Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

239. SPELEOBULVÁR (prosinec/2014)

16.12.2014 18:33

V tomto čísle bulváru se opět dozvíte o postupech v Moravském krasu. Kromě tradičních lokalit jsou tu i jeskyně nové a aktuální galerie, např z vypuštěné Vodní plavby. Množí se vypracované příspěvky a videa např. ze Slovenska, Slovinska, Polských Tater jiných lokalit. V sekci Technika je nová varianta klasického Jümaru, o kterém jsem si původně myslel, že je doplněno o čistítko na lano. Slaňovadlo je správná odpověď a v nouzi se určitě oplatí hlavně u výzkumu komínů. V sekci Montána se obnovila buňka pro výzkum Kaňku v Kutné Hoře. Aktivity budu nadále sledovat. Větší množství ekopříspěvků určitě zaregistrujete také. Od těch brutálně zbytečných, jako např dobití (zcela záměrně s měkkým) Jižního pólu na traktoru nebo rozvití transparentu mezi historickými objekty. Až po brutálně průserové, kácení deštných pralesů a olejové havárky tamtéž. Jsou tu i opravdu bulvární věci jako opajcování Mayského kalendáře od starých Slovanů, kteří jej znali už odpravěku. Ale vlastně přichází konec roku, člověk má být veselý....239. SPELEOBULVÁR...je opět zde.

Moravský kras: Jeskyně Matalova Vymodlená, zápis v denníku o výzkumu a lezení v lokalitě. Harbechy - závrt č. 1. - klubová akce skupiny Suchý žleb, článek a galerie. Jeskyně Verunka v Suchém žlebu a Napouštěcí pokus, pracovní akce skupiny Myotis. Krásy Moravského krasu - relaxační video je pěkně natočené a zpracované. Punkevní jeskyně a galerie z vypuštěné Vodní plavby. Moravský Speleologický Klub v jeskyni Býčí skála a Bádání na závěr listopadu, články. Plošina Skalka a ZUB - žádný kýbl a 70 lóden, pod článkem fotky s novou variantou SpeleoALVEKu. Speleo Kerberos a výzkum v Závrtu U hrušky, článek a podrobné informace. Závrt Okrouhlík, výzkum v Jezírkové chodbě na dvě směny s fotkama.

Kras Česko: Javoříčské jeskyně na Pinterestu, galerie. Zákaz vstupu do jeskyní na území CHKO Labské pískovce. Geokačeři v jeskyni Šipka, Štramberský kras.

Slovensko: Zápisnica zo zasadnutia výboru SSS 05. 12. 2014, veřejný zápis ze schůze výboru. Jaskyňa Pustá - potápanie, video z akce. Den otvorenych dverí v Plaveckej jaskyni, pozvánka na FB. Speleo Varín a Krátky klip zo Stratenca, video. Jaskyne a jaskyniari Demänovskej doliny, video.

Jeskyně ve světě: SpeleoCamp Serbia Valijevo 25.-29.9.2014, fotky na FB a článek v polštině. Petzl Caving: adventures in Kabylia, článek a foto. Škamperlova jama, video o výzkumu. Negli abissi del Tambura il record di profondita, video o italském hloubkovém rekordu, video. Tatranský speleoklub v Zakopaném a jeho výprava do Bandziochu Kominarskego, propasti v přísně chráněné rezervaci. Tři poměrně čerstvé příspěvky ze Slovinska: Zadlaška aka Dantejova jama, Mitjina jama a Prekova jama s galeriemi. Avenc Ample od Jayen Woods, fotogalerie na FB.

Příroda, lidé, Země: Stormscapes 2 - best storm v pěkně naturálním videu. Aerial Wallpapers: Satelite Walldpaper for Your Phone, galerie z kosmí perspektívy. Z menší výšky fotili - Лучшие фото этого года, сделанные с дронов, galerie. Candid Streets by Devashish Gaur, par portrétů z různých komunit. This weeks inspiration comes from Landscape by Sean Ensch, i snímek v plenéru se musí čekat, stejně tak Photographer Francisco Gonçalves, obě galerie z přírody. Cesta po zamrzlé řece - putování, které nemá obdoby, hustý cestopis, reportáž. Planina džbánů, cestopis. Tyndýk - Mountaineering in Kyrgyzstan, reportáž, foto. Putování s Tuaregy, také pěkný příspěvek. I za našimi humny ve středu Evropy je krásně - Z Płoszczyny na Chrośnickie Kopy, článek a foto.

Bats, animals: elPeriódico, extrémně pekné video na FB a něco podobného z Karpat - Mircea Geoana (tajemství Karpat) na FB. Netopýr pestrý v azylu v Ptačím domě, Brno. Při kácení starých stromů dejte pozor na netopýry, těžko, když se ve vegetačním klidu kácet musí. Kaloni se orientují díky křídlům, příspěvek. Sir David Attenborough hits career high at 88 filming 250ft up in Borneo, výzkum kolonií netopýrů na Borneu. Pzvánka na vernisáž výstavy Můj kamarád netopýr.

Doly, těžba, montána: A Photographer Captured The Destruction To A Rainforest Caused By Illegal Mining, něco o ilegální ruční a hlavně ekologické těžbě surovin, foto a článek. Рудники Урала - Первые следы, doly na Urale v galerii. Jak se hledá vstup do starého obřího dolu v Krtušných horách? Geofyzikou, když není propad, odval, příjezd, prostě vůbec nic, video. Po letech zase v podzemí, sdružení na záchranu dolu Kaňk v Kutné Hoře, článek. The World's most recently posted photos of lancashire and mine, stránky s pěknou galerií. Gold mining machines - Old Mine Shafts, fotos. Odmítáme těžbu uranu u Brzkova, příspěvek.

Podzemí a industriál: London's subterranean infrastructure network, článek a fotogalerie. Воронежские подземелья. Правда и легенды, pár zdařiých fotek z industriálního podzemí. Stroj času aneb plzeňský podzemní labyrint, článek. Kryty jsme nikdy nevyužili, ale stále nás fascinují, článek a reportáž z Liberecka. Bunkr Folimanka zve veřejnost do podzemí. Letos naposledy, článek. Prosecké skály, geokešing v pískovcovém podzemí. 10 Amazing Secret Passages, Tunnels & Mysterious Hidden Rooms, článek a fotogalerie.

Sport, lezení, rescue, diving, technika, mapování: Grivel New A&D, nově upravená lezecká pomůcka typu jümar, video. Petzl: Headlamps: a tale of quality. Petzl, video o vyvoji produktů. Tradiční lezení v Jizerkách - 50 m jen se smyčkami, pěkný videopříspěvek.

Fotogalerie, foto: The Year in Photos, September - December, květen - srpen, jaguár - apríl a žurnalistika na In Focusu bude jistě další.

Odborné příspěvky, geologie, archeologie, paleo a ekoterorízm: Greenpeace poničila obří záhadné obrazce kvůli transparentu a ještě se u toho natáčí. Z podobného soudku pokryteckého ekoterorismu je - Žena na traktoru dobyla jižní pól. Jedinečné místo na zeměkouli jako manéž reklamy. Photos of Alaska: Then And Now. This is A Get Ready to Be Shocked When You See What it Looks Like Now, srovnávací galerie ledovců Aljašky. Pachuť potravin po palmovém oleji, též ekopříspěvek. After Oil Spill in Bangladesh's Unique Mangrove Forest, Fears About Rare Animals, ekohavárie v Bangladéši, galerie. A protože Bulvár - Je Mayský kalendár prevzatý od Slovanov? Hustota. Objevte pravěká hradiště. Keltové slované, oppidum a další, ercheoweb. Výkopy v Morašicích na Znojemsku vydaly svědectví dávné doby, článek. Odborníci odkryli v Mohelnici 320 hrobů ze středověkého hřbitova, článek. Archologická konference o Mayské kultuře v Polsku, pozvánka. Tesařina v době kamenné, přes hodně odpudivý tón je příspěvek docela zajímavý. The First Artist, článek NG o nejstarší jeskynní malbě. Na obzoru Antarktida, čeští vědci objevili kostru plesiosaura, druhohory. The Banjarnegara landslide in Central Java, Indonesia: 32 dead, 76 missing, šlinda v Centrální Jávě s mrtvými a nezvěstnými. Mimořádný bolid nad Českem aneb co a kde spadlo na Vysočině, článek, rozbor a žádost o pomoc.

Výročí, dokumentace, publikace: 14. 12. 1911 bylo poprvé dosaženo Jižního pólu, výročí. December: Kras v turismu (Workshop Moravský kras a Velká Fatra), vše co vyšlo. Svet ukrytý v podzemí, nově vyšlá publikace o historii hornictví po dnešek na Slovensku. Vyjde kalendář 2015 -Altinbesik a možnosti distribuce, zdroj speleo.cz pouze pro členy. Liechtensteinské památníky na Blanensku, podrobný příspěvek a doplněny prameny a další odkazy.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky: Ceník vstupného zpřístupněných jeskyní ČR v pdf. pro r. 2015. 13.12.2014 - Císařská jeskyně - benefiční koncert v jeskyni, fotogalerie. Vyšly dneska 50. SPELEOSTŘÍPKY na webu Správy jeskyní ČR, nové aktuality, domácí a hlavně množství nových viděí a TV programů. Pozvánka na přednášku Krasové jevy v Praze, bohužel už před uzávěrkou.

Portréty, osobnosti, rozhovory: Mochutni, portrét taterníka, grotolaza a záchranáře Kazimierza Buchmana, velmi pěkné video. Alois Musil - český Kara ben Nemsí, portrét cestovatele, profesora a arabisty. Rozhovor s Vojtou Wertichem o výpravách se 40 let starou Ávií Amálkou. Mongolsko, připravuje se Maroko.

H.o.u.m.r...: Zahnívající západ aneb Rusové se smějí čechům. Věštec kolapsu západní civilizace pracuje pro ministra financí. Muži jsou naprostí idioti, vědecká studie v prestižním časopise. V Británii vyrazil na cestu první autobus poháněný lidskými exkrementy. Příspěvek o americké studence, která dosud nevyprodukovala žádný nebezpečný odpad a vegetuje zřejmě se špuntem v zadku mi bohužel uniknul ale pokusím se ho dohledat. Invalidní důchodce versus bůh a stejně hodnotný Sex z lítosti se vrací do módy.

...pokračování příště....

Diskusní téma: 239. SPELEOBULVÁR (prosinec/2014)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.