Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

223. SPELEOBULVÁR (srpen/2014)

18.08.2014 21:37

Vyšlo další aktuální vydání zásadně bez reklam. Na konci se vyskytlo hodně osobností a rozhovorů. Kromě jiných lezců i portrét a rozovor s krasovou lezeckou téměř legendou Jindrou Čumpelíkem. Hánry zásadně tituloval, zřejmě aby zapoměl na své začátky, všechny jeskyňáře Špinavci. Jeskyňáři mu občas na oplátku neříkali Čumpelík, ale Camprdlík. Stejně to byla přezdívka a některé věci se mají nazývat pravými jmény. Paraziti je oblíbené speleologické téma, klub Skeptiků Sisyfos přináší nádhernou přednášku. Je tu nové jistítko třídy Grigri a ve stejném fochu nehoda polského jeskyňáře v Rakousku. Občas přijdou nepřeložitelné ruské články, je tu první nabídka v ruštině. U této země zůstanu. Celý svět obdivuje ruskou baletní školu (ale i tanec, cirkus, divadlo). Představení Watch se vymyká úplně všemu chápání, vkusu, formě i době. Rozhodně nechci, aby se ty časy navrátily....223. SPELEOBULVÁR je opět zde.

Moravský kras: Dagmarácký pracovní týden, oprava základny a intenzivní práce na více lokalitách, hlavně Dagmar pod Kaplí. Sloupsko-šošůvské jeskyně, galerie s nezapnutým filtrem osvětlení. Býčina 2.8.2014, galerie. Jeskyně Matalova Vymodlená a pracovní akce ve vstupních částech jeskyně. Pracovní akce 16.8.2014 Společňák a závrt č.1 - Harbechy, info a foto. Závrt U hrušky, průvanová zkouška, oprava lanovky a zmáhání nadějné pukliny. ZUB - Hrátky s chobotem, pracovní akce na plošině Skalka.

Jeskyně v Česku: Nepovedená naučná stezka Koněpruské jeskyně - Borek, článek a foto. Koněpruské jeskyně, foto a blog. O Vratikovském krasu a jeho okolí, klasický článek. Nepříjemně započatá akce na jeskyni Západní u Jítravy, článek.

Slovensko: Po roce návrat do Tisovce, pracovní a exkurzní akce se spřátelenou skupinou, článek a foto. Správa z 55. jaskyniarskeho týždňa v Malužinej, článek na webu SSS. Nové objavy v Kraľovanoch, galerie na FB co vypadají hódně pěkně.

Jeskyně ve světě: Výprava Itálie 2014 skupinou Orcus, pěkný článek, pěkný fotky. Lion Cave speleological expeditions, video. Small natural bridge in the moonlight, článek a foto. Jewel Cave Spelunkers Make Major Breakthrough, článek o objevování jeskyně. Pećina Kuk (Cave Kuk), video. O misterioso mundo subterräneo das cavernas amazonicas, pískovcové jeskyně stolových hor, galerie. This underground cave system is so large, it has own weather system, článek a foto. Přípravná Expedice Črnělsko brezno 2014, fotogalerie. Пещера Джюджелер, jeskyně v galerii a od stejného zdroje Пещера Дамлаташ (Damlataş Mağarası).

Příroda, lidé, Země: Neobvyklé skály El Torcal de Antequera, fotogalerie. The Great Salt Lake's Railroad Cauceway, galerie. The Leather Tanneries of Fez, Marocco, galerie. Desperate Iraqi Minorities Flee ISIS Attacks, hustá reportáž. Nejméně známá místa naší planety, galerie. Neuvěřitelně krásná a tajemná Altaj, galerie. Pohoří Šumak, galerie.

Bats, animals: Jsme loutky v rukou parazitů? Dost zajímavá přednáška, video. Eunitse Aphrodite - zabijácký červ, makro. Why to Bats Transmit so many diseases like Ebola?, humorně-poučné video. Mezinárodní Noc pro netopýry v jeskyni Na Špičáku, pozvánka. Mezinárodní noc pro netopýry, info.

Doly, těžba, Montanistika: Hornická krajina pod korunami stromů, článek o leteckém skenování krajiny. Bogomolovské Zlato-křemenné doly, galerie, mapa, článek. Nevřeň na Plzeňsku otevřela objekt s expozicí o těžbě kaolínu, článek. Human remains found in Roman mine o mrtvole v římském dolu. Residens calling it an enviromental disaster:..Mount Polley Mine near Likely, obří nehoda na důlní odkalovačce v Britské Kolumbii. Horníci v Ralsku znovu otevřou starý důl, článek. Těžba uhlí v bočních svazích lomu ČSA dostala zelenou, ČT a video. Pískovcové štoly ve starých dolech na Stránské skále, sakra, že bych si něčeho nevšimnul?

Podzemí, industriál: Industriální stopy 2014, Mezinárodn konference o průmyslovém dědictví, pozvánka. Pražský potok, video o průzkumu městských kanalizačních stok. Kompresorovna dolu Eliáš u Jáchymova, fotogalerie. Vítejte v opavském podzemí, kdysi tam pohřbívali Přemyslovce, článek. Specialisté pátrají po chodbách v podzemí a radnici, článek (georadarem). Rekonstrukce železničního tunelu Jablunkovský II., celkem rozsáhlý článek o problémové stavbě. Kanalova prochazka pro trpelive geokačery husťácký zažitek. The Ziggurat: An Urban Installation Inside an Abandoned Detroit Factory, induš jak víno.

Technika, sporty, lezení, svícení, mapování, rescue: Dan Yr Ogof Historical Photos a Caves of South Wales. Blue Spring Cave Map Book 2014, oba příspěvky o mapování. Cam Clean - upevnění hrudního blokantu na systém Singing rock, pracovní sedáky, video. Czech climber earns 'Crown of the Himalayas', o Radkovi na Ká Dvojce a jeho Koruně. Skutečně revoluční jistítko?, o výrobku Grip Belay od DMM, popis produktu a další odkazy. Nausiké - článek o lezení na Rorýsech v MK. V rakouské jeskyni se vážně zranil polský speleolog, článek a ještě v originále - Trapped Polish researcher rescued from Austrian cave a info o jeho vyproštění. Spaní a oheň v přírodě - stručně a jasně po stránce právní a další odkazy. Vynikající svítilna Fenix PD35 vybízí k všestrannému využití, produkt.

Fotografování, galerie, soutěže: Galerie SOL (slunce) na stránkách FB. Blue Iceland by Andy Lee, galerie. Photos of the Week 8/9-8/16, galerie. Breathtaking Aerial Landscapes of Iceland by Sarah Martinet, galerie. Journeys Through Mysterious Landscapes by Felicia Simion, galerie. Speleofotografia 2014 na stránkách jeskyňář.cz, info a pozvánka.

Odborné příspěvky, archeologie, geologie, eko a jiné vědy: Archeologové na Pardubicku našli téměř dva tisíce let staré kopí germánského válečníka. Pokuty za černé skládky dosáhly loni 50 milionů korun. ČR se Slovenskem stáhly návrh na zápis hradiště Valy do UNESCO, článek. Záhady kolem kamenných surovin pravěku, článek. Rotting Wood Responsible for Sand Dune Holes?, o dírách (pastech) v písku. Novinky z AOPK ČR, info. Archeologové zkoumali vrch u Valče, lidi zajímal už před 3000 lety, článek. Modrý mramor v Nedvědici, článek pro šutráky. Sunkoshi landslide another update, článek.

Historie, dokumentace, publikace: 13.8.1878 byla ve Virginii objevena jeskyně Luray, výročí.

Dění ve speleospolečnosti, akce, výstavy: 32. SPELEOSTŘÍPKY ze správy jeskyní ČR.

Vzpomínky, rozhovory, osobnosti: Vidět ticho ptáků, rozhovor s Jindřichem Čumpelíkem Šustrem, dobrým lezcem a bývalým občasným jeskyňářem, jinak dlouhý a dobrý. Rozhovor s profesorem Miroslavem Vernerem o české egyptologii, taky dost dobrý. Restaurátor nesmí dělat chyby, rozhovor s rastaurátorem Martinem Dvořákem. Česko je světovou velmocí na poli minipivovarů, rozhovor se Stanislavem Bernardem. Jak Hanzelka a Zikmund změnili svět? pohledem WC, rozhovor s Václavem Cílkem. Tréning a výživa očima Honzy Kareše horolezce, rozhovor. Jsou horolezci "kompenzáci"?, jedna otázka více významným horolezcům.

H.o.u.m.r.: Dekadentní subkultura východní Evropy. Z videa Watch this to understand ...možná budete i blinkat. Vraťte mi hvězdnou oblohu, hit Project. Hysterie "Ebola", konspirační teorie o zlých kapitalistech. Našli jsme kraj, kde se pije nejvíce na světě: Českomoravská vrchovina. České vázané písmo nedokáží cizinci rozluštit, francimus doporučuje písmo arabské, hebrejské či arménské...

....pokračování příště....

 

Diskusní téma: 223. SPELEOBULVÁR (srpen/2014)

Datum 25.03.2021
Vložil OlegPetrovpluts
Titulek Привет! Хотел бы немного рассказать о тонкостях SEO оптимизации

https://turboseo.pro | самостоятельное seo продвижение сайта


Пять способов повысить свой рейтинг вашего сайта (SEO)

Следуйте этим советам, чтобы повысить свою поисковую оптимизацию (SEO) и наблюдать, как ваш сайт взбирается на вершину результатов поиска.

1. Размещайте релевантный контент
Качественный контент — это фактор номер один для вашего рейтинга в поисковых системах, и ничто не заменит отличный контент. Качественный контент, созданный специально для предполагаемого пользователя, в разы поднимает посещаемость сайта, что повышает его авторитетность и актуальность.

2. Регулярно обновляйте свой контент
Вы, наверное, заметили, что мы очень серьезно относимся к контенту! Поисковые системы тоже! Регулярно обновляемый контент рассматривается как один из лучших индикаторов релевантности сайта, поэтому регулярно обновляйте его. Анализируйте свой контент по установленному графику (например, раз в полгода) и вносите обновления по мере необходимости.

3. Метаданные (Метатеги)
При разработке вашего веб-сайта уделите особое внимание внутренним метатегам:
Title
Description
Заголовки H1, H2…

<a href="https://turboseo.pro">seo продвижение пошаговое
</a>

4. Сделайте сайт, использующий естественную перелинковку
Сконцентруйтесь на создании релевантных ссылок в тексте. Изучите подробно вопрос о внутренней перелинковке и о способах вхождения ключевых запросов в тексте или в анкоре.

5. Используйте альтернативные теги.
Всегда описывайте свои визуальные и видеоматериалы, используя альтернативные теги или альтернативные текстовые описания. Они позволяют поисковым системам находить вашу страницу, учитывая различия в морфологии написания пользователями ключевых запросов.

С большим удовольствием ответим на все интересующие вопросы по теме:
https://turboseo.pro | seo продвижение курс

Datum 22.08.2014
Vložil Celofán
Titulek Odešel Prof. RNDr. Vladimír Homola, C.Sc.

...jakou smutnou zprávu dostanu zítra? Už je zde... Zemřel Vladimír Homola. Znal jsem ho osobně, i když zdaleka ne tak blízce jako Vládu Haška. Už nic, nemám sílu na psaní, těch zájezdů pod macešky je na mne moc.
C.

Datum 21.08.2014
Vložil Celofán
Titulek Odešel RNDr. Vladimír Hašek, Dr.Sc.

Jen v minulém Speleobulváru (222) jsem si posteskl, že se bojím otevírat e-mail. A hle, zlý sen se opakuje, a ne a ne se rozplynout -- ne, už to není sen, je to tvrdá realita. Dnes jsem dostal zprávu, že 18. srpna zemřel můj starý, dlouholetý přítel Vláda Hašek.

Pro ty co ho neznali, Vláda byl geofyzik, specialista v oboru geoelektrických a vlnových metod. Se Standou Mayerem, který se specializoval na seismiku, tvořili nerozlučný tandem. Naše trojka strávila hezkých pár chvil společně u červeného vína -- at už ve Vládově kanceláři v budově Geofyziky-ÚÚG na Ječné ul. v Řečkovicích nebo v mojí kanceláři v Moravském muzeu či ve vinárně pod Redutou. Tam nás chodívalo pět, Vláda s Evou, Standa, Packa a já. Vláda se Standou objevili v Medlánkách hospůdku s výtečným gulášem, který Packa dodnes napodobuje. To byl náš další plac.

Vláda byl hlavním pachatelem (nes)četných geofyzikálních průzkumů a měření v Moravském krasu, regionálních, semi-regionálních a lokálních -- velice často ve spolupráci se Standou. Mnohé výsledky byly publikovány (také Československý kras, Speleologický věstník, Sborník Muzea Blansko), další jsou v archívech různých institucí a soukromých osob. Vláda byl členem moravské sekce Tarcus, (naší) pracovní skupiny Komise pro fyziku, chemii a hydrogeologii v krasu Mezinárodní speleologické unie (UIS). Pro moji sloupskou a macošskou výzkumnou skupinu provedl -- samozřejmě ve spolupráci se Standou -- geoelektrická měření ve sloupské oblasti, měření metodou velmi dlouhých vln (VDV) na Macošské plošině v oblasti mezi Macochou a závrty Hluboký, Chlupatý a v Hedvábné, a speciální měření na macošském dně.

Vláda našel svůj hlavní směr v aplikaci geofyziky v archeologickém výzkumu. V tomto oboru byl snad nejproduktivnější. Právě jsem otevřel knihu s jeho věnováním, Ve službách archeologie VII, Sborník věnovaný 85. narozeninám Doc. PhDr. Karla Valocha, Dr. Sc. Editoři a spoluautoři Vladimír Hašek, Rostislav Nekuda, Matej Ruttkay, 472 str. plus obsah.

S Vládou jsme zůstali v kontaktu i po našem odchodu z tehdejší ČSSR, zvláště po r. 1990. Osobně jsme se naposledy viděli v r. 2008 -- Vláda se Standou a sličnou paní řidičkou mě přijeli navštívit na Kvasničkův ranč. Foto je na www.byciskala.cz, v mém příspěvku Podpis času; další jsou v mém archívu. To už byl dlouhodobým jednatelem svojí firmy Geopek -- geofyzikální služby zaměřené především na archeologii.

Na našem smutně proslulém stolečku na Výdrholci opět plápolá svíce. Už je to téměř standard feature, permanent fixture... Jakou smutnou zprávu dostanu zítra?

Čau, Vládo, vzpomínáme.
Celda :-((

Datum 21.08.2014
Vložil C.
Titulek Re: Odešel RNDr. Vladimír Hašek, Dr.Sc.

Franci, až Ti Petr Mayer pošle parte, pošli mi kopii.
Díky předem,
C.

Datum 21.08.2014
Vložil C.
Titulek Re: Re: Odešel RNDr. Vladimír Hašek, Dr.Sc.

Sorry, vypadlo mi to kouzelné slůvko: prosím.
C.

Datum 22.08.2014
Vložil Celofán
Titulek Odešel Prof. RNDr. Vladimír Homola, C.Sc.

...jakou smutnou zprávu dostanu zítra? Tak tady je, dnes skutečně došla. Zemřel Vladimír Homola. Znal jsem ho osobně, i když zdaleka ne tak blízce jako Vládu Haška. Ten kolotoč smrdi, dance macabre, je nezastavitelný.
C.