Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

280. SPELEOBULVÁR (listopad/2015)

25.11.2015 08:55

V posledním listopadovém čísle najdete několik zajímavostí, standardní zprávy z krasu, některé vyšperkované. Drony s kamerkou přináší neobyčejné pohledy, Ohniště, lajnování Utah desert i oblast Mustang. Kačna jama, tři dny před českou výpravou vytáhli z propasti mrtvolu. Krubera Voronia i jeskyně Boreham ve fotkách i videu. Jeskyně Malá Noe v švábské Juře, Dědek to umí nafotit a Jarda napsat. Rumunská jeskyně V5. A tak bych mohl pokračovat. Takže klidně čtěte. Pokročilý podzim se svým vrtkavým počasím přímo vybízí k návštěvám jeskyní. Je tam pravidelně stejná teplota. I když poslední dobou už kbelíky moc netahám. Někteří krasoví znalci to oddůvodňují mou vyčůraností, leností, případně asociálností a svoje pomluvy dotlačují ad absurdum. Já mám pocit, že naopak teď mám témat na řešení až nad hlavu a vůbec s tím nemám problém. Zdravím všechny bádající skupiny i jeskyňáře....280. SPELEOBULVÁR, právě pro Vás zrovna vyšel.

Moravský kras: Kras on Vimeo, video u Moravském krasu. Býčí skála Kokosová chodba dóm Bez Vladimíra, galerie. Plošina Skalka a Prodloužený víkend na Ponoru, článek a foto a Sobotní miniakce tamtéž. Hostěnické propadání, článek, fotky a keška. Klubový výlet do MK, ZO 1-08 v 13C a na Holštejnsku, galerie. Otevírka sondy na Chobotu/Elfí domeček, galerie na fB. Bádání Člupek, exkurze Kateřinská, výlet po krasu z akcí skupiny Myotis, článek.   Punkevní jeskyně mají nové zázemí, článek. Některé jeskyně v Moravském krasu na pár měsíců zavírají.

Jeskyně v Česku: Prolongace 14.11.2015 Ondříkovice - a také 21.11.2015 Turnovský kras, článek. Záběry z hloubi jeskyně Velké Basy, komentované video na fB. Čerpací pokus v Českém krase, galerie. Víkend v Českém krasu, galerie. Studijní cesta na Bozkov, zpráva.

Slovensko: Ohniště - Okno z vtáčej perspektívy článek a video. Speleodiving in Slovakia Tatras, video. Orešanská sonda - druhá pätročnica úspešne za nami, článok, sada fotek, mapa, mechanizace. Na Krakovke 499,86m, to je jako hloubka a bádání v závalech, foto a článek.

Jeskyně ve světě: Grotte de Boreham, portrét jeskyně, galerie Boreham cave na videu. Grotte de la Mine, galerie na fB, mj, ukázky práce s krátkým časem. Jeskyně Krubera Voronja, Mýty a fotografie a FSP Krubera-Voronia 2015 na videu. Podzimní Slovinsko 2015, fotogalerie Štěpána na Rajčeti. Rákosová jeskyně a Zelení pahorky. Jeskyně Malá Noe "...Tváře snů se naplnily..." Guános na akci v Německu, článek se sjupr fotkama. Zkoumání nově objevené přes 100m hluboké jeskyně v Dominikánské republice diving, fotky, rozhovor. 21.listopad 2015, jeskyně Zoluška (Popelka), galerie na fB. Potholers explore and blast rock to connect cave system in Cumbria v Jokšíru, galerie. Speleologia, web, aneb jak se leze jinde. Peštera V5 - Cea mai Adanca Peštra, Rumunsko, článek s rozsáhlou galerií a mapou. Velika Klisura - Gryka e Madhe leto 2015, článek, odkazy.

Příroda, lidé, Země: Mustang - Back to Nepal, pekné video z droních perspektív. Indonésie: Ohromná část světa hoří, proč nás to nezajímá, galerie na fB (od Annie Faye)? Visited This Lost Mongolian Tribe, článek a fotogalerie. Špicberky,  lezení po nebeských poutnících , galerie. Elephant Foot Glacier, pekné obrázky z Antarktídy. China From Above, pár obrázků z těžko uchopitelné země. Steve McCurry's India Photos Will Display in Rubin Museum of Art, galerie. Tiské stěny, fotogalerie. Pěšky přes Baffin, cestopísek s fotkama. Baejarfjall, bahenní sopky, galerie

Bats, animals: Fungus That Causes Bat Disease Detected in Nebraska, článek. Why Female Vampire Bats Donate Blood to Friends, článek. Nový jeskynní tvor: V podzemí objevili Sméagola, ale jinak je to pavouk sekáč. Na Ústecku s daří zvyšovat počty ohrožených živočichů (i netopýrů).

Doly, těžba, montanistika: Slovak Opal Mine video. Historický skanzen Mayrau, článek a rozsáhlá fotogalerie.

Podzemí, industriál: Magnificent Capital Cities of the Ancient World, galerie. Stará strojírna u Svitavy (Kolářova koželužna), článek a foto. Znojemské podzemí: město má vrátit milion, článek. Krutý příběh hraběnky Báthoryové ožil přímo v čachtickém podzemí, článek a foto. Církevní chodby a podzemí, webstránka. Most, který skončil na skládce u VelMezu. Starý vodojem historického vodovodu v Rosicích u Brna. Protiletecký kryt 10-Z  pod Špilberkem, série dokumentačních fotek.

Technika, sport, rescue, diving, lezení: Tragédia v jaskyni, nehoda v propasti Zvonivá jama. V Kačni jami pro Divači našli moško truplo, nález mrtvoly na dně propasti, Kačna jama usodna za starejšega moškega. Čelovka Led Lencer H7R.2, recenze produktu. Singing Rock STEEL 2015, závody v průmyslovém lezení, galerie na fB. World record Slackline in the Utah desert, video z kraje plného věží. Nový Lopač - cvičení SZS a HZS a také Cvičení SZS Arnoldka a Javorka, obě stanice Čechy, zdroj speleo.cz. Kurz horské medicíny v r. 2016. Prosraný Manaslu, svérázná horoakce.

Fotogalerie, foto: Kalendář "erotica Mineralis 2016" plus další okázky z dřívějška. Scenes From the America West, 150 Years Ago, galerie divokého západu. Bokehy kapky a netopýr, zajímavá galerie. Photos of the Week: 11/14-11/20, galerie.

Odborné příspěvky, geo, archeo, paleontologie: Fortified Greek Settlement Found in Ukraine, nález řeckého opevnění. Archeologové objevili v Modřicích hroby z doby bronzové, článek a foto. Muzejníci vylovili z Ohře prehistorický obří amonit, článek. Patterned Grounds, ukázky mrazového třídění zemin, galerie. Archeologické nálezy zpod Malých Karpát, článek. Bylanská kultura ve stínu pyramid, opožděná pozvánka na výstavu. Zprávy o geologických průzkumech, nové webové stránky. Český kamenožrout - Kalendář akcí 2016. Odstranění ekologických škod v Česku.

Historie, dokumentace: Fotodokumentace povodně na Jedovnickém potoce v r. 1972, článek, literatura a další odkazy. Devadesát let od objevů rolníka a poslance Josefa Šamalíka v jeskyni Balcarka, článek a foto. ČSS - Archiv, informace o současném stavu, zdroj speleo.cz.

Dění ve speleospolečnosti, akce, výstavy: Na Správě jeskyní vyšly už 45. SPELEOSTŘÍPKY a taky 46. SPELEOSTŘÍPKY novými informacemi o krasovém dění. Galerie města Blanska, výstava Zdeňka Šerebla - Jeskyně Moravského krasu ve fotografii 2. Speleokonfrontacje 2015, něco na způsob Speleofóra. Rajbas 2015 a přednáška 6-14 Iron Deep, info.

Osobnosti, rozhovory, vzpomínky:

H.o.u.m.r....: Co dělají chemtrails s vaším mozkem. Svět petří těm, co se poserou. Rozděl a panuj (ukradená revoluce). Sedm triků nových manipulátorů. Překrucování skutečnosti. Pravěké podzemní superdálnice.

...poračování příště...

Diskusní téma: 280. SPELEOBULVÁR (listopad/2015)

Datum 26.11.2015
Vložil Štěpán
Titulek Kačna

Kdyby tři dny před...Ale o tom mohou vyprávět jiní....