Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

236. SPELEOBULVÁR (listopad/2014)

26.11.2014 19:20

Na začátek pár mimobulvárních novinek. Vyšlo speleo č. 65. Je celkem standardní a nevymyká se příliš zavedenému průměru. Novinkou mělo být sjednocení ilustrací v časopise. K tomuto účelu proběhl konkurz na kreslíře Spelea o kterém jistě dostaneme zprávu. Výsledek uvidíme určitě v příštím vydání. Další aktivita přichází z Týnčan, Nikol Krejcarová tvoří bakalářskou práci na téma  MLUVA JESKYŇÁŘŮ v České republice. Za tím účelem sestavila zajímavý dotazník, který už rozesílal sekretariát ČSS. Bulvární francimus podporuje podobné aktivity a pokud chcete Nikol pomoci, žádejte přeposlání dotazníku po svém vedení skupiny, nebo sekretariátu ČSS. Vychází nová 236 stránková knížka určená především pro začínající jeskyňáře. Nejsem si jistý, jestli ČSS něco neuniká, když se na ní oficiálně nijak nepodílí. Na Slovensku byl ukončen 17. ročník speleofotografia 2014. Výsledky a průběh soutěže francimus bedlivě linkoval. Věřím, že Czech Speleo Photo se dopracuje časem na podobnou úroveň. Ještě připomenutí uzávěrky příspěvků do sborníku Speleofórum 2015 je 15. prosince, což je skoro 14 dní. Jinak...236 speleobulvár...je opět zde.

Moravský kras: Jeskyně Matalova Vymodlená, prac. denník, lezení komínů a jiné kopání. Jeskyně Michalka (Ovčí díra), stránka. Punkevní jeskyně na webu Missionsbeschreibung. Ochozská jeskyně - 200 kýblů na Zkaměnělé řece, článek a foto z pracovní akce a na domovské stránce 6-11. Sloupský koridor, zpráva o neúspěšné akci. Jeskyně Okrouhlík a pracoviště Sonda a na druhé straně i pracoviště Jezírková chodba.

Jeskyně v Česku: Závory a příprava na Kočičák, jeskyně Týnčanského krasu. Jeskyňáři chystají stezku. Ukáže pece i geologickou historii, článek a foto. Aksamitová brána je kamenným skvostem Českého krasu, článek. Tajemná Hranická propast opět hlubší, Starna překonal vlastní rekord, článek a taky Starnawski opět přepsal historii (453,5m) a ještě IDnes novinky, co měřily od hladiny. A taky domovské stránky skupiny Hranický kras (7-02). Jeskyně Podkova u Mladče, článek.

Slovensko: Brestovská jaskyňa, galerie z potápěčské akce na FB. Vnútro Belianskej jaskyne prechádza obnovou, zatvorená bude do marca, oznam. Tieň Fénixa, nová jaskyňa v lome Kraľovany II., galerie. Stratenec - Október, galerie z pozdzimních akcí skupiny Varín(povrch i podzemí). MT - Jeseň v Mesačnom tieni, článek a foto na webu SSS.

Jeskyně ve světě: BraJak, album jeskynního dihalniku ve Slovinsku a ještě taky video z výzkumu a prolongace. Kungur Ice Cave, galerie a článek. Gondwana caves full of fossils faces underwater future, článek o významné jeskyni ohrožované záplavami. Photo of Шульган Таш, Капова пещера, panorámio. Jaskinia Walońska v Polských Sudetech.

Příroda, lidé, Země: Life during the battle of Kobani, fotoreportáž. Portraits, velmi zdařilá galerie. The  Trans-Amazonian Highway : An Ecological Disaster, článek a foto.  The Stone Towers Of Svaneti, Georgia v galerii. Fjaðrárgljúfur, The Most Beautiful Canyon in the World, galerie. Красавицы племени химба, (krasavice rasy Chimba) galerie. Праздник дня рождения Будды, Tibet a svátek Buddhy. Portrait of Ozrobek: The Hunter, galerie, video a článek z Tádžikistánu. Paličův sen, něco o osudu švestek v Banátu. NG a In Climate Talks, Spotlight Turns to India.

Bats, animals: A kingdom of cave beetles found in Southern China, objev nového jeskynního brouka. Objev hermafroditního medvídka v Polsku. Pozuvánky na akce s netopýry. Jak se baví netopýři? Audio, komentuje Daniel Horáček. Netopýři na Šumavě prosperují. Víme to díky pravidelnému monitoringu. Nové druhy obratlovců popsané zoology Národního muzea, článek a foto.

Doly, těžba, montána: Důl Richard 2014 v galerii. V Rusku se otevřela nová obří díra, propad do dolu na potaš a ještě s originální fotogalerií. Рудники Урала - Троицко-Байновские глины, romantické opuštěné povrchové doly a ještě z romantičtějšího podzemí - Первые следы. Dobové fotografie Dolu Michal, nově doplněná galerie. Vyšetřování tragedie v karvinském podzemí začalo. Historie hornictví v Horním Benešově, článek. Kraj Vysočina chce znát plány státu týkající se těžby uranu u Brzkova. Památky staré hornické slávy v Kutné Hoře, článek a foto.

Podzemí a industriál: Балтийский флот часть 3. Неукрот...hodně hustý baltický industriál a podobný - 10 Captivating Ship Graveyards Around the World. Путешествие в Арапский пещерный монастырь, podzemní grotty v pískovci. Случайно найденный легендарный Деринкую, galerie z podzemí. Slavnostní otevření podzemí Mladá Boleslav. Prieskum v podzemí, římské akvadukty a jiné lochy. Podzemní labyrint v Chorvatsku, asi vojenský. Hostivařské podzemí, aneb odlov keše. Pražské podzemí, Prosek, Hamplova pískovna a pocukrovaný menhir v pískovně Fejkově. Lapák - tunel Motolského potoka, galerie.

Sport, technika, rescue, lezení, mapování: Therion a kurz mapování - Liptovský Mikuláš, galerie a táž akce pohledem Tondy Hlavižny. Brněnští hasiči-lezci cvičili záchranu z jeskyně ve Francii, zpráva a zde ještě s fotkami, ještě oficiální zpráva SZS-ČSS pouze pro členy, zdroj speleo.cz. Sambar STEEL 2014 ve fotogalerii (závody v technickém lezení). Proběhl závod Sambar STEEL, zpráva a další odkazy. China Jam, zajímavě podané video z (horo)lezení v Patagonii. Mezinárodný seminár jaskynnej záchrany v Slovenskom krase, článek a fotky. Pozvánka na potápění ve Velké Americe.

Fotografie, galerie, soutěže: Photos of the Week 11/15-11/21, reportážní web. 17. Ročník SpeleoFotografia 2014 v galerii Vladimír Kóňa na FB z vernisáže a vyhodnocení této soutěže. Amazing 3 Axis HandHeld Gimbal for GoPro, bezva selftyčka. 18 More Photos of People Awestruck by Nature, lehce kýčovitá galerie, jak to příroda umí a ještě podobný - Extreme Weather and Volcanoes by Astronomy Picture of the Day. Самые яркие фото National Geographic 2014, galerie. Jody MacDonald - Adventur Photography Guide. Fotoreportáž: Ísland fotografií, cestopis a galerie.

Odborné příspěvky, archeologie, geologie, paleontologie: 26 Pictures Will Mate You Re-Evaluate Your Entire Existence, kosmočlánek. Záhada podzemních pyramid v Itálii trvá, možná už Etruskové vynalezli hliněné akumulačky. Rezervace Soos - tak trochu pravěká krajina, článek. Nové druhy prvohorních rostlin pomohli v Číně najít čeští vědci, článek a další odkazy. Primitive camping and serpentine - Magma Cum Laude, výzkum hadců ve státech. Jeskyně Lascaux ve Francii má na síti digitální průlet chodbami s malůvkami. V Opavě dopisují dějiny vývoje naší země, tajemství Opavských Přemyslovců a pod.

Historie, dokumentace, publikace: Publikácie - Jaskyne tam a zpät, nově vyšlá knížka několika autorů hlavně pro začátečníky. Kdo se bude snažit, najde zatím na pdf. Kniha Rituální jeskyně starých Mayů, nově vyšlo.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky, školení: Petr Bende a jeho zpívání v jeskyni a zažití absolutní tmy. Správa jeskyní ČR získala v r. 2014 významná ocenění, zpráva. Správa jeskyní ČR a její už 47. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi, videi atd. Ďábelský Výpustek s dětmi, pozvánka na akci.

Portréty, rozhovory, osobnosti: Haló, SOS netopýří linka? aneb jak se chrání netopýři, rozhovor s Dagmar Zieglerovou z Nyctalusu o netopýrech , jak jinak. Nejlepší lezec světa Adam Ondra o svém sportu, životosprávě, triumfech i o smrtelném nebezpečí, rozhovor. Pašoval lidi tunelem pod berlínskou zdí, rozhovor s Manfredem Matthiesem o převaděčství na Západ v Berlíně i Československu. Jan Knies, moravský geolog, paleontolog, karsolog a učitel - výročí narození.

...h.o.u.m.r....: Patnáct slepých uliček sovětského pokroku. Kdo jsou Reptiliáni, husté téma. Americké pivo je špinavá voda pohledem znalce. Historky z podzemí, pocta dolnímu sklu.

...pokračování zase za týden...

Diskusní téma: 236. SPELEOBULVÁR (listopad/2014)

Datum 09.12.2014
Vložil Havel Hugo
Titulek 70 let SK

Ahoj, doufal jsem že se konkrétně zmíníš o mé připomínce nastávajícího výročí Speleoklubu, která je ve Speleu 65, aby se to dozvědělo více lidí, hlavně těch co Speleo nečtou, bohužel tě to nenapadlo.HH

Datum 29.11.2014
Vložil Ukulele
Titulek bakalářka

Mluva jeskyňářů v České republice...že i na takovou cipovinu jde dělat závěrečná práce na výšce je teda síla... jestli to není k hlubšímu zamyšlení...budou vznikat další? Např. mluva včelařů, akvaristů a pěstitelů kaktusů?

Datum 03.12.2014
Vložil francimus
Titulek Re: bakalářka

Má tedy aktivní jeskyňářka psát raději o kaktusech?

Datum 05.12.2014
Vložil Bakalář
Titulek Re: Re: bakalářka

Možná by bylo nejlíp kdyby šla prodávat kaktusy a nepsala vůbec o ničem... :-DD