Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Jeskyňářská exkurze v Pustém žlebu, narozky na Tartarosu, Větrná propast a pracovní týden na Lopači.

14.07.2008 07:28

V sobotu Tomáš Svoboda ze skupiny Topas (6-17) zorganizoval prohlídku některých jeskyní v Pustém žlebu. Akce se zůčastnili především jeskyňáři ze skupin Devon, byli přítomni i z Býčí skály, Tartarosu, Pustého žlebu a několik hostů, studentů geologie. Navštíveny byly jeskyně Propast U obrázku. Zatímco ostatní se věnovali prohlídce a fotografování, provedl jsem ověření stavu kopané sondy v Krystalovém dómu, kam bylo nutné slanit. Výsledky ještě podrobněji uvedu ve zprávách z krasu. Jinak akce zdá se zdařila, hodně lidí si odneslo aspoň pěkné fotografie a nevšední zážitky.

Dále byly provedeny sestupy. Jedna skupina si prohlédla jeskyni Řečiště a Sedmnáctku, kde prováděl Luboš Barák. Zbývající skupina pod vedením Tomáše sestoupila do Tří síní, labyrintu chodeb za chodbou Musilkou, jeskyně objevená ze Tří síní a následně krátkodobě propojená s jeskyněmi U čtyř vchodů přes Ivanovu propástku. Sestup do jeskyně U čtyř vchodů. Dnes je pohodlnější využívat nové vstupy. Oproti dřívějšku jsou už lépe uzavřené uzávěry a lépe chráněné. Exkurze byla zakončená koupačkou v Šošůveckém lomu a exkurzí do pohostinství U Němců v Ostrově.

Průběžně na skupině Tartaros byl zahájený jeskyňářský týden. Už od pátku byla prováděna hydrotěžba v Lopači a v Liščí jeskyni. Po deštivém počasí v týdnu bylo hodně plavícího média, takže nebylo nutno plavení přerušovat. Pracovalo se i jinde, například v propadu u silnice naproti Císařské jeskyni. Večer byl ve znamení dvojnásobných narozenin. Oslavenkyně dostaly své dárky, slaňovacího Peczla a speleosedák v kouli hutného bahna z Liščí jeskyně a k dárku se musely propracovat svými prstíky. Takové pěkné uvedení speleopomůcek do provozu. Jeskyňářský týden bude pokračovat, jeho výsledky se pokusím zjistit a popsat příští neděli.

V neděli jsme navštívili propast Větrnou na Babické plošině, kde jsme se s Alešem a Bárou (Myotis) věnovali fotodokumentaci. Je to pracoviště Babické skupiny (6-28). Propast je hluboká 117m, na dně jsou větší prostory a probíhá intenzivní průzkum v těžkých podmínkách. Na pracoviště se lze dostat pouze po sčerpání vstupního sifonku, který vyčerpali v pátek. Bližší informace se dočtete na stránkách Babické skupiny.

Fotografie z celé akce jsou na Rajčeti.