Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

243. SPELEOBULVÁR (leden/2015)

21.01.2015 23:26

Vítám čtenáře u dalšího bulváru. Momentíáně jsem opět zaměstnaný, takže času je málo, psaní se zasouvá do nočních hodin s vyšším přídělem pravopisných chyb. Hodně příspěvků se nashromáždilo z Moravského krasu. Je možné, že přes svátky a s náběhem nového roku nebylo tolik příležitostí. Co se rozběhlo pozitivně jsou webové stránky Stráže přírody CHKOMK s aktuálními informacemi. V nabídce jejich oblíbených odkazů kupodivu není speleo.cz, ale francimus. Jinak zde ještě prezentují úmysl pojmout do své kompetence další, byť nekrasovou oblast - Oslavku a Chvojnici. Překrásné to území na západ od Brna. V technice je zajímavý odkaz pro jeskyňáře - Friend pro vrtané díry. Pokud se vrtáme někam do komínů a v tom kluzku a lokrech to jinak nejde, místo mnoha drahých kotev použijeme dva frendy. Nevím však, co bude dělat jejich mechanismus v bahně a jak se bude tvářit nosné lanko po mnoha ohnutích přes ostrou hranku vývrtu. Jinak je tu mnoho pozvánek, zaznamenávejte (pokud pravidelně čtete), i když jsou třeba až někdy v půlce roku, objeví se zde jednou. V tomo směru jsou lepší Speleostřípky, které mají různé akce vystaveny neustále...243. SPELEOBULVÁR je právě zde.

Moravský kras: Zprávy z Moravského krasu, dohoda o ochranářském dohledu nad jeskyní v konzervaci v CHKOMK, příklad takové dohody, článek vyšel i na Jeskyňář.cz. Jeskyně Michálka, doplněná fotogalerie. Minireport ze Skalky, SHK Brno, miničlánek s komentáři. Dřevoakce, Křížovky a výpomoc na Vymodlené, soubor zpráv o čínnosti sk. Dagmar. Závrt U hrušky, bádací lednová akce Kerberos a Topas, článek. Suchožlebáci - kde je vůle, tam je i cesta, bádání na Harbechách. Jeskyně Ochozská a zajištění sondy ve Zkamenělé řece, článek a ještě - Závěr roku 2014 v Ochozské. Sonda v Zkamenělé řece podruhé, tentokrát SHKB. Rudické propadání: pár hodin v kůži jeskyňáře, lehce ujetý příspěvek. Závrt Okrouhlík - Sonda, další bádání s hosty. Potápění NAM, Šošůvecký koridor, foto. Opožděně uvedený článek ze Skleněných dómů Punkevních jeskyní.

Jeskyně v Česku: Prolongace 17.1.2015 - Hliněná, Liberec, zpráva o akci. Chlum 17.-18.1.2015, galerie na FB a ještě na Rajčeti. Akce Jeseník II., článek o pracovní exkurzi do Rasovny a dalších jeskyní. Jeskyni Klácelku na Kokořínsku hlídají slavné postavy české historie vytesané do pískovce.

Slovensko: Výročná správa SK Nicolaus 2014, článek, fotky, mapy a další odkazy. Skalistý potok, další práce na významné potápěčské lokalitě. Novinky z jaskyne Rúra, článek a fotky. Na ľadovej vode a akcia nad diamandovým vŕtaním, coldaquagalerie. Demänovská jeskyně (jaskyňa) slobody, portrét, Bystrianska jeskyně. Rostunska p. (propast pod Roštúnom), video, jsou kopce, kde je fakt sníh.

Jeskyně ve světě: I Love the Whole Cave, houmorné video. Pestera cu apa de la Manastirea Tismana, video treochu delší, ale výstižné. Jaskyňa Baradla - dlhá trasa, video. Sprawozdanie z wyprawy centralnej PZA Chiny 2014, zápis z expedice s fotkami. Speleološka ekspedicija Sjeverni Velebit 2015, pozvánka na akci do Chorvatska. Laosas 2014-2015, expediční FB stránky. Marc Vandermeulen a mezinárodní speleoexpedice v severním Luzonu na FB. What One Diver Did Deep Below The Surface Gave Me The Chill Of A Lifetime, speleodiving, video.

Příroda, lidé, Země: Ledové kaskády v jeskyních Velkých jezer, článek a galerie. Морские кораллы – нереальная красота!, hodně dobré podvodní foto korálových útesů. Spellbinding Time-Lapses of an African Desert, mocný videosběr s bezva hudbou. Letecké záběry islandské sopky chrlící lávu, video. Maroko, trek pohořím Antiatlas, cestopis. Gideon Mendel’s Portraits From a Drowning World, neobvyklé portréty a stejně tak Фотографии, которые дарят эмоции. The Naga tribes of Myanmar, galerie. Největší slum na světě má 45 pater, článek a galerie. The Ancient Technique Of The Sky Burial Is Strange And Beautiful, Tibet. Witosza w białym puchu, trochu pseudokrasu a přírody u blízkých sousedů. Soteska Vintgar, galerie.

Bats, animals: Netopýři se radiace nebojí, chtějí zimovat uvnitř dukovanské elektrárny (radiace není ani v primárním okruhu), článek. Netopýři při lovu používají efekt pytlíků čipsů, článek. Nejvýznamnější zimoviště netopýrů ve Středních Čechách, rozsáhlý soubor v pdf. Hibernating Animals Might Provide Clues For Fighting Alzheimer's, článek o hibernujících zvířatech.

Doly, těžba, montanistika, skanzeny: Po těžbě uranu zůstalo pod Ralskem kyselinové jezero, článek. Uranové doly v Hamru navždy zmizí z povrchu, uranová horečka pominula. Рыжая неизвестность, naprosto skvělé fotky a videa opuštěného dolu. Hornický skanzen Žacléř.

Podzemí, industriál: Kolem Berounky k Alkazaru, německé tajné továrně a úložišti jaderného odpadu, článek. Brněnské podzemí, blog a galerie. Klatovské sklepy, vymazlené stránky. Kryt 8, Ostrava a galerie. Ряжский консервный завод, induš. Visit the Amazing Maunsell Sea Forts off the Coast of England, galerie.

Sport, technika, lezení, svícení, rescue: Tight squeeze at Deep Cave, technika úžinování, video. The Nose Speed, il video di Mayan Smith-Gobat e Libby Sauter, lezení v Yosemitech, článek a video. Ice Climbing Mount Kilimanjaro, Tanzania. Incident 02/2015 - Jen 11 Sun OBJ Hole nehoda v Ingleborough, North Yorkshire – Cave Rescue. Nějaké fotonovinky z European Cave Rescue Ass na FB. Mapování a OpensTopo - nová verzia 1.26, odkaz. Friend pro vrtané díry "RB",  určitě zajímavá lezecká pomůcka, která nezanechává železo v cestě, článek a video. 13th international cave rescue conference, 15-19 april 2015 in Switzerland, pozvánka na seminář speleozáchrany na FB. Vaříme z vody, pár dobrých rad.

Fotografie, galerie, film: Fotky od Lukáša Kubičinu: Radavac/Zúgó, odkazy na galerie. Krásy podzemia v Speleofotografii 2014, ohlédnutí se za výstavou i soutěží a ohlíží se i webový časák FOTO. Shooting Chauvet: Photographing the World’s Oldest Cave Art, jak se fotí Čauvé.

Odborné příspěvky, archeologie, geologie, eko, vědní obory: Kosti, prsteny a mince. Depozitář přetéká poklady ze Zelného trhu (Brno), článek. Oslava a Chvojnice se změní na bezzásahové rezervace, článek. Archeologové objevili ve Valticích pod zemí základy středověkého hradu, článek. The landslide on the Tsarap River in the Zanskar Valley, nové zprávy a ještě také Lanslide in the Zanskar, geošlinda. Kostrový pohřeb na voze ze starší doby železné, záchranný výzkum. DNA tests suggest Kennewick Man was Native American, článek.

Dokumentace, publikace, weby: Web Stráž přírody CHKO Moravský kras, a také Timeline na FB. Hithit - Sbohem sedmikrásky, objednávka knihy o lezení v Moravském krasu. VAL - Významné archeologické lokality, interaktivní vyhledávací a archivační stránky.

Dění ve speleospolečnosti, přednášky, pozvánky, akce: Vyšly 1.2 SPELEOSTŘÍPKY a vzápětí i 3. SPELEOSTŘÍPKY na webu Správy jeskyní ČR. Pár pozvánek do Jílovského muzea, různé archeo, geoakce po okolí. Pozvánka na akci do Ejpovického tunelu (Plzeň). Přednáška v hospodě U Krobiána (motýli v Českém krasu). Akce v jeskyních 2015 České republiky, kalendář akcí SJ ČR. 13th International Symposium on Pseudokarst, pozvánka na akci v Kunčicích pod Ondřejníkem. Pozvánka na výstavy ČGS. Cesta ke kameni, pozvánka ma sledování.

Portréty, osobnosti, rozhovory: Lidi se neradi hrabou ve své kupce hnoje, rozhovor s psychiatrem Radkinem Honzákem, dlouhej a dobrej. V Rusku většinu lidí vůbec nezajímá co děláte, rozhovor s Darmonem Richterem, urbexer (blog), fotograf, industrialista. Stanula před kamerami ČT. O důl se zajímá. Rozhovor s Evou Berrovou o její práci průvodkyně v dole Lehnschafer. Strach je na mé straně, rozhovor s Romanem Kamlerem, majitelem kultovní outdoorové značky Tilak.

H.o.u.m.r....: Část lidí v Česku je dementní, Milouš natvrdo. I rok 2015 bude ve znamení zoufalství a trapnosti, trochu suché reality z Priglu a také Pivo, nebo piko? (hnědý nonstop). Něco o Nesmyslných testech. Diagóza: konšpirátor, např. o fingovaných mrtvolách. Ocas českého lva ponižuje Alláha (moje iniciála - obrácené velké "M" napřiklad evokuje šourek, pytlík co visí pod penisem). Speleologem od narození v Číně.

...pokračování zase za týden...

Diskusní téma: 243. SPELEOBULVÁR (leden/2015)

Datum 22.01.2015
Vložil David
Titulek dírkovej přítel

viděl jsem i pro díru 10mm, ale stejně ta cena je mimo, něco nad 1000kč nebo za obyč.expanzku 8mm do 10kč. Ona se dá použít na kolmé stěně i nařezaná závitovka a zrovna to po sobě vytáhnout :).
V jeskyni s tím byl snad nějaký smrťák právě v blatě......

Datum 22.01.2015
Vložil Kuba
Titulek frendy

No myslím že průměr vrtu 12mm -20 mm není pro jeskyňáře vrtatelný na postupovku, navíc cena frendu bude min.10x větší něž 8mm expanzního nýtu...
A jak sám píše autor úvodníku v bahně to fungovat nebude....