Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Kačná jama - Jaro 2010

06.05.2010 10:29

Po téměř roční odmlce opět pracovní exkurze do Slovinska. Pod vedením Plánivské skupiny probíhaly zejména přípravné práce na jeskyni Kačná jama pro letní expedici. Na lokalitě kromě jiných organizací (i zahraničních) částečně spolupracuje i skupina Tartaros. Pro tuhle akci bylo stanoveno několik cílů. Hlavní byly dva a to defintivní odstrojení Plánivského rovu,  revize polygonu Východního rovu a aktualizace mapy od vstupu po povodňový sifon v Cimermanově rovu. Akce byla zahájena ve čtvrtek večer odjezdem čtyřčlenné skupiny a o den později doplněna dalšími třemi účastníky.

V pátek ráno jsme si vystrojili vstupní propast. Mým úkolem byla revize polygonu, společně s Jindrou Pernicou (Plánivy). K dispozici byl měřičský přístroj Disto A3 skupiny Tartaros. Za jeho pomoci jsme za jediný den zmapovali úsek mezi centrálním bodem ve Vstupní propasti a ústim propasti do Saturnu. Což je asi čtvrtina požadované délky. Během měření jsme rovnou vykreslili i půdorys mapované chodby, zaměřili mnoho pomocných záměr kvůli tvaru stěn a doplnili rozvinutý řez. Výsledek bylo možno po akci ihned přenést do počítače.

Přespání v prvním bivaku, aby jsme nemuseli vylézat ven v pátek večer. V sobotu JP a TR provedli další vystrojení problematických míst, zejména nad jezerem Ponvice a v Peščeně dvoraně. Sólo jsem domapoval další čtyři odbočky, provedl kontrolní záměry v systému a zlepšil nákres. Ostatní účastníci přípravné práce na lokalitě. Pátek: Vytažení zbytku střechy z neznámého automobilu, která visela naproti nástupu do propasti. Různé úpravy tahacího mechanizmu včetně vytvoření nové a lepší lanovky nad propastí. Večer povrchová exkurze na zjištění průvanových míst a potenciálně nadějných možných pracovišť (BK a TR).

Sobota: Kompletní odstrojení Plánivského rovu včetně vynešení bivaku, nářadí a ostatního bordelu až na povrch (SK,BN a BK). Tohle musela být obzvlášť drsná akce, protože zablácených lan bylo hodně a transporťáky dost těžké. Drobné objevy (TR a JP). Pořídil jsem několik fotek, ale nestálo to za řeč, hlavně jsem se podíval do zajímavé odbočky s propástkou a průvanem pod Kalvárií atd. atd... V jeskyni bylo celkem mokro, v Logašskim rovu před druhým bivakem bylo nové jezero, které nejprve hrozilo přeplaváním. Po zhodnocení situace šlo přejít lezecky s použitím nízko umístěných spodních chytů. Ostatní jezirka byla také zdolána velmi akrobatickým způsobem. Další týden bude pokračovat v našem polygonu spolupracující Maďarská skupina. V neděli ještě povrchová akce po závrtech v okolí a úpravy kolem vstupu do propasti.

Mapování pomocí přístroje Disto 3A s vykreslováním přímo do PDA v jeskyni přineslo několik nových poznatků. Mapování je mimořádně rychlé a efektivní. Přímo v jeskyni se dá zjistit, jakým směrem se ubírají měřené polygony a lze poznat v jakém místě se chodby pravděpodobně spojují. V místě křižovatek lze polygony jednoduše propojit a zkontrolovat vlastní přesnost. Lze přesně změřit výšku stropů a pravděpodobný dosah komínů v nich, místa kam člověk pravděpodobně nikdy jinak nedosáhne. Uložená data v přístroji budou použita v následující akci v létě.

Akce se zúčastnili: Tomáš Roth, Bohouš Koutecký, Bradek Nejezchleb a Petra, Sebo Kovačič, Jinra Pernica (všichni Plánivská skupina) a autor (Tartaros). Slovinský jeskyňářský klub Gregora Žiberny poskytl zázemí klubovny v Divači.

Fotografie z akce na Rajčeti. Zpráva oficiální na Plánivských stránkách zde (a ostatní zahraniční a Kačmové expedice).

- Vzhodni rov, excentrické, možná i nástřikové výrůstky na stěně chodby doplněné o aerosolové formy sintru. Celková velikost je do 5-ti cm.

- Dno vstupní propasti. Průběžně probíhá čištění a v případě nainstalovaného vrátku a větších expedic se nepořádek vytahuje na povrch.

- Megadolina, nebo závrt Bukovnik. Jeskyně v jeho nejnižším místě a není vůbec malá a začátkem března při mínusových teplotách nasávala studený vzduch dovnitř a do neznámých pokračování.