Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

225. SPELEOBULVÁR (září/2014)

02.09.2014 00:11

Rok 2014, ač je teprve v polovině přinesl hodně smutných zpráv. Charón má plné ruce práce. Po Karhanovi, Kloboukovi, Emilu Bartoňovi a paní Brünlerové (ale i Honeš, Trdla, Pavel Konečný, pan Pivoňka, Luděk Seitl) byl na druhou stranu převezen i nejznámější český speleologický lingvista a překladatel Jirka Urban. S nimi také Doktor Vladimír Homola a Vladimír Hašek. Jirka bohužel neměl žádné příbuzné. Odešel naprosto sám a s ním skončil i veškerý archiv, překlady a fotky uložené v jeho počítači v některém brněnském bazaru. Robert Erhardt Jirkovi věnoval krásnou vzpomínku na stránkách Býčí skály. O posledním jmenovaném se nikde nepsalo. Vladimír Hašek nejeskyňařil. Málo se ví, že byl průkopníkem geofyziky v Moravském krasu. Vymýšlel a aplikoval postupy a měření z původního zaměření geofiyzikálních přístrojů na naše jeskyně, dutiny, dna žlebů a zlomové struktury. Kdysi hrozně dávno jsme aplikovali gravimetrii nad Holštejnskou jeskyní z dnešního pohledu velmi prastarým přístrojem. Milý, rozvážný pán, znalec, pečlivý pracovník. Spolupracoval s odborníky: Honzou Přibylem, Standou Mayerem, Petrem Raimanem a spoustou dalších. Úvodní myšlenkou jsem chtěl hlavně naznačit, že odcházejí významní lidé. Většinou tak náhle, že nestačí už nic dál předat. A to je velká škoda ....225. SPELEOBULVÁR... je opět zde.

Moravský kras: Krátký průřez výzkumem v jeskyni Matalova Vymodlená, hodně podrobný článek cesty k objevu. ZUB, 2 jeskyňáři a 14 pomocníků, článeček o akci na Skalce. Závrt Okrouhlík - Sonda a pracovní akce.

Jeskyně v Česku: Teple se oblečte a vydejte se po stopách jeskynních lidí, průvodce po zpřístupněných jeskyních česka. Smrčnické propadání na Jesenicku, galerie a ještě původní článek.

Slovensko: Jedinečný objav pro ťažbe vápenca pri Brekove. Kameňolom odhalil jaskyňu, článek a foto. Rožnavskí jaskiniari zliezli do ponoru: Neuveríte čo našli namaľované na stene - píču a majkov podpis a ještě: Ponor pri zemiačisku, článek, video a foto Speleo Rožňava.

Jeskyně ve světě: Jaskynia Maloacka 23.8.2024, Polské Tatry - článek a foto. China's Supercave, interaktivní prezentace na webu NG. Rumena jama, fotovideo ze Slovinska, oblast Sežany. Jeskyně Babuna pokračuje, článek o potápění v Makedonii slovensko-českou výpravou. Speleologie na Arabice 2014, pěkná fotogalerie. Indie - jeskyně Elefanta, galerie. Inside Postojna cave, docela pěkné album. Peščera Golova Otapa, 2. část - rozsáhlá prezentace. Neúspěšná Medúza 2014, celkem se daly očekávat tyto vodní stavy. Slovinsko - Monte Kanin 2014, fotogalerie. Glažarica - Slovinsko, velmi pěkně udělané stránky a stejně tak Jaskinia Kontaktowa a mit Platona, jeskyně v mramorech Kraličáku.

Příroda, lidé, Země: Po cestách Severní Osetie, fotogalerie. Winter in the Mountains, galerie. Kondyor Massif of Eastern Siberia, galerie. Photo of Ihlara Valley, panorámío galerie. Via Claudia Augusta, fotogalerie přes Alpy po stopách Římanů. The Declining Aral Sea Port of Moynag, galerie a článek. From Machair To Munro - Part One by Will Copestake, mořské kajaky.

Bats, animals: Proběhl jubilejní desátý ročník Netopýří noci na Chlumu, článek a foto. Medvěd jeskynní a Giganti doby ledové z webu Pravěký svět (blog). Poznejte život netopýrů v panském lomu, článek. Netopýří noc v Kutné hoře, Horka nad Moravou i jinde, pozvánky. Chise 2014 - Chiropterologický seminář v říjnu, pozvánka.

Doly těžba, montána: Vápencové lomy Amerika - tajemná příroda ve středních Čechách, článek. Cínový důl Jeroným v příspěvku SHBK a galerii. Mayrovka oslavila významné kulaté narozeniny - 20. a 140. let, článek a foto. Mauritius, to je podzemní prostor o velikosti kostela, článek. The Mines, Mills, Machinery Etc. galerie s novými příspěvky. Střelný prach v Obřím dole, výzkum a historie trhacích prací zde. Geologická expozice Lom Práchovna v Kutné Hoře, článek a další odkazy. Drahé kovy se v Česku netěží už 20 let, neprobíhají ani průzkumy, článek.

Podzemní industriál a jiné, vojenské: Opuštěné budovy protileteckých krytů, military induš a bunkry, galerie. Osudy srubu K-BG-S11 "Na svahu", 2. část, velmi pěkný příspěvek. Mapování podzemí konventního kostela sv. Ducha v Opavě pokračuje, článek a foto. Urban Explorers Kiev Metro Like You've Never Seen it Before, galerie. Exploring the Abandoned Victorian Passages of the First Channel Tunnel, první vrtaný tunel pod Lamanšským průlivem, hodně dobrý.

Technika, sporty, mapování, rescue: Tohle může někomu zachránit život, soubor dobrých rad, mě to umístění nic nestojí. Záchranáři v Solvayových lomech, pozvánka na prezentační akci na FB a tady snad i normálně. Therion database, nová verze užívaného mapovacího systému (5.3). Life is awesome!, momentky ze sportovních aktivit. Motorové kolečko, vhodné pro hyperaktivní bádače, video na FB. Alpenverein přišel s revoluční novinkou - elektronickým průkazem.

Fotogalerie, fotografování: The Attraction of the Unknown, romantické video z podzemí. SPELEOFOTOGRAFIA 2014, je těsně před uzávěrkou fotosoutěže. Czech Speleo Photo 2014, 5. ročník, pozvánka na soutěž při setkání v Javoříčku. Jeskyně na webu ShutterStock, album. Z práce fotografky Anya Nidrenhaus, která zahynula v Afghanistánu. Nadav Kander a album Rivr Looks Live, zajímavý. Robbie Shone Adventure a příspěvek Suunto in deadly Mexican Cave.

Odborné příspěvky, geologie, archeologie, paleontologie, ekologie: Digitální archeologický atlas, nově uvedená stránka. U Ratají odkrývají 3000 let staré osídlení, článek. Průzkum svatého Ducha pokračuje a má již první výsledky, článek. The microbiological world pf caves, článek. Na houby do Jirkovského podzemí, příspěvek na Jeskyńáři. Mezinárodní archeologická konference 2014, zpráva o akci. Field work on the Grinnell Formation at Red Rock Canyon, geologie a Pleistocene glacial folding of Cretaceous sedimentary rock? Living in the shadow of Manua Loa, atd., velmi dobrý příspěvek o tomto vulkánu. ÚAPP Brno - Znojmo archeologie.

Historie, dokumentace: Speleobibliografie - vyhledávání, nově upravený webový archív vyrobený Daldou z MSK.

Dění ve speleospolečnosti, akce, výstavy, koncerty: Správa jeskyní ČR a 34. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi z tuzemska, zahraničí , videa a další příspěvky. Setkání jeskyňářů 2014 v Javoříčku, pozvánka a další propozice. Kateřinskou jeskyni v neděli rozezněly muzikálové písně, info. Pozvánka na workshopy v Moravském krasu - Průvodce po utajených místech Moravského krasu.

Portréty, rozhovory, vzpomínky: Dne 20.8.2014 zemřel dlouholetý člen Speleoklubu Brno MUDr. Jiří Urban, příspěvek na FB a podrobnější: MUDr.Jiří Urban odešel na webu Býčí skály. Zemřel Prof. RNDr. Vladimír Homola, CSc a také geofyzik Vladimir Hašek, průkopník geofyziky ve speleologii. Dlouholetý bývalý člen naší organizace Martin Trdla tragicky zahynul při pokusu o přelet Sněžky. B.A.S.E. jumper Martin Trdla a jeho video z Sass Pordoi. Rozhovor s Janou Koubkovou, nejen o albu Absolonie. Byl jsem hazardující kretén, rozhovor s Petrem Horkým, 2. část.

H.o.u.m.r....: Stesk po studené válce. Památka nepamátka o důlních zlodějích vybavených zvedací ještěrkou. Palma, aneb Pethumus. Státní propaganda: Miliardy bez efektu, to jsou např. ty slipy s ptákem a gaťky s bobrem....

...pokračování příště....

Diskusní téma: 225. SPELEOBULVÁR (září/2014)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.