Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

217. SPELEOBULVÁR (červenec/2014)

09.07.2014 03:37

A je tu pololetní číslo nového bulváru. Na ZUBu pravděpodobně vzniká nová závěsná lanovka. Kupodivu geokačeři mají zprávy z jeskyní, v tomto případě Vratikovský kras. Petr Gedei má příspěvek ze Sežanske Reky, místa kde jsme oparovali tento víkend. Dobré příspěvky jsou v sekcích Příroda a Odborné. Například zkoumání kytek Macochy dronem a objev jiného endemita tamtéž. O poplatcích z podzemní vody se také dočtete. Nové pokyny jsou od HS, v Tatrách, ale nic převratného. Geokačeři to válí i v kanálech, zde regulerní návody, jak tuto libou činnost provádět. Potěšila skutečnost, že Kelfovy Speleostřípky opět fungují a tím jsem se dostal ke smutné zpávě z minulého týdne. Odchod Dušana Hypra Klobouka na spodní stranu ponorné řeky a krasové planiny. Člověk kterého máme rádi bude chybět vždy....217. SPELEOBULVÁR je opět zde.

Moravský kras: Moravský kras, galerie na FB. Sonda pod Jedničkou - Kalcitový dóm, Holštejnsko, foto od Daldy. Jeskyně Matalova Vymodlená, pracovní denník. Plošina Skalka a ZUB, Odpolední připevňování kolejniček v Trucchodbě, článek a foto. Závrt U hrušky a NAM, pokus o prolezení úžiny a technické úpravy lanovky. Závrt Okrouhlík a těžba z čelby na meziskládky.

Jeskyně v Česku: Šéfka jeskyní: Řada lidí netuší, jak jsou ty naše Zbrašovské unikátní, článek. Chýnovská jeskyně na webu České podzemí. Speleologové lehce odkryjí tajemství Panského lomu, Liberecko. Vratikovský kras na kéškařském webu (nevelký opomíjený kras s jeskyněmi numerických názvů). Exkurze v jeskyni Hanychovské a Západní Hanychovské.

Slovensko: Komplex najnižšie situovaných priepastí v Slovenskom krase, příspěvek na FB. Spoznáte na fotkách slovenské jaskyne? testík s nápovědou. Denivelácia 100 m v Sedlákovej diere, článek a foto.

Jeskyně ve světě: Explore the Jaw-Dropping Depths of the Deepest Cave in the World (Krubera), článek a foto. Největší jeskyně na světě má i vlastní klima, článek a foto..  Ajanta and Ellora Caves of India, článek. Čínskou jeskyni tisíce Budhů lze obdivovat kdekoliv na světě, článek a video. Speleologie a la Sainte Baume: Grotte de la Castelette, video dlouhé, nedodíval jsem se. Grotte de Méounes, fot a web ADSSpéleo, další čerstvé příspěvky a jeskyně. Jama Sežanske Reke, fotogalerie z krasu kol Sežany. Slovinsko, Kačna jama a kras mezi Gorenje pri Divači a Sežanou.

Příroda, lidé, Země: Bieszczady aneb na divokém východě, cestopis. Dětské zábavy v různých částech světa, galerie. 300 kilometrů národním parkem Yosemite zachyceno na kameru, cestopis. Dry Falls: The Largest Waterfall That No Longer Exist, galerie. Horská panoramata Ladakhu, galerie. Jak jsem se dostal do úzkých, pěkný report z Jižních Čech. Made to be Seen a Shaped by Time videa z přírody hodně dramatická. Volcanic crater in Mexico, galerie. Iceland through the Lens, galerie. Inca Salt Ponds, indiánské solné bazény. Stunning Tabletop Mountains in Venezuela, galerie. Journey to the Furnace, cesta do pece Danakil. Trekking in Bosnia, pěkný hory a tance mezi minami. Byl jednou jeden mlýn v Brdech, pěkný příspěvek.

Bats, animals: Netopýří den a Strašínská jeskyně, pozvánka na speleo.cz. Přírodovědci objevili v pražském Braníku kolonii netopýrů, článek a audio. Gekoni, velmi pěkný fotky a makra.

Doly, těžba, montána: Vláda je proti novele horního zákona, která by zakázala průzkum a těžbu břidlic pomocí HF, článek a info. Horníci uvízli ve zlatém dole 80m pod zemí, článek. Salzbergwerk Berchtesgaden, solné doly. Opuštěný  bauxitový d ůl v Jižním Uralu, těžba žáruvzdorných materiálů  a Měděné hory po 4 letech, 3 výtečné galerie.  Nadrozměrný val v Kopańcu je pravděpodobně pozůstatek těžby. Petříkov, bývalé doly na grafit, článek.

Podzemí a jiný industriál: Terra Incognita - Cemp Žížala, podzemní kryty. Byli jsme v tajemných chodbách pod Smetanovými sady, sice drží, ale musí se opravit. Podzemní továrna Richard, nové aktualizace. Rok od sesuvů půdy na D8: Zavinila to podzemní továrna, článek za hranicí bulváru. Tajemství Brněnského podzemí - ulice Hinky č. 4, článek a foto. Josefov - barokní pevnost kterou nemá kdo opravit, článek a video. Existovala podzemní chodba z Bělé na Bezděz? článek. Jednou a dost!, o geokačeřích v kanálech (metodika odlovu). Jeskyně Mars v Divnohoří, pravděpodobně groty po těžbě opuky.

Metodika, technika, horo a jiné sporty, svícení, rescue: Pre množstvo tragédií na horách vydala horská služba nové pokyny. Znáte Bad Parkour? Třeba je to sport právě pro vás, video. Phaethon Caving Light, stránka FB o svítidle. Spike: Laser accurate measurement-modeling on smartphones by ike, měřidlo k mapování, linkoval M. Sluka, stejně tak Absolutně statické kotvení, foto na FB. Návod na výrobu třískového vařiče z konzerv, video a podobný - XYLEM, nejlevnější filtrování vody. O závodě Sambarsteel 2014 (technické lezení), pozvánka a pravidla. Wearable robotic arms for humans, nejšťavňatejší užití je při vejškovejch pracích (dole v článku). V přírodním areálu Velká Dohoda nedaleko Macochy byly nově otevřeny ferraty. Potápění je způsob jak zažít euforii (návod).

Fotogalerie, fotografování: Klaus Leidorf, zajímavý fotky z ptačí perspektívy. Nejlepší fotky z událostí ve světě za poslední týden. Finn Beales, fotografie z Kanady. The 30 Minimalist Photos Will Leave You Scratching Your Head.

Odborné příspěvky, archeo, paleonto, geo, eko a jiné: Pravěkem jižního Kolínska, Libenice a keltská svatyně: velký omyl české poválečné archeologie? Tajemné chrámy v turistickém ráji (Menorka), článek. Obrovské sídliště, hroby staré jako pyramidy a jantarové šperky našli archeologové ve Vávrovicích. Záhada pravěké jeskyně Grotte de Niauxh, pravěké malby se dochovaly i s přesným datováním. V propasti Macocha číhal neznámý tvor, už dostal jméno, článek a V propasti Macocha objevili dosud neznámý druh pavouka. Vznik Nového Zákona, svitky od Mrtvého moře, souvislost s esejci a ebonity, stránka. Výzkumná stanice na Špicberkách, právě vznikla (zde na EnviWebu), článek. Ministr ŽP Brabec o poplatcíh za čerpání podzemní vody, rozhovor. Když má archeolog možnost, tak se v zemi hrabe rád, článek a audio. Scientists Rewirte The Timeline Of Human, článek. Na Kamčatce objevili dosud neznámé minerály. Oso Landslide, stále aktivní, video a hustší příspěvek - Vietnam flasch floods: a god new video. Výchova žížal v Čechách, docela dobrý článek. Expedice Macocha o mapování stěn propasti (endemit kruhatky Matthiola) dronem, zpráva ČT a ještě celé video.

Historie, dokumentace, publikace: Speleologický jeskynní folklor Moravského krasu (Sáňka a Skutil), příspěvek z archívu. V současné době je to hodně podobné. Vyšla Naše příroda 3/2014, dvouměsíčník.

Dění ve speleospolečnosti, akce, výstavy, koncerty: Akce Já a kyblík Tábor 2014, jeskyňářský tábor pro děti na FB. Stephan Micus - Ondřej Smeykal, koncert v Kateřinské jeskyni tuto sobotu. Jeňa Kelf se trochu odmlčel, přesto vyšly zdvojené 20. SPELEOSTŘÍPKY a vzápětí i 27. SPELEOSTŘÍPKY z webu SJ ČR, vypadá to, že se vkládání zadařilo. Oslava 25 let Speleoklubu Týnčany, galerie na Rajčeti. Zbrašovské jeskyně obsadily sochy mladých výtvarníků.

Vzpomínky, rozhovory, portréty: Zemřel Dušan Hypr Klobouk, rozloučení bude zítra v krematoriu Brno. zdroj speleo.cz. Osudy Václava Cílka, audio, rozhlasové vzpomínky geologa, klimatologa a populizátora. Rozloučení se Standou Šteflem, vzpominka na horolezce, vědce a dobrého člověka.

...h.o.u.m.r...: 15. zásadních rozdílů mezi Čechy a Moraváky, holt někteří lidi by se  měli posunout kousek na západ. 5 důkazů, že Moraváci absolutně nerozumí pivu. Prohlášení Pavla Gubareva patří do kategorie Proč lidem hrabe. Jak se staví v Rusku, video. Jak se sundává popelnice z medvěda. Už vás taky šacovali celníci? kategorie extračerný houmr. 90' s vs. 10' s: Starý prasata a nový svět, velmi příznačný a realistický příspěvek.

...pokračování příště...

Diskusní téma: 217. SPELEOBULVÁR (červenec/2014)

Datum 14.07.2014
Vložil Emiton
Titulek Ničivá bouře na blanensku

Blanenský denník píše o ničivé bouři s přívalovým deštěm, krupobitím, děsivým větrem a velkými škodami na blanensku -- dnes v noci, 14. 7. Web kamera v Blansku na náměstí Republiky dnes ráno ukazuje pohodové, slunečné počasí. Jak to vypadalo v Krasu?