Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

222. SPELEOBULVÁR (srpen/2014)

12.08.2014 08:46

Onehdá, asi před dvěma rokama jsem byl požádán zaměstnanci správy CHKOMk o provedení jejich inspekční návštěvy do Sloupského koridoru Nové Amatérské jeskyně. Někteří jedinci to dodnes interpretují jako vniknuní na cizí pracoviště a porušení dohod. Když Tonda viděl v Zaříceném dómu úplně na konci koridoru ty hadice zarvané v odtokovém trativodu, požádal mě o jejich postupné vynešení z jeskyně. Dodnes to ti samí jedinci interpretují jako krádež. Ujal jsem se toho, protože jsem se na jejich instalaci před 20-ti roky podílel. Nevím proč požádali mě, asi to tam jiný nezná, nebo nemá čas. Přestože titíž jedinci měli celých 20 let času ty dobitý a děravý hadice vyrvat z kamení, zlikvidovat a vynést přes pět jezer sami, raději to interpretují jako práci za jejich zády a příkladné hajzlovství francimuse....Dnes se do Koridoru tahají hadice znova, tentokrát pouze do chodby Spojovací. Francimus je rád, že to za 20 let nebude mít tak daleko...222. Speleobulvár je opět zde.

Moravský kras: Novodvorský ponor (plošina Skalka) 9.8.2014, ve fotogalerii a ještě v článku Miniakce na Ponoru, cestou Vyvolených. Exploring in the cave "Byci skala", galerie na FB. Speleo Kerberos a Topas, závrt U hrušky, mocné třídenní bádání, lanovky a další lokality. N. Amatérská J., Sloupský koridor - Spojovací chodba a pokus o snížení sifonu hadicí. Hráze zabrání zanášení jeskyní v Moravském krasu struskou, rýsuje se další kšeft a související - Jeskyňáři se pokoušejí zabránit zkáze Rudického propadání. Stavby v Moravském krasu? V plném proudu, článek. Ponory Ricky (Ricka river), geokačing.

Jeskyně v Česku: Návštěvníci obdivují krásu Koněpruských jeskyní již 55 let, článek. Fotoalbum - Chýnovská jeskyně na webu SJ ČR. Fotogalerie Javořičské jeskyně na Rajčeti. Smrčnické propadání, pozvánka na bádací akci. Jeskyně Na Pomezí a Na Špičáku, fotoalbumy.

Slovensko: Slovensko bude rekonštruovať jaskyne. Štátna ochrana prírody vyčlenila viac ako 900-tisíc eur, článek. Brestovská jaskyňa - má vlastní FB stránky. Hačova jaskyna 29.7.2014, video. Pracovná akcia na Hoblíku, pozvánka. Jaskyniarský týždeň - Malužiná 2014, galerie JK Varín.

Jeskyně ve světě: Mendenhall Ice Caves - the Fragile Alaskan Wonders, galerie, krásné, ale nebezpečné, takové jsou ledové jeskyně. Namak project on Vimeo (video), pekné. Črnělsko brezno 2014, galerie od Jindříška. Cave diving Kosovo (Gryka e Madhe), GoPro a video. Visita alla grotta degli orsi a Chiscau (BH) Romania, video. Terror tunnels aren't alone down below, video z nejhlubší Izraelské jeskyně. A day at twin dees cave, videodiving. Jeskyně El Soplao se pyšní vodorovnými krápníky heliktity, článek a foto. Julské Alpy a Istria 2014, fotogalerie z exkurze JS Aragonit.

Příroda, lidé, Země: Romania 2014 1.dil Rodna, 2.Díl Kyzová hora Toroiaga a 3. Valea Vaserului, vše FB od Kolčavy krásný alba. Na dovolené v Rusku, fotogalerie. The Mountains of Hornocal, farebná galerie a hnedka vedle Purmamarca And The Hill of Seven Colors a ještě The Red Earth Terraces of Dongchuan, China. Pozo de las Animas - The Well of Solus, asi solifukce.  Breathtaking timelaps e from Ca lifornia, dramatické video. The Rotten Sea, slaná galerie. Gaza After the Bombardment, fotoreportáž. Devastating Earthquake in China's Ludian County, dtto. Foto dokazující, že jsme ve světě jen zrnko písku, dynamické fotky. Co skrývá v písku Sahara, fotogalerie. Badab-e Surt - minerálne kúpele prekypujúce farbami, sintry a horká zřídla. Cliffs of Moher Documentary, videodokument. Photographs Of Mystical Rock Niches Reveal New Objects For Science, exkluzivní skalky a jiné přírodní patvary. Ukivok: The Hauting Alaskan Ghost Village Clinging to an Inhospitable, drsňoučká galerie.

Bats, animals: Netopýří noc již po osmnácté, prožijte léto s netopýry, pozvánka všeobecná. Za netopýry do Vlašimi, na hradě Švihov, v Týnci nad Sázavou, na Chlístově a určitě i jinde. Chiropterologický seminár 2014, pozvánka na akci.

Doly, těžba, montána: Ekati Diamond Mine, Canada, galerie. Hodrušská bánská minulosť ožívá aj v podzemí, článek a fotky. Důlní propadlina Žebračka na Jesenicku je unikátním dílem přírody i havířů, článek a foto. Z niekdajšej najväčšej bane na meď je dnes zážitkové múzeum, článek a video. Ministerští úředníci chtějí nový uranový důl do územního plánu Vysočiny, no to je snad nutnost. Břidlicový plyn a vše o něm, v příloze je 32 stránkový rozbor úplně všeho, celkem pěkně napsaný a složený. EU k těžbě frakováním, článek. Doly na Urale, velmi hodnotná fotogalerie.

Podzemí a industriál: Vězni nacistů tam otročili po pás ve vodě. Teď zkoumají podzemí historici, podzemí v Rychnově u Jablonce, článek. The Hidden World of the Great War, podzemí na NG. The Place Where They Resarched Safety Equipment Once, galerie indopodzemí. An Abandoned Command Control Center, galerie. Pogreb - 76, vojenské podzemí. Spaní na pryčnách v podzemí Špilberku, vyjde na 250,-Ká. Do Týna nejen na Vltavu, ale i do podzemí, článek. Pod kostelem sv. Jakuba v Brně se rozprostírá druhá největší kostnice v Evropě, článek a foto. Malá Morávka a duch a Tajemství chodeb v Sedlci u Mikulova, dva tajuplné příspěvky s fotkama, ten druhej je docela zajímavej. Sklad speciální munice "JAVOR 52", fotogalerie.

Technika, metodika, sporty, rescue, diving: Cvičenie jaskyniarov HZS v Nízkych a Západnych Tatrách, info a foto. Speleopotápačský hľbkový rekord -253 m, zpráva a další odkazy na SSS. III. ročník Zrazu speleopotápačov v Tisovci, info a další odkazy tamtéž. Historie sidemount konfigurace potápěčské výstroje, článek, komentáře. Poslední nehody na skalách, info na lezci.

Fotografování, galerie, soutěže: Daily life: July 2014, fotogalerie. NG Photo Contest 2014 winners, galerie. Photos of the Week: 8/2-8/8, galerie. Tomas Shahan a jeho velkolepý makrosvět, husťoučké hmyzí makro. Vytěžte ze své zrcadlovky (Canon) maximum, kurs focení. Speleophotography 2014 - rules and registration form, soutěž má vlastní stránky i v angličtině.

Odborné příspěvky, geologie, archeologie, vědy: Civilizace - Morava v době ledové, Koněprusy atd, článek a audio. Tanec v rytmu pravěku, hodně zajímavý příspěvek a historii pohybů těla. Doba ledová nebyla jen ledová, článek a audio. Pražské Prokopské údolí je geologickou raritou, článek a audio. The Eaglepointe Landslide in Salt Lake City, Utah, videošlinda. (Bhote Kosi) Sunkoshi landslide in Nepal, po akci.

Historie, dokumentace: Publikace o životě a díle profesora Aloise Musila, nová publikace od Pavla Žďárského.

Dění ve Speleospolečnosti, akce, přednášky, výstavy: Pozvánka na 20. let Muzea Větrný mlýn Rudice, na rudickém Větřáku v pdf. pro všechny. Entomologická exkurze a Můří noc v Českém krasu, pozvánka pro členy, zdroj Speleo.cz. Speleotábor 2014, galerie. Vyšly 32. SPELEOSTŘÍPKY na webu SJ ČR. Geoparkem Železné hory povede nová stezka s horninami. Nové zadání korespondenčního semináře (geo, speleo a ostatní), pozvánka.

Vzpomínky, rozhovory, osobnosti: Zorka a Petr Prachtelovi, fenomenální horolezci, úžasné osobnosti i videovzpomínka, doporučuji. Tichy vzdech a konec, vzpomínka na horolezce Zdeňka Hrubého. Ze života geologa Doc. RNDr. Zdeňka Kukala, DrSc.

H.o.u.m.r.: Diagnoza: Konšpirátor, o magorech a příčinách. Mezinárodní den ženského orgasmu, (komu třeba orgazmus, doporučte francimus) Předstíráte ho i Vy? Zneužití veřejné autority tam, kde vůbec žádná není.

...pokračování zas příště...

 

 

Diskusní téma: 222. SPELEOBULVÁR (srpen/2014)

Datum 23.08.2014
Vložil Havel Hugo
Titulek Prachtelovi

Ahoj Celdo, sdílím tvé pocity, já si myslím, že jsem tam tehdy seděl s vámi, bylo to na Majáku z náhorní strany ve stěně těsne u levé hrany z pohledu shora z lesa, někde pod Trůnem. Slyšeli jsme charakteristické klepání otvoru pro kruh, tak jsme tam zašli a sledovali je. HH

Datum 21.08.2014
Vložil Tonda Tůma
Titulek Franci v SK Nové Amatérky, hadice

Potvrzuji, že Správa si pozvala Franciho jako průvodce pro svoji pracovní inspekční akci do Sloupského koridoru. Při zjištění zavalených starých hadic jsem Franciho požádal, aby se ujmul jejich odstranění. Hadice Správa vyhodnotila jako odpad po staré speleologické činnosti. Tonda

Datum 13.08.2014
Vložil Celofán
Titulek Zorka a Petr Prachtelovi

I když je psáno, čas je nekonečný
přec nám ho denně kus ubude.
Važte si času, mládenci a slečny
važte si času -- nebude...

Dostal jsi mě, Franci. Ještě jsem se nesmířil -- a pochybuji, že se někdy smířím, na to mám už málo času -- s úmrtím Klobouka a nyní se ze Speleobulváru dozvídám, že Zorka má také po smrti. Chápu, už je to nějaký čas, ale já se to dozvěděl až dnes. Pěkně mě to sebralo, celé to vzpomínkové video. Pete, starý dědek šedivák, vůbec bych ho nepoznal. Zapomněl jsem, že ten neutuchající, nikdy nespící vrah ČAS se dotknul také Prachtelových. Pořád je vidím v obrazu začátku 70. let (minulého století, co si budem nalhávat). Ve Skaláku -- Hrubá Skála -- už nevím na jaké věži. Packa a já jsme seděli na vedlejší a koukali na ně. Štíhloučká, dlouhovlasá blondatá Zorka v sexy kratasech seděla v prvním kruhu a jistila Peteho, který se nějakých deset metrů nad ní pokoušel postoupit v jednom z jejich nesčetných prvovýstupů.

Čas, ten nesmiřitelný a neúprosný čas... Při zrození, daru života, jsme dostali do závinu také dar smrti. Ale rodiče nám zapomněli říci, že mezi těmito dvěma extrémními body běží čas, že každým momentem, každým skokem vteřinové ručičky hodin stárneme a život, jakkoliv pestrý, je jen zastávka v čekárně na smrt.

V tomto čase mého plíživota (jak říkával zemřelý přítel Karel Kryl) se každý den bojím otevřít e-mail, jakou smutnou zprávu zase dostanu? Moji -- naši -- kamarádi, přátelé a známí padají napravo a nalevo, v našem a nejen našem lese se už kácí, je to přímo clear-cut. Je mi smutno, už mě ani nebaví žít.

Pozdě shání hodináře
nedohoní v potu tváře
kdo zmeškal svůj čas...

Celda :-((