Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

296. SPELEOBULVÁR (duben/2016)

29.04.2016 09:01

Minulý víkend proběhlo Speleofórum. Kromě několika tradičně kladných pochlebujících vyjádření, jsem zaznamenel i několik zamyšlení. S postupem času nabývám dojmu, že organizátoři se snaží především šokovat. Netvrdím, že je něco špatně, typickým přikladem byl tento víkend. Jeskyňáři jsou posedlí sportem, přibyl nový úžinový klaustrofobní trenažer (děkuji). Nové trendy v SRT pomocí dvou látek a taky se hrály kuželky. Vítěz, který jedním tahem shodil všechny banery, bohužel nenašel omluvu, kterou by aspoň kompenzoval poničené fotky a neuskutečněnou soutěž. I Postry se přihlašovaly a bylo šokující, že se zpětně nenašli jejich autoři. Ovšem největší šok přinesl večer. Kladně zapůsobila elektrifikovaná skupina, dívky předvedly nové nouzové LED osvětlení do jeskyně a sice svítící podprsenky. Záporně zapůsobil opět výběr kapely. Šokuje mě, když někdo zarputile, stále a nekonečně dělá něco, čemu vůbec nerozumí. Přitom je v ČSS dosti hudebníků s hudebním sluchem, zkušenostmi, vkusem i soudností. Kapela, která se téměř nedala poslouchat, naštěstí opustila pódium po hodině a půl. Znalcům hry na play-back se opět něco nepovedlo. Ale ostatní samozřejmě bylo dobré, dobré pivo, jeho dobrá teplota i cena. Dobré ňamky, jejich výběr a kvalita i horké kafe po ránu. Zázemí za kterým stojí Tartaros je stále výborné. Fanklub exotických destinací typu Yukatán, Akopán, Dalovitán se stále schází. Zájemci o exkurze se domlouvají samostatně i registrovaně. Zájemci o koupi pomůcek, ale i speleo ozdůbek mají stále větší nabídku, že prostory pomale nestačí. Sborník speleofóra evidentně vydal index na některé další problémové autory, čímž se opět ochudil o potenciální příspěvky v dalších letech. Není dělat něco, jako dělat chytře a zkoušet co lidi snesou je potřeba neustále...296. SPELEOBULVÁR je opět zde.

Moravský kras: Krasové šontání a neděle na šachtě, bádací víkend. ZUB - Den otevřených skruží, a také Úklid krasu, zprávy z akcí. Dubnové počínání na Myotisu, bádání, SRT i exkurze se skupinou.  Zprávy z Moravského krasu - Neformální speleologická skupina při správě CHKOMK, Speleoferáta, reklamace zámků a další novinky ze Správy CHKOMK. V Moravském krasu začali hlídkovat policisté na  čtyřkolce, info. Nová expozice ukazuje objevování Punkevních jeskyní a Macochy, článek.

Jeskyně v Česku: Dny otevřených dveří v Králově jeskyni (Tišnovský kras), pozvánka na fB. Jeskyně Podkova na Litovelsku vznikla propojením dvou jeskyní, článek, foto, audio.

Slovensko: Posolstvo z Kozích chrbtov, poučné video o tom, jak může dopadnout přílišný vliv státu na přírodní bohatství. Pochovávanie Ciagľa, akce na Stanišovské jeskyni. Nazreli jsme do priestoru za poruchou (SK Aragonit, Kraľovany) a také - Čo je pred nami?, fotogalerie a ještě Exkurzia v Ľudmile mm.

Jeskyně ve světě: Exploring Mexiko's Caves, Some Deepest Pits World, článek. Expedice Akopán (Cueva Monika), Venezuela, článek a foto. Inside the lost cave world of the amazons tepui mountains, článek a foto. Pesteri din PNA (Apuseni), pár žůžovních fotek z fB. Jarně zimní expedice do Divači, výsledky zajímavé akce do několika jeskyní Slovinska s dalšími odkazy. Chourum de la Pare 1 a 2 (Complexe de I'Empire) - Pic de Bure, článek a fotogalerie. Potápanie v Goule de Tennerie, článek a foto. Bela Griža 1., Slovinsko, článek a pěkná galerie. Dudley Caving Club v měsíci duben 2016, tradičně exkluzivní fotodokumentace akcí. Jaskinie w kamienioomie smierci i Silesia, rozsáhlý a docela zajímavý dokument (v polštině).

Příroda, lidé, Země, ochrana přírody: Deset nejradioaktivnějších míst na Zemi, článek a seznam. Gruzií na koni, aneb pohled z koňského sedla na svět, cestopis. TOP 5 cestovatelských videí a filmů za poslední měsíc. Krajinou domova: Divoké Jeseníky, video. Dolnorakouské mohyly a labyrinty, článek. Na Ukrajině v Karpatech těží dřevo, jako by měl nastat konec světa, článek a podobný Kam miznú slovenské lesy?!. 25 fotografií ohrožených kmenů nabízí pohled na jiný svět. Muž, který zastavil poušť, článek. Slovinské Alpy, magickej víkend vysoko v horách, video. Řepka už nestačí, biopaliva s dalšími odpady. What It's Like to Live in the World's Most Polluted City, s NG o lidech v odpadcích. Nepal's Earthquakes: One Year Later, galerie.

Bats, animals: Evoluce tolerance, ještě jednou shrnutí WNS. Pes pod vodou, echt houmorná galerie. Obojživelník připomínající dráčka, Slovinsko očekává vylíhnutí vzácných macarátů, článek, audio a video.

Doly, těžba, montanistika: Krušnohorská štola Johannes, má jednu z největších vyrubaných jeskyní na světě, autor asi nebyl ve Zlatkách, nebo na Magnezitkách. Lazurový vrch na Tachovsku je plný mramoru a prošpikovaný štolami, článek, foto, audio. Zveme Vás na EXPO Mokrá 2016, důlní těžební a dopravní stroje, vše o kamenování. Odvodnění Jižní Šachy, Rudniki Uralu, fotogalerie. Zlatá horečka v Serra Pelada, mraveniště v Brazílii, galerie.

Podzemí, industriál, urbex: ČERNOBYL 30 let od katastrofy - Uzavřená zóna Černobylské jaderné elektrárny, fotoreportáž. The Defence Line of Amsterodam, historické opevnění, galerie. Jeskyně Blanických rytířů, grotta, stránky jeskyně. Pod zámkem v Lanškrouně vede tajná chodba!, video, a také - Proběhly vůbec první průzkumy podzemí geologickým radarem, článek. Odtajněné vojenské objekty na Krymu, docela historický výběr, galerie. Vodojemy při ulici Tvrdého (Brno), pár exluzivních fotografií i článek.

Technika, sport, metodika, rescue, diving, svícení: Test a nudos, trhačka, ale spíš "tahačka" uzlů v nevýhodném směru zatížení, poučné video. Petzl informuje - Samojistítko ASAP LOCK, testy, samoúpravy, nebezpečí. Výzva ke kontrole vybavení Black Diamond, vada výrobku Friend. Katamarán Vichr z PET lahví (zadržen, vyplul a vzápětí ztroskotal), perlou je registrace ve státu Liberland. Outdoorový závod KRAZ 2016, extrémní závod v MK, pozvánka na fB. Pozvánka na 51. ročník Petrbokova memoriálu v Českém krasu.

Fotografování, galerie: Podzemí jak ho neznáte, fotografická výstava jeskyňářů Zlatého koně. Earth Day 2016, fotogalerie. Krym tajemný a neznámý, pozvánka na fotovýstavu.

Odborné příspěvky, eko, geo, paleo, morfologie: Drone footage of the kumamoto earthquake landslides, šlinda, video. SID - Zemětřesení z 25.4.2016 (Rakousko), článek. Two new Landslide videos Espirito Santo Brazil and SW China, článek a videa. The first anniversary of the Gorkha Earthquake in Nepal, video z vrtulníkového výletu. Archeologický průzkum zamkne pro turisty největší jeskyni Českého ráje, článek. Konečně nalezena: Lidská stopav genomu neandrtálců, článek. Jak hluboko sahají kořeny umění? Odpověď se ukrývá ve francouzské jeskyni. Den Země, populární příspěvek.

Historie, dokumentace: Dowland 67,000 Historic maps in High Resolution from the Wonderful David Rumsey Map Collection, článek a video.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky, koncerty: SPELEOFÓRUM 2016 pohledem účastníků - Naraca a Týnčany (fotogalerie), skupina Devon (článek a foto), Kebakuk a Dablík31(galerie), Speleo, zdroj speleo.cz (info), Štěpán Mátl a Zuzana Minaříková (oba fotoalbum na fB), Speleoaquanaut (článek a foto),   Dny otevřených dveří v Králově jeskyni, pozvánka fB. Na webu Správy jeskyní ČR vyšly 17. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi, videa, zprávy, akce a televizní programy s tematikou příroda. 5. Evropský speleologický kongres ve Velké Británii, pozvánka na webu SSS. Didgeridoo v jeskyni 2016, pozvánka na akce.

Osobnosti, rozhovory, vzpomínky: Rozhovor s Michalem Pavlíčkem nejen o Stromboli, Kollerovi a Dusilové. Rozhovor s Miroslavem Vernerem, egyptologem, 50 let bádání především v Abúsíru. Studio B s Josefem Wagnerem o sčítání netopýrů, videorozhovor v televizi, pekné i se záběry z terénu.

H.o.u.m.r...: Putin je velký car. 500-set stránková stížnost na program ČT, husťárna, lepší, než program ČT, pro ty, kteří si nepouští ČT. I come from Čechíja. Nechcete koupit doménu Czechia. cz? Skauti v Zemi krále Kazisvěta. Milouš, Eman a havlovci.

...pokračování bude...

Diskusní téma: 296. SPELEOBULVÁR (duben/2016)

Datum 07.05.2016
Vložil FanTomas
Titulek hudba

Hlasitost hudby je setrvaly ukaz Speleofora poslednich let. Osobne jsem to u Kuby za vecer asi trikrat resil, ale neuspesne. Zkratka, kdo chce kecat at jde ven. Kupodivu bylo pred podiem skoro porad plno tanecniku a tak je to v pohode. Kdyby tam nikdo netancil, tak by to bylo k zamysleni. Az na tuto zalezitost bylo Speleoforum super. Dekuji vsem organizatorum!

Datum 05.05.2016
Vložil Jiří Antonín
Titulek Kapela II

Souhlasím se Štěpánem a dokonce mám pocit, že i v minulých ročnících byl sál příšerně ozvučen. Nejsem na toto odborník, ale zpěvákovi nebylo vůbec rozumět, středy a výšky byly dost agresivní, že nutily lidi utíkat ze sálu, a když se do toho bubeník ke konci vystoupení opravdu pustil (a přišlo mi že i jindy), tak ostatní nástroje nešly slyšet. Teď na pálení čarodějnic v Malých Svatoňovicích hrála nějaká skupina z provizorního pódia na korbě náklaďáku a zvuk naprosto jasný a zřetelný (i zpěvák). Navíc - při vystoupeních zvukař zpravidla sedí v hledišti a ne za kapelou, ne?
Jinak mě se kapela líbila, ikdyž někdo měl problémy najít vhodné taneční kroky (a někdo ne :-) Tartaros a spol. za servis a služby stále 1 s hvězdičkou. A i na chuť toho piva jsem si časem zvykl.

Datum 29.04.2016
Vložil Štěpán
Titulek kapela

Nevím, jestli kapela hrála mizerně, přes ten kravál se to nedalo slyšel a raději jsem z předsálí utekl do "klidu" sálu. Zvukař zřejmě nahluchlej nebo nevím... Bylo to o bubínky a nedejbože, když se chtěl někdo bavit, mě se nedařilo ani objednat jídlo :-) Zlaté páteční hraní u baru, i když si z něj moc nepamatuju :-D