Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

228. SPELEOBULVÁR (září/2014)

23.09.2014 21:24

Úvodem přináší koment speleobulváru další smutnou zprávu o dobrovolném odchodu Jožina Krojera. Jeskyňáře a kdysi i předsedy Speleohistorického klubu v Brně. Ale také nenápadného, chytrého, skromného a tichého človíčka. Je dobré si uvědomit historické souvislosti a morálně odsoudit lidi, kteří jej kdysi veřejně napadali a bez důkazů psychicky terorizovali. Včetně těch, kteří toto "satanizování" tolerovali. A teď zpět do Krasu. V závrtě U hrušky se zmáhá zával bránící vstupu do objevů, stejně tak na Harbechách. V Maďarsku prší také, v suché oblasti je voda tak nevídaná, že pár jedinců se rozhodlo utopit v Kočičí jeskyni. Pekné galerie jsou z Krymu, Skotska, Fanských hor a Svanetie. Nějaké galerie jsem vybral i z jeskyní ve složce Fotografování. Je tu hodně pozvánek na různé akce, je těžké je sloučit do jedné složky, Lezení v Plzni, geoexkurze, speleopotápěčský kongres a další. Klidně listujte, je toho zase poměrně dost....228. SPELEOBULVÁR...je opět zde.

Moravský kras: Býčina 20.9.2014, fotogalerie. ZUB - Chobot minulostí, těžba na plošině Skalka, zpráva. Pracovní akce 13.9.2014 - závrt č. 1 na Harbechách, zpráva a foto. Akce Závrt U hrušky - útok na zával, článek o dalších postupech na zajímavé lokalitě. Moravská kras a fotky z posledních záplav. Jeskyně Ochozská, pracovní akce 20.9.2014, článek a foto.

Jeskyně v Česku: Rekonstrukce zavřela Javoříčské jeskyně, článek a info. Mladečské jeskyně, blog. Jeskyně Na Pomezí, fotogalerie a ještě jiný článek o Pomezí. Jeskyně Šipka, galerie. Pracovní akce na Hanychovské jeskyni.

Slovensko: Slovensko - Demänovská dolina, zápis ze čtyřdenní speleologické akce více skupin, Stanišovské atd. Mažarná jaskyňa, Velká Fatra - Vápenná dolina, článek a foto. Stretnutie jaskyniarov pri príležitosti 3 ročníka uzavretia sezóny, pozvánka. Pokroky medzi Viktóriou a Jazevčím hradom, článek a foto. Riečna jaskyňa po 8 rokoch, článek a foto, Speleo Bratislava.

Světové jeskyně a akce: Bosna a Hercegovina 2014, galerie na Rajčeti. Macska barlang özönvíz 2014 09 12, video z gerojské akce za hranicí utopení ve vlastním adrenalínu. Fingal's Cave, pseudokrasové příbojové jeskyně v čediči, galerie. Reed Flute Cave, duhová galerie. Нижнешакуранская пещера, pěkná jeskyně. Surrealistické tváře mexických cenot, příspěvek a foto. Jakupica 2014 - Macedónsko, nový příspěvek a fotky z akcí. Skala Teściowej, polská část Jizerských hor a pěkně provedený seznam pseudokrasových jeskyní.

Příroda, lidé, Země: Salty lakes of Crimea, galerie. Syrian Kurdisch refugees flooding into Turkey, galerie. Images from NASA, galerie. Karlu Karlu - The Devil's Marbles, geogalerie. Lake Amadeus, Australia, galerie. Scotland's Big Decision, galerie z akltuálně sledované oblasti a ještě Velkolepnaja Skotlandija. The Eruptions of Iceland's Bardarbunga Volcano, galerie. Gorod Solnca, galerie. Přechod Fanských hor, velmi kulantní a nátcherná záležitost. Czech hospital - Baltistán, příběh jedné dóóst neobyčejné nemocnice a 10 let starého projektu vč. dalších odkazů. The Great Himalaya Trail, článek a galerie. Amazing Photos Of Amazing Humans, galerie. Svanetia, fotky z NG od Aarona Hueyse, a samozřejmě hodně dobrý.

Bats, animals: Netopýři si hledají zimoviště, mohou se nastěhovat i do bytů, článek. Biologové objevili dva tvory, kteří popírají všechny definice života. Skupina si vyžádala i vytvoření nového rodokmenu.

Doly, těžba, montanistika: Abandoned Miners Village in Siberia Mounts, galerie. Rudnik I. V. Stalina, Šachta No3, husťoučké fotky i video a od stejného zdroje Hledání Tkuarchalské štoly.

Podzemí a industriál: Na stavbu stoky, která vedla pod Letnou, dohlížel i František Josef I., článek. Арестованные лодки Северокорейских браконьеров, industriál zasazený do plenéru. Historické podzemí pražského Proseku by se mohlo otevřít turistům, článek.

Sport, technika, lezení, mapování, diving a jiné pomůcky: Opens Topo - nová verzia 1.26 na mapovanie, odkaz. Celebrating 150 years of Climbing, lehce reklamní mammutí video. V krasu je dobře, o lezení v Macoše. Do not Panica, lezecká pomůcka pro uhnívající lezce (Panic). Mýty v přežití, je dobré je znát a nezkoušet. Lezecký den Plzeň 2014, pozvánka na akci, organizuje Plzeňskej Kocour. Zraz speleopotápačov - III. ročník v Tisovci, pozvánka, program a organizace. Lot International Cave Diving Congress, Speleopotápěčský kongres v r. 2015, má na FB novou stránku.

Fotografování, galerie, soutěže, dokumentace: Genesis - Photography by Sebastiäo Saldago, galerie. Photos of the Week 9/13-9/19, galerie. Sony World Photography Awards 2014, fotosoutěžní galerie. Photographer of the week Paulo Remédios, galerie. Peter Stenberg, galerie, zejména speleopotápění, moře a podvodní fauna. Dig Face a jeho jeskyně, mramory, pseudokras, hodně příjemná a realistická galerie. Fabio Piccioni, zejména jeskyně, štoly, industriál a hrátky se světlem a perspektívou. Cave Beauty, soutěžní fotky na Speleo Fotografii, klikejte na FB, dávejte body.

Odborné příspěvky, geologie, archeologie a další: Pod budoucí dálnicí D11 nacházejí archeologové poklady z doby bronzové, článek. Archeologové zmapovali další část žlutického podzemí, článek. Seismická stanice v Orlických horách už 40 let pomáhá armádě, vědcům i civilní obraně. Kdo byli tajemní Denisované? Nový lidský druh. Joshua Tree mudslide, California, sjupr bahnotok ve videu.

Dění ve speleospolečnosti, akce, různé: Prednáška o jaskyniach Baškorotostanu, pozvánka. Ještě jedna pozvánka na Setkání speleologů v Javoříčku. Pozvánka na výlet do Ochozské jeskyně a ještě do Amatérské jeskyně. Vyšly 38. SPELEOSTŘÍPKY, sledujte nové informace, zejména programy a videa, které tu nemám. Pozvánka na geologicko-paleontologickou exkurzi v Řeporyjích, info.

Vzpomínky, osobnosti, rozhovory: Smutná zpráva - minulý týden odešel Joža Krojer ze Speleohistorického klubu Brno. Velmi pěkný rozhovor s Jirkou Novákem, českou lezeckou legendou. Stanislav Chládek, autor knihy Rituální jeskyně starých Mayů, audiorozhovor.

H.o.u.m.r.: Mazané voršilky, o skromnosti řádových sester. Trempa kousl vzteklý netopýr, další komentář je zbytečný. Česko má dvě Nobelovy, aneb teorie zamrzlé evoluce.

...pokračování za týden....

Diskusní téma: 228. SPELEOBULVÁR (září/2014)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.