Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

247. SPELEOBULVÁR (ÚNOR/2015)

18.02.2015 19:38

O posledním víkendu proběhla kulturní jeskyňářská akce Rumbál. Bylo méně fotografů, což procentuálně odpovídá účasti, takže až bude více alb, určitě nalinkuju. Etická skupina mi zde demonstrativně vrátila po sedmi letech moje vlastní lano. Je to v pořádku, cizí věci se mají vracet. Ale tuhle trosku si mohli vážně nechat. Je dobré, že to přestrojují, protože jsou to stará lana zanechaná provizorně po čas průzkumu (mám tam i funglovky ústí chodby Do žlebu (20), Technický komín (50)). Gesto vyznělo lacině, křečovitě, ostentativně, zbytečně. Karabinu, kterou jsem za lístek dostal, protože mě k "náhodné" ceně museli nějak předvolat, jsem věnoval na výzkum Býčí skály. Takto opravdu vyhrávat nemusím.

Z ostatního bulváru se mi líbí průběžná kvalitní dokumentace jeskyně Vymodlená vč. první poskládání mapy a pokusů oblast řešit komplexně. Zpracování The Moravian karst o problému Jedovnického potoka a další tuzemské výzkumy, např. Bonzákova sluj, a malé JESO jeskyní ČK. Demänovská dolina zažila týdenní pracovku, výsledky jsou podrobně popsány a není jich málo. Ostatní příspěvky jsou také celkem zajímavé, výzkum netopýřího guána, archeologické nálezy vč. opětovné připomínky nálezu románské baziliky ve sklepě jiného objektu....247. speleobulvár je opět zde.

Moravský kras: Rande v jeskyni Koňská jáma, dárek zážitkové agentury Koňská jama -galerie. Výročka Dagmar a Chobot (30.1.-1.2.2015), zpráva. Holštejnsko a orientačně sestavené mapy v oblasti Spirálka, Plánivy, Vymodlená a další na FB, Matalova Vymodlená - doplněné aktuality na konci,  nové mapy se srovnáním a také poslední zápis z pracovního denníku. Amatérská jeskyně - Šachta Břoušek a pracovní akce. Závrt U hrušky a další útok na sveřepě se bránící lokalitu. Jak je to s objevy na závrtu č. 3 - Harbechy, článek. Strixácká speleoexpedice do Skleněných dómů, fotogalerie a info.

jeskyně v Česku: Čerský kras a Chlum 2015 02 14, galerie. Bonzákova sluj - nový mikrosystém v Českém krasu, článek a foto. Nejen pracovní aktivity na začátku roku, Vlčí jeskyně a další činnost Speleoklubu Praha. Geospeleos a aktualizace seznamů, fotek některých jeskyní Českého krasu. Ameriky a výročka, galerie z ČK. Patzeltova jeskyně v Kralickém Sněžníku.

Sovensko: Expedícia Demänovská dolina 2015 podrobný článek o výzkumném týdnu, kopání i mapování včetně rozpisu jednotlivých dní a ještě video jedné z mnoha akcí v Pustej. 14 február - Ľadové tresky plesky na jazere, fotogaléria.

Jeskyně ve světě: Grotta Draghi Volanti Avvicinamento e Basta, videokomedie. Cestovateľský večer poodhalil kultúrne i prírodne krásy Macedónska. Una cueva con fantasma en Galdames, článek. Exploromania - Sperantei Styczeń 2015, video na FB. Murgulavó cave 2015, galerie na FB. Operace Xibalba, doplněná galerie a Mexiko 2015 na webu Speleodiver. The Cave Pearls of Gruta de las Canicas, galerie. Peștera Meziad, Munții Pădurea Craiului, klasická jeskyně v Rumunsku.

Příroda, lidé, Země: Will Pacific Island Nations Disappear as Seas Rise, zpráva a foto. 41 Places To See Before You Die (part I.) a k tomu ještě 41 Places v partu II. obě lehce kýčgalerie i z krasových oblastí a jeskyní. The Infernal Island of Trash Amid the Paradise of the Maldives, galerie. Strong Winds Carve Otherworldly Towers from Frozen Sand on the Shore of Lake Michigan, mrazové formy. Unikátní beach Turimetta, bezva bíč, skalních lavic. Přes Chang la - Cesta k magickému jezeru, galerie. Parcurgerea Crestei Nordice a Muntilor Piatra Craiului, bezva hory. Chan Tengri - Vládce nebes, cestopis o výstupu nahoru.

Bats, animals: V Slovenskom krase žije až dvadsať druhov netopierov, článek. Průzkum bioty křečka polního v pdf. a k tomu odpovídající faktura na dvě mega. Макросъёмка от Thanit Koolkoksoong!, trochu proteinového makra. Domov pod hradem Žampach o tamní kolonii netopýrů.

Doly, těžba, montanistika: The Subterranean Theme Park 390ft Down in a Transylvanian Salt Mine, galerie. Salt Mine In Ukraine Good For Respiratory Illnesses, galerie.

Podzemí, industriál, kryty: Zbrojní podniky, válečná opevnění. Mapa ukazuje Liberec v r. 1945. Pod stanicí pařížského metra se skrýval nacistický bunkr, tájí se před veřejností, článek. Vodojem nad rekreačním objektem u Lesního lomu, galerie. Opavsko měl chránit jedinečný systém tvrzí, článek a foto. Bone Churches of Bohemia: The Sedlec Ossuary at Kutná Hora, kostnice v česku. Hunting for Crocodiles in Bristol’s Dreadnought Drain, kanálová romantika ve fotografii.

Sport, technika, rescue, diving, maping: Péter Adamkó a ostrá záchranka v jeskyni Mentés a Mátyás - hegyi barlangból, galerie na FB. Divné věci v batohu, návody, rady. Lehký spánek - jak vybrat ultralajt sáček na spaní, podložku i oblečení. Proboření na ledu, rozbor situace. SZS se školila ve Francii 12 až 16. 11. 2014, článek a odkazy pouze pro členy, zdroj - speleo.cz.

Fotografie, fotografování, galerie: RR 2.6 Zem nad hlavou: Rožňavská jaskyniarska fotografia, pozvánka na výstavku historických fotek a stránky na FB. Photos of the Week: 2/7 - 2/13 v galerii. Победители конкурса Mobile Photography Awards, pár fotonáladovek. Mladá česká fotografka Zelenková vyhrála britskou cenu, mimo jiné taky fotkami z Býčí skály.

Odborné příspěvky, geo, archeo, eko: Palaeoenvironmental information from the palynology of an 800 years old bat guano deposit in NW Transylvania (Romania), něco o výzkumu pylu v guánu. Underwater Archeology: Diving 800 Feet in Ancient Cathedral, článek a foto. K současné medializaci objevené rotundy sv. Václava, článek, foto a další odkazy a taky: Zapomenutá pražská rotunda se dočká opravy. 6000 let leželi v hrobě v objetí, je to vzácný nález, článek. Zaniklá osídlení jsou jako konzervy plné dokladů o životech lidí, článek. Výdej dat - GDO - Databáze geologicky dokumentovaných objevů, odkaz, příklady, instalace, všeobecně aplikace. Čeští geologové zkoumají deformace Alp, článeček a další odkazy. Fox Glacier - a time lapse video of slope failures as the glacier retreats, časosběrné video a pekný článek.

Historie, dokumentace, publikace, weby: Slovakia in the 19th and 20th century, pěkná historická fotogalerie. The Moravian Karst - ZO 6-01 Býčí skála, velmi rozsálý článek řeší problémy Jedovnockého potoka (geologie, sedimenty, hydrologie, tektonika a další obory), mapy, fotky vše v angličtině.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky: V Ostrově u Macochy uzavřou na čtyři měsíce část silnice, zpráva. Míting Speleo and Diving Four Rum 2014, vzpomínka na loňský ročník (soutěž o roztřapeného bobra). Správa jeskyní ČR a vyšlé 7. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi, videi a programy.

Portréty, osobnosti, rozhovory: Odešel Richard Šikula, vzpomínka na webu Královopolské skupiny. Jan Vlasák, portrét cyklotrampa, ale také v minulosti jeskyňáře a horolezce. Horolezec Mára Holeček - rozhovor jak prošel torturou. O prolomení těžebních limitů, vládě a Mostecké Uhelné je rozhovor s Janem Rovenským. Ekologem a příležitostným jeskyňářem. Urbex fotografové milují atmosféru rozkladu, rozhovor s Diver Zantem (krycí jméno) o fotografování pomíjivosti.

H.o.u.m.r.: Uznávaný expert promluvil. Policie řeší: Unikátní posudek z oboru elektrotechniky může usvědčit vysokého politického pohlavára.

...pokračování zase za tejden....

Diskusní téma: 247. SPELEOBULVÁR (ÚNOR/2015)

Datum 23.02.2015
Vložil Celofán
Titulek Vojtěch Hlaváček

Dnes jsem dostal od Feryho Vladimíra Pipala zprávu o úmrtí Vojtěcha "Vojty" Hlaváčka -- poslední rozloučení s ním bude 26. února 2015 v Obřadní síni hřbitova v Blansku. Dožil se 86 let -- byl ročník 1929.

Vojta byl technickým pracovníkem bývalé organizace Moravský kras Blansko, n. p., provoz a výzkum jeskyní. Povoláním elektrikář, byl zodpovědný za údržbu a provoz elektrické instalace a zařízení ve veřejnosti přístupných jeskyních, včetně diesel-elektrického agregátu a čerpadel v jeskyních Punkevních, no a také elektrických motorů, akumulátorových baterií a mamutí nabíječky pro čluny na Vodní plavbě. Zkrátka kde šlo o šalinu, byl u toho Vojta. Míval jsem s ním časté rozmíšky -- Vojtovým oblíbeným sportem totiž bylo házení spálených žárovek do Nagelovy propasti ve Sloupských jeskyních, a na dně to podle toho vypadalo.

Za Dokoupilova (Bohuslav Dokoupil Sr., řečený Béba) vedení organizace MK se Vojta zúčastnil řady průzkumných akcí, zejména v Macoše, Punkevních jeskyních a Sloupsko-Šošůvských jeskyních včetně Černé propasti. Také potápěčských akcí, jako člen podpůrného družstva. Podle Jardy Fadrny se Vojta tu a tam také zanořil, ale na Fadrnových a Plškových potápěčských akcích se jako potápěč nepodílel.
V sezonních špičkách Vojta dělal i lodaře na Ponorné a pohádkové (Punkvě), vždy vzadu u kormidla.

Z mojí připravované monografie o Macoše a Punkvě vyjímám:
"Hlaváčkova štola byla čtvrtým pokusem o průnik do "obtokových systémů", tentokrát na JV od Vodní plavby. Dílo, otevírané pracovníkem organizace Moravský kras Blansko Vojtěchem Hlaváčkem koncem 50. a na počátku 60. let minulého století, je situováno v jižním cípu Černého jezera. Slepě končící horizontální štola probíhá těsně nad úrovní normální vodní hladiny. Je 12.5 m dlouhá a sleduje paralelní, zčásti zkrasovělé pukliny s kalcitem 40/80 JV."
Tož tak.

Jako za stara, "Vojtěchu, máš blechu na měchu!"
C.