Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

229. SPELEOBULVÁR (září/2014)

30.09.2014 23:03

V tomto čísle vyšlo hodně rozhovorů. Není to záměr, např. kvůli možnému srovnávání jejich kvality, prostě mi přišly nějak zajímavý. V MK je to určitě zajímavý začerpávací pokus v Mariánské jeskyni. Zatím jen ve fotogalerii. Na  Slovensku objev v Jezerní jeskyni, členové Myotisu a Dagmary se zúčastnili jako technický doprovod akce. Za zmínku stojí také dvoumužná montánní expedice do Rosia Montany a dál na Balkán. Opravdu pěkné jsou obrázky z lávových jeskyní a všeobecně také úroveň zahraničních fotografů a jejich publikování. Na Slovensku proběhne veřejný kurz Therionu a měření distem. Z technických zajímavostí je to kalašnikov vyráběný na šlapacím soustruhu. Moravský kras je kolébkou vápenictví, právě probíhá pokusné vypalování v historické peci. A také spoustu dalších aktuálních článků. 229. SPELEOBULVÁR .... je právě zde.

Moravský kras: Býčí skála týden po povodni, galerie na FB. Jeskyně Matalova Vymodlená zápis z prac. denníku a galerie Akce čerpání jezera 28.9.2014. Jeskyně moravský kras 1 (Kateřinská jeskyně) Vyšla sada dalších videí z MK, toto je například extrémně odstrašující. Ochozská jeskyně, galerie na Rajčátku. S hasiči do jeskyní (Mariánská a Drátenická), prověření odtokových podmínek, galerie. Závrt U hrušky, prokopávání se závalem a zdolání 4m, zpráva z akce úplně dole.

Jeskyně v Česku: Mladečské jeskyně, video.

Jeskyně na Slovensku: Skalní duši v Čachticích, článek o zájmové výpravě. Jaskyňa mŕtvych netopierov - Detské kamarátske tábory 2014,  videoupoutávka. Jaskyňa Jazerná-Myotis a ještě galerie Sonda Myotis na Rajčeti. Související článek - Podaril sa nám unikátny objav v Jazernej jaskyni. Rekonštrukcia - Beckovská jaskyňa, galerie z opravy vstupního žebříku.

Jeskyně ve světě: Lipiška jama, Škocjanske jame, fotogalerie a také Konec léta ve Slovinsku na Plánivských stránkách. Jeskyně Magura, Bulharsko a blog. Josh Hydeman's photos capture lava caves dating back 8,000 years, lávové jeskyně, bezva dokument. Пещера "Шмара", galeria na vmulderovi. Expedice Medůza 2014, galerie. Alla fine del Mondo - Krubera expedition, video. K poznání abrazních jeskyní Dalmácie v oblasti Makarská, článek.

Příroda, lidé, Země: Flying Above the Autumn Tundra, galerie z ptačí perspektívy. Wedding in Dagestan, svatba jako řemen, Cikánská svatba je na tom podobně. Picturesque Kurill Islands, galerie. The Disappearing Glaciers of Africa na Kilimanjaru, galerka. The Village of Illegal Gun Manufactures, aneb jak se vyrábí klašnikov na šlapacím soustruhu. Yosemite Meadow wildfire timelapse, video. Kaňony světa, galerie. Удивительные природные явления (roztodivné úkazy), galerie. Nejstrašnější a mystická místa Ruska.

Bats, mushrooms: Photographers pay tribute to the wonderful world of mushrooms. Jak se zbavit netopýrů, návod.

Doly, těžba, montána: Rosia Montana - podzim 2014, exkluzivní galerie z Rumunského dolování a související článek - Rumunsko a Makedonie 2014. The Alberta Tar Sands, hustá galerie z megatěžby tuším asfaltových písků.

Podzemí a industriál: The Soot Factory Photo Series by Adam Urban, aneb hustě o těžbě roxoru. Vojenská pevnost Bouda také zažije ten slavný den, kdy tam byl zaveden... 10 Ancient Settlements That Were Abandoned for Mysterious Reasons, chrámové jeskyně v galerii. Subterranean New York's Short-Lived Pneumatic Transit Railway, pneumatické metro.

Metodika, sporty, horolezení, svícení, rescue, diving atd.: Trapped Spanish cave expert is 10 meters closer to sunlight, o pádu, záchrance a vytažení španělského jeskyňáře v Peru a článek na peruánském speleowebu. Meračský a Therionu kurz na Slovensku bude v LM. Nová lezecká stěna v Brně - Komárově, zpráva, parametry atd. Pro členy je také Lezecký den Plzeň, pozvánka. Nové kusovky v sekci "výprodej", světla medžikšajn. Speleologický kurz - Licenční instruktorský kurz speleologie a speleoalpinismu na FB. Mamet cave Croatia, docela nezvyklý sestup do 200m hloubky a bez přílby. Drop-proofing the ASAP, průmyslové jistítko od Petzla a chybička vedoucí k jeho náhlé nefunkčnosti.

Fotografování, galerie: GoPro odhaluje novou kameru HERO4 s dotykáčem. Photos of the Week: 9/20-9/26 na Focusu. Amazing Alps Photo Shot, něco jako instalace v plenéru. Dig Face a jeho jeskyně, kaňony a příroda. Mark Burkey také fotí převážně jeskyně a jeskyňáře. Joseph Douglas fotí jeskyně, štoly a dokumentuje historické stopy. Sylvi@1972 fotí velké jeskyně, zajímavé záběry. Súťažné fotky 2014 - Krása jaskýň a je jich přes 3 stovky.

Odborné příspěvky, archeo, geo, eko, volcano: Archeologové mají unikátní pravěký objev, našli hradecký "Stonehenge", článek. Pec na vápno v lomu u Mechového závrtu, galerie na FB, na Rajčeti od Bídy a článek na Jeskyňáři - Experimentální výpal vápna v originálu středověké velkokapacitní vápenické pece. Experiment o vypalování i jiné novinky (Drahanovice, Znojmo) jsou uvedeny také na webu Archeologické památkové péče v Brně.. Here's The Science Of The Violent Eruptuon That Stranded Japanese Hikers, článek a video. Explaning Surprise Eruption of Japan Volcano Where Dozens are Presumed Dead, článek na NG a ještě video a článek na weu Ryot. Amatérské detektorování z pohledu archeologie, článek, fotky a mraky odkazů. Nevyřešené záhady starověku, galerie. Noc vědců vzbudila rekordní zájem, článek.

Historie, dokumentace: 29.9.1957 byly objeveny Bozkovské dolomitové jeskyně, článek a výročí. Čtvrtá hřivna, jemně (ale docela dobře) upravený můj článek na webu České podzemí.

Dění ve speleospolečnosti, výstavy, přednášky a jiné akce: Pouze pro členy - Kdo uspořádá Setkání jeskyňářů 2015? Pozvánka na výstavu Vzhůru do podzemí v Žarošicích. Den otevřených dveří v Amatérské jeskyni. Správa jeskyní ČR a Kelfovy už 39. SPELEOSTŘÍPKY, stránky plné nových informací, odkazů, videí a TV programů.

Portréty, vzpomínky, rozhovory: Climbing Legend Reinhold Messner, rozhovor s významným horolezcem k jeho 70-tým narozeninám v angličtině. Nevěřil jí ani Reinhold Messner, audiorozhovor s Dinou Štěrbovou o Čho-Oju, lezení i nemocnici v Arandu. Cesta nahoru je očistec, říká Oldřich Štos, který slanil do rekordní hloubky ve Vraní jeskyni, rozhovor. Tohle nechám bez komentáře, akorát že ten očistec nezanechal katarzi. Rozhovor s Kristinou Höschlovou o výškové nemoci, traumacentru v Afghánistánu i hře na housle. Země třetího světa pohledem novinářky Lenky Klicperové, rozhovor a sakra dobrý. Obavy jsou vždy, při ponoru ale rozhodně nepanikařím, rozhovor s Krzysztofem Starnawski, hloubkový potápěč známý z Hranické propasti. Gabi Lešinský za svoje pútavé rozprávanie u našich detí zožal úspech, dvě videa.

H.o.u.m.r.: Vítězství sexu v politice. Tříletá bitva o rohlík (dražší kauzy se obvykle promlčí). Nepřátelé svobody s trpkým pocitem Deja-vue. Něco o českém pochlebování.

...pokračování příště....

Diskusní téma: 229. SPELEOBULVÁR (září/2014)

Datum 06.10.2014
Vložil Vlasta Jánský
Titulek všechno

žblechty, žblechty většinou od těch co sedí doma na prdeli anebo nepřejdou kopec za horizont, od škopku se kydá dobře co? Malý kras a zcela bezvýznamná minorita holt.

Datum 05.10.2014
Vložil Kazišuk
Titulek Proč tu není svatba?

A proč by tu měla být? Zazpívejte si se mnou,

Odvolejte kněze zpátky z cesty,
aby se vrátil, že dneska už svatba není.
Že je tu ženich, a sám bez nevěsty,
a že už na tom ztěží někdo něco změní.

Odvolejte taky jídlo, pití,
ať ho sem nenosí, dneska už svatba není,
čeká mne zase osamělý žití,
to bylo opravdu dneska zlý probuzení.

Ref:
Včera sem se jenom smál
přátelům, kteří mi říkali : "Jó, to si dáš.
To není dívka, kterou jsi znával.
Když si jí nevezmeš, jenom dobře uděláš."

Pak našel jsem na stole ráno
od ní krátký psaní :
Že si chce jinýho vzít.

Odvolejte taky květináře,
že svatba není, tak ať už sem dnes nechodí.
Viděl by tady jen ledový tváře
a pak, myslím, že se sem stejně kytky nehodí.

Odvolejte tedy všechny hosty,
že se mý plány jak mávnutím proutku mění
a oznamuju jim s velkou lítostí,
že se jim omlouvám, že dneska svatba není.

Ref : ...

Datum 02.10.2014
Vložil Plevel
Titulek level

potkám Franciho, pokecáme a v pohodě. Potkám Kubu a slyším sračky nejlépe na Franciho. Nikdo svatej není, ale asi tak.

Datum 02.10.2014
Vložil Level
Titulek plevel

Potvrzuji, mám úplně stejnou zkušenost.

Datum 04.10.2014
Vložil tartarosák
Titulek Re: level

jo? ... a co záškodnická a pokoutná činnost franciho? na oko kamarád, jinak egoista, sólista, neplatí s ním žádné úmluvy ... dnes již jenom sběrač dat. škoda, kdysi to býval celkem fajn chlap.... co pamatuju

Datum 04.10.2014
Vložil Chán Kublaj
Titulek Re: Re: level

Je v krasu jeden týpek... Víš?

Datum 06.10.2014
Vložil Chuj Bublan
Titulek Re: Re: Re: level

jo červenej VW kombi ...

Datum 06.10.2014
Vložil Chán Kublaj
Titulek Re: Re: Re: Re: level

Stříbrnej transportér

Datum 07.10.2014
Vložil pan
Titulek Re: Re: Re: Re: Re: level

A nepustili už poustevníka?

Datum 06.10.2014
Vložil Leoš
Titulek Re: Re: level

A Ty seš kterej/která?