovat, lhát a chodit kanálama. Na druhé straně se to někdy může jevit jako samoobsluha. V podstatě stačí si pořídit náhradní klíče a založit webovou stránku. Jsou různí lidé, různé přístupy....

Diskusní téma: Komerční speleococtail aneb kde soudruzi udělali chybu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.