Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

279. SPELEOBULVÁR (listopad/2015)

11.11.2015 12:35

Přichází listopadové číslo bulváru. Z akcí našich speleologů je to hlavně expedice Rumunsko - Captare a Slovensko - Opálové baňe. To je hlavně o potápění. Vetšina odkazovaných článků má vynikající obrazovou úroveň. Úroveň mají rovněž instruktážní videa - Zkoumání puklinové jeskyně a krmení netopýra. Jistou úrověň mají i nově vzniklé stránky na fejsbúku jedné nejmenované a bývalé skupiny ČSS, objevitelů Amatérky. Překrucování skutečnosti, co se mě nikdy nelíbilo, v hojné míře užívané některými jedinci. V technice je několik cvičných záchranek a jedna smrtelná nehoda na Plešiveské planině. Oficiálně zatím nikdo nekomentoval příčinu. Jedna z nich může být i nezajištěný pohyb mezi propastmi, při čekání na volné lano, při fotografování. Dále v technice je několik polotovarů s více lumeny na dobré vidění. Atd.atd, rozhovory i houmr. Poměrně nabité číslo....279. SPELEOBULVÁR... je opět zde.

Moravský kras: Propad nad Býčí skálou, nálezová zpráva a foto. Klubový výlet do Moravského krasu, galerie. CHKO Moravský kras - unikátní kout naší republiky. Exkurze do Propástky u Verunčiny jeskyně - poznámky ke geologii lokality, odborný článek, konečně je zpracovaná sonda, než spadne. ZUB - Zpřístupnění dvou dómků, článek a foto. Podzimní akce v Kamenném ponoru, články.

Jeskyně v Česku: Setkání jeskyňářů Solvayovy lomy, vzpomínka, článek a fotoodkazy od Šlimce. Kněhyně zamčena, o zajištění lokality kvůli zimování netopýrů.

Slovensko: Oprava v spravodaji a Zrodil sa speleoalpinizmus, článek SK Červené vrchy.  Akce Strážovské vrchy (25.-28.9.2015 ), článek na Jeskyňáři plus další odkazy. Zase ty sedmnáctky - Skalistý potok, speleopotápění na sedmnácté řadě sifonů.

Jeskyně ve světě: Expedition "Emine Bojir Chasar 2015", expedice severomoravských jeskyňářů, článek a fotky. Slovinsko, lokalita Migovec, kde propojili dva systémy a taky - Najnovejši dosežek tolminskih jamarjev, článek. Berger Cave, video na JuTubku. Pestera de la Captare 2015 (Rumunsko), fotogalerie Pavla K. na fB. Pestera de la Captare - Prolomené linie a Neverending story, článek a foto, zdroj speleo.cz. a ještě Expedice Rumunsko na bloku skupiny Devon s dalšími odkazy a fotografiemi.

Příroda, lidé, Země: Martin Loew - Island, (i lávové a ledové jeskyně) hezké videíčko na fB. Silnice hornatého Dagestánu, galerie. Geologický průsmyk na poloostrově Kola, galerie. The Sidoarjo Mud Flow Disaster, neustále vyhřezávající bahno z nepovedeného vrtu na Jávě. Indonésie v plamenech, asi nejhorší ekologická katastrofa století a my doma řešíme Karla. Naučné stezky v CHKO Brdy by měly být vyznačeny v červnu, info.

Bats, animals: Stloukli pro ně budky, netopýrům se ale nelíbí, chlupatí našinci maj vytříbený vkus, článek. Netopýr - Instruktážní komentované video k záchraně, ošetřování a krmení. Druhý rok: Ordovik a Plenitel z Dakoty.

Doly, těžba, montanistika: Výprava do starobylého dolu, kde se těžilo už za doby Keltů, článek a video z Mníšku p B. Nazarovská uhelná pánev, galerie. Opálová baňa Josef u Prešova, profi video (TV Markíza) na fB. Jedná se o Projekt Slovak Opal Mine Photography. Příspěvek a video - Slovak Opal Mine 1597 a ještě - Hľadáme poklad, Kubiho podvodní video a také Spolupráca s Martinou Strmiskom. Schiefergrube Christina, rovněž underwater video. Dokumentační středisko českých ložisek zlata v jílovském muzeu, článek. Doporučujeme Důlní skanzen Majrovka na Kladensku, článek. Zlaté Hory: Zpřístupnění starého důlního díla Poštovní štola pro turisty, info.

Podzemí a jiný industriál: ZPS Slévárna Zlín, industriál. The Long-Forgotten Cementery a opuštěné sanatorium tuberkulózy, industriál. 10 Creepy Subterranean Worlds Hidden z podzemí. 10 Magnificent Capital of the Ancient World, historické stavby, které možná už nikdy neuvidíme. Cities Skrývá s v polském podzemí nacistický poklad? Ruské tunely Россия: Тоннели да рельсы.

Sport, technika, svícení, rescue: Horolezecká etika pro nováčky, ve speleologii by to chtělo etická pravidla spíše pro ty starší. Los mosquetones en reuniones, něco o kovových karabinách a mailonách. Safe Yourself!, bezpečné blokování jistících pomůcek. Jeskyňář se těžce zranil při pádu ve štole v Mokřinkách, článek. Zasypaná turistka ve štole v Mikulově bylo jen rescue cvičení pro hasiče, video. Školení složek IZS (Český kras - 12 až 14.10.2015, zdroj speleo.cz. Mezinárodní seminář jeskynní záchrany 28.-30.11.2015 proběhl v polském Zakopane, zdroj Speleo.cz. Ve slovenské jeskyni zahynul maďarský jeskyňář, článek. SBRASA - funzionameto lamada s 1500 lumeny na čele a na fB. Custom DUO, vkládací moduly do čelovek a svítidel. Darklight, video a foto. Průzkum puklinové jeskyně, instruktážní komentované video.

Fotografování, galerie: Cwmorthin special - Pár inspirací pro Surikatu. Světově uznávaný fotograf Štreit, co fotografoval ghetta ve Francii, rozhovor.

Odborné příspěvky, geo, archeo, paleontologie: Earthquake Births New Island off Pakistan, článek a foto. V asijské stepi stojí záhadné tvary, článek. Tajný život skal od Václava Cílka, ČT dokument.

Historie, publikace, weby: Speleologická skupina AGGA z.s., má nový profil na fB. Skupina AGGA také objevila jeskyni Amatérka v roce 1969 na fB. Skupina Estavela (ZO ČSS 7-09) má také nové stránky.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky, výstavy: 13. Mezinárodní symposium o pseudokrasu, se špičkovým geologem hned v první řadě. 12. Konference environmentální archeologie, pozvánka na akci. Blansko už po sedmnácté ožije na konci listopadu Rajbasem, článek, program, pozvánka, Festival dobrodružství Rajbas. 43. SPELEOSTŘÍPKY.

Rozhovory, vzpomínky, portréty, osobnosti: Opuštěné hroby i celé hřbitovy, rozhovor s urbexerkou a fotografkou Barborou Faiglovou. Zuby si čístíme kvůli tomu, co jíme, rozhovor s amatérským archeologem Antonínem Půlpánem. Rozhovor s členy České archeologické expedice do Uzbekistánu. Zemřel André Glucksman, francouzský filozof a hodně poučný 7 let starý rozhovor.

H.o.u.m.r....: Právníci: Gangsta Ťunťové kanceláří. Základní lidské právo na nenávist. Stupidita konšpirácií (jesenné nezmysly o vede). Holubičí povaha, Česko na 10. místě. Bílé slunce pouště. Genderová negramotnost národa českého. Kdo a proč nás chce ovládat na dálku?

...pokračování bude...

Diskusní téma: 279. SPELEOBULVÁR (listopad/2015)

Datum 15.11.2015
Vložil Vojtěch A. Gregor-Celofán
Titulek Objev Amatérské jeskyně

Amatérskou jeskyni na zdrojnicích Punkvy objevila Plánivská skupina (oficiální název Speleologická skupina pro výzkum Plániv, SSPVP) Speleologického klubu Brno. Do Domu objevitelů a k aktivnímu toku Bílé vody pod ním ponejprv pronikli, v abecedním pořadí, Bronislav Fitz-Brona, Miluše Klíčníková-Glufa, Jan Kovář-Trpaslík, Vladimír Pipal--Fernandel či Fery, Josef Sevránek-Julek či Jula, Milan Šlechta-Fetan, Jan Vít-Fousál a Vladimír Zůbek-Rum dne 18. ledna 1969. Na dalších objevných postupech, zejména na objevu tzv. Nové Amatérské jeskyně, se rozhodující měrou podílel Miloš Beníšek, zvaný Malej nebo Bezprstej Šolim.
Abecední seznam členů Plánivské skupiny (Almanach vydaný k 50. výročí skupiny v roce 2009) uvádí pod pořadovým číslem 3 jméno Zdeněk Beneš. O Z. Benešovi se však nezminuje žádný z objevitelských protokolů Amatérky a člověka toho jména neregistruje ani moje zkrasovělá krasová pamět -- a ta, jedna z nejstarších, je stále funkční.
Tak to jsou holá fakta, se kterými nelze manipulovat.
Amen, Krleš!
Celda :o))

Datum 12.11.2015
Vložil san čen
Titulek čunk son

trolové, máca a rusáci se nemaj krmit -- jo a já jsem spoluAUTOR všeho jeskyňstva krz vápník kostí mej prabáby prapraotce ze dna moří.

Datum 11.11.2015
Vložil Libu
Titulek Skupina AGGA také objevila jeskyni Amatérka v roce 1969

Proč trollíš Zdendu Beneše? Co se týče oné věty na fb stránkách skupiny AGGA o Amatérské jeskyni, každému kdo zná trochu historii Moravského krasu, tak asi je jasné, že je nešťastně napsaná a že vyzněla úplně jinak, než byla myšlená. Každopádně z ní nevyplývá, že skupina AGGA objevila Amatérku.

Amatérka byla objevená v roce 1969 a organizace AGGA vznikla v roce 2002 pokud se budeme oni bavit jako o 6 - 30. Takže jak vznikla AGGA, tak Amatérka byla objevená a tak to rozhodně autor věty nemohl myslet tak jak to vyznělo i kdyby měl nějaké to promile.

Pokud se nepletu, tak v šedesátých letech byl Beneš člen Plánivské skupiny a tak zřejmě podílel na objevování Amatérky. Osobně nemám rád, když někdo sám sebe označuje za objevitele. Protože v dnešní době tady v krasu není objevování o tom, že člověk jde někam mimo cestu a objeví portál a při troše námahy ho proleze a je ve volném. Objevování je práce skupiny lidí a i člověk, který z jeskyně vynesl pár kýblů je spoluobjevitel. Ne jinak to bylo u průniku do Amatérky přes Simoňák. Každopádně o tom jestli Zdeněk Beneš je spoluobjevitel Amatérky, musí rozhodnout jiní, protože v době, když byla objevená jsem ještě nebyl na světě.

Já jsem jen spoluobjevitel Vymodlené, takže mohu hodnotit jen to, kdo se podílel na objevech v této lokalitě. A světe div se, letos na speleoforu jsem slyšel jednoho, jak se chválil před nějakou babou, že vlastně objevil Vymodlenou. S klidem mohu říct, že počin, který tak horlivě popisoval se odehrál v době, kdy jsem se na Vymodlené zúčastnil skoro každé akce a toho člověka jsem ani jednou tam neviděl. A kdybych viděl, tak si ho budu pamatovat, protože já mám dobrou paměť. Protože si pamatuji jak stejný člověk - budou tomu za měsíc a tři dni - tři roky nazpět popisoval, že díky němu Punkeváci objevili Katedrálu. To však nemohu posoudit, protože na objevování ve Sklenáčích jsem se taky neúčastnil.

Určitě je zbytečné trollit někoho za špatně složenou větu a raději by bylo lepší se zaměřit na lidi co si vědomě přivlastňují podíl na objevech v lokalitách, kde jejich jediný podíl na objevování byl ten, že vynášeli sedimenty z jeskyně na svých overalech a gumácích, když tam byli na čumendu.

Datum 12.11.2015
Vložil ubiL
Titulek Re: Skupina AGGA také objevila jeskyni Amatérka v roce 1969

"každému kdo zná trochu historii Moravského krasu, tak asi je jasné, že je nešťastně napsaná"
Problém je, že tam autor (Beneš?) tu větu o objevu Amatérky nenapsal pro znalce krasové historie, ale pro "běžného čtenáře". A ten většinou neví, kdy přesně byla Amatérka objevena, a už určitě neví, kdy byla založena nějaká AGGA. Tím pádem z té věty pro něj vyplývá poměrně jasná informace, že AGGA objevila Amatérku a to rozhodně není pravda.
Když už se pan Beneš takto utnul (komu se to někdy nestalo?), mohl problematickou větu opravit, byl by klid a ty by sis ušetřil ten sáhodlouhý komentář. Jenže když tam tuto dezinformaci záměrně nechává dál, už ho nemůžeš obhajovat, že je to jen nešťastně napsané. Jak píše Franci, teď už jde o překrucování skutečnosti.
Samozřejmě chápu, že z hlediska propagace spolku je mnohem lepší, když se AGGA navenek tváří jako objevitel největšího jeskynního systému v ČR.

Datum 20.11.2015
Vložil francimus
Titulek Re: Skupina AGGA také objevila jeskyni Amatérka v roce 1969

Poslyš Libore: Trolím tu Beneše, protože on trolí svůj objev Amatérky se svojí skupinou AGGA. Kromě toho tu trolil, že zakládal Speleoklub Brno. Ale už to smazal, proto že to není pravda. Už opravil i tu první zavádějící větu, ke které vznikla tato hysterie. Žádá rehabilitaci, pevně věřím, že občanskoprávní soud ho rehabilituje a uzná ho objevitelem Amatérky.

VYMODLENÁ JESKYNĚ: Když se začala prokopávat, potřeboval jsem si upřesnit polohu, protože u před tím jsem vynesl polygon z jeskyně Velká dohoda k nějaké lokalitě naproti Spirálce. Jirka Kunc mi pak upřesnil, že se jedná o jeskyni Jezevčí, potom mi ještě ukázal vstup do Vymodlené. Tam jsem si všimnul, že skupina kope podél stěny neznámé jeskyně, tak jsem na to Jirku jen upozornil. Že by třeba mohl někde udělat sondu do stropu. To je vše, tímto se rozhodně nepovažuji za objevitele.
Nevim kdo to pak udělal, je možné, že na to přišli sami, protože to bylo víc, než logické. Jsem rád, že mi tento úsudek vyšel.
Celé jsi to překopal a lžeš. Navíc se do objevů vůbec neseru, nebyl jsem tam, protože na to nemám momentálně čas. Jestli tak bereš moje konzultace s Milanem Hnízdem, které se týká horního patra, občas spolu probíráme sedimenty a situaci, pak je to ubohý. Možná mu někdy příjdu pomoct, líbí se mi jeho úsilí.

Katedrála: Asi 2x jsme kdysi s Pustožlebáky dělali v tzv. Divočině tehdy s Pitrýskem. Při jednom čekání na vyčerpání sondy jsem oblézal zadní stranu Divočiny. Divil jsem se tomu, že by chodba pokračovala přes tak komplikovaný sifon a objevil mezi sedimentem a stropem průvan. Upozornil jsem na to Pitryse. Za 14 dní byl objeven významný postup ke Katedrále, přesto se za objevitele nepovažuji, i tohle bylo velmi logické. Dohromady potom bylo mých asi 10 akcí. Dole v chodbě Práce se Štosem starším i v horních patrech. Tam si mě Jirka vzal rovněž na konzultaci. Několikrát jsem tam prováděl, Poláky, Maďary s vystrojením, protože skupina MK neměla čas.
Jsem rád, že i tady mi predikce vyšla, ale bylo to otázka času, kdy to skupina rozkope stejně. Nepotřebuji tímto machrovat před nějakýma babama, stejně by to bylo sdělení faktu. Chápu, že se to špatně rozlišuje. Jeden člověk mě kdysi obvinil, že jsem nepoznal, jak dává jedné budoucí bc. kondice. Zdálky to vypadalo, že jí vráží klíny do hlavy a balí ji do postele...

Jak vynáším sedimenty pouze na overalu, když v jeskyních exkurzuji. To je přesně věta, kterou užívají lidé, jež mě považují za osobního nepřítele a chtějí mě z krasu vyhodit. Jsem rád, že ses s nimi spojil, je dobré vědět, kdo za jakou stranu kope. Většinový dav rád kope do lidí, který se vymyká průměru. To určitě znáš sám z dřívějška. Znám lidi, co v životě kbelík nevytáhli a nepustí krompáč, aby je náhodou nikdo nepředběhl do případných objevů....
Já se přiznám, že poslední dobou opravdu moc nekopu. Trvající remise nemoci a zapouzdřené nádory (mám non-hodkina) mi to moc bohužel nedovolují. Jsou skupiny, kde se vyhazuje za neuposlechnutí příkazu, netahání kbelíků (hadic, potápěčských flašek). Někde tolerují postarší borce. Mě opravdu vadí nesmyslné tahání kbelíků a nesmyslné rozmotávání hadic, protože na rozdíl od tebe toho času mám opravdu málo...

Přeji Ti Libore dále hodně speleologického štěstí a jednu radu. Se mnou nemusí nikdo bojovat, se mnou se dá velmi dobře spolupracovat. Děkuji.