Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

216. SPELEOBULVÁR (červen/2014)

02.07.2014 06:27

Tak přece jen. Díky mojí naprosté úžasnosti jsme včera zkrátili pracovní proces o polovinu. Díky tomu bulvár vyšel. Jsou tu nějaké nové weby, Petr Gedei, Surikata, Semišák, zprávy z krasu. Hodně příspěvků je v technice a hodně jich je "utetejch". Zprávy z vyšetřování EPRV777j só špičkové. Taky nápad trubkami přivést vodu z Baltu. Možná by bylo levnější ji napytlovat. Málo příspěvků je z pořádaných akcí. Možná jsou prázdniny, možná jsem je přehlédl. Tento bulvár je syrový, nezkontrolovaný a neopravený, takový po ránu mezi cestováním sepsaný....216-tý speleobulvární...právě vyšel.

Moravský kras: Víkend v krasu se ZO 6-26 SKHB, článek je hlavně zvláštní tím, že vyšel na hodně konzervativním webu 6-11 Královopolské. Jeskyně Matalova Vymodlená a různé práce na jeskyni, prac. denník. Kerberos a Topas, úplně dole zpráva o postupech v úžinách Závrtu U hrušky, dvoudenní akce. Nová Amatérská jeskyně - Sloupsý potok. RC expedice jeskyně Pekárna, video. Do podzemí Moravského krasu netradičně. Krasový víkend 28.6.2014, galerie.

Jeskyně v Česku: Technologická akce na Studniční jeskyni, Český kras, galerie. Naši geomorfologové z katedry atd...objevili v Beskydech novou jeskyni (jeskyně Mraznica). Květnice, galerie na FB. Speleo den v Panském lomu (Hanychovská jeskyně). Jeskyně Západní na Jítravě - pracovní akce.

Slovensko: Tisovec 2014, pokračování speleoakce od Semišáka, galerie. Aj tretí ročník speleoškoly v Borinskom krase sa vydaril, článek a foto. Slovenská Krásnohorská jeskyně, audio. Plavecká jaskyňa, galerie.

Jeskyně ve světě: Die Grotte Sainte Anne, video. Das Riesending ist endgültig dicht, hysterii podléhají i západní sousedé. Cedar Knob Cave, fotogalerie na FB z objevování jeskyně. Shpella e Zezë/Pëllumbasit jeskyně v Albánii, nově objevený blog co vypadá dobře. Kruber Cave, the Deepest One In the World, galerie, Voronja peščera plus Nové nálezy brouků v jeskyni. Caving - what does It take to get the shot. Největší peščera na světě, Son Dong na sto způsobů. Jama Sežanske Reke, tradičně pěkný fotoreport Petra Gedeie.

Příroda, Země, Lidé: Zimní Island očima izraelského fotografa. Karabash, the Darkest Place on the Planet, galerie. The Great Kobuk Sand Dunes - An Alaskan Oddity, galerie a článek. Vandalové ničí skály v Českém ráji: Ryjí do nich svoje podpisy, o nájezdech trampů a tak dál. Procházka po Kalkatě, husťoučká galerie. Nové zajímavosti kulturního světového dědictví UNESCO, galerie. Piranský záliv se solnou historií, cestopis.

Bats and animals: Pozvánky na akce s netopýry, aktualizace. Deramax-bat - Ultrazvukový odpuzovač netopýrů, husté je hlavně uvedení parametrů výrobku a jeho oddůvodnění a taky kontrola nad jejich odpuzování během zimování. Na blanitých křídlech, galerie. Sex na korálovém útesu. Southeastern caves shutter to slow the spread of bat-killing disease, něco současného o WNS a o uzavírání jeskyní a dolů.

Doly, těžba, montána: Albánské (podzemní) gulagy, článek a foto v nově objeveném blogu. Moře klidu - sen o českém moři v Podkrušnohoří (obří trubky přivedou vodu z Baltského moře). Chrustenická šachta aneb jak na virtuální procházku starým dolem, něco o tvorbě panorámek ve štole.

Podzemí a industriál: Autentická videa z vyšetřování případů skupiny EPRV777, jako správný redaktor bulváru nemůžu vynechat. Prostějovský kámen, který obletěl celý svět, humorný video. Liberecké podzemí se otevírá, článek a pozvánka. Jihlavské podzemí, fotogalerie. Exkurzia v kanáloch: Pozrote sa čo je v Bratislavskom podzemí. Nížkov ukrývá evropský unikát: Obrovskou kostnici, článek. Obří bunkr u Slaného se otevírá lidem. Svět pod Prahou: záhadný, temný a hluboký. US Olen, galerie z vojenského podzemí. Industriální stopy budou na konferenci v Ostravě bilancovat čtvrtstoletí průmyslového dědictví, zpráva a pozvánka.

Technika, sporty, rescue, svícení, horolezení: Insane Underground Trampoline 180 Feet High, kratochvíle bohužel bez videa. Lezecký den - workshop Plánivské skupiny, článek a foto. Peštera Neagra, Bihor (RO) a cvičná záchranka ve fotogalerii na FB. Rover drives under Alaska's ice, zajímavé podvodní zkoumátko, může nahradit český undervynález - Výnorku. Backdoor Dig v jesk. Bobcat Cave na FB pojednává hlavně o použití dřevěných žebříků, ostrivek (což je šílený i ve skruži), lyžin a jiného dřevěného vystrojení. Testing nylon and Dyneema, zajímavá trhačka plochých smyček s uzly i bez. El capitain, 7 dní, 7 cest, 4 rekordy, report. BelayGlasses, futuristické i praktické lezecké brýle. Slanění bez převazu, blbej nápad (viz komentáře), který výrazně ničí slaňovací přípravky.  A na závěr Divné věci v batohu a PETka - odpad či všemocný zachránce s krásným užitím napodobujécím rumunské pleumatikáše.

Fotografie, galerie: Vilém Heckel fotoarchiv rychle roste na FB. 2014 NG Traveler Photo Contest, Part II., galerie. National Geographic a nejlepší fotky června. Flickr - Autor Dick Face a jeho galerie jeskyně. Fabio Piccioni, převážně důlní díla, příroda, jeskyně, bats a ještě Adam Haydock - Jeskyně, potápění a vraky.

Odborné příspěvky, geologie, archeologie, paleontologie, šlindy: Kostrové pohřebiště na Chebsku označili archeologové za nález století, článek. Archeologický nález u Kročína, článek. Semité a Sumerové, bronzový věk duchovního podzimu, článek. Našli hovno a jsou na to pyšní, nález nejstaršího exkrementu na světě. Kolik místa by zabraly sluneční panely na zásobování celé Země? teoreticky ano, jen vyřešit ztráty na vedení. Mamutí muzeum v arktickém Chatangu, mražení mamuti v nějaké štole. Zhatong City: a new landslide video.

Dokumentace, historie: Nalezen 70 let ztracený fotoaparát v zemi a vyvolán film, ukázky, článek, výrobce neuvedli.

Dění ve společnosti, pozvánky, akce, přednášky, výstavy: SpeleoEvent - Welcome, pozvánka a novinky v ní. Informace o budoucí výstavě Zdeňka Buriana v Českém Krumlově a plakát. Stříbrný poklad, výstava.

Portréty, osobnosti, rozhovory: Hory mají ještě svůj čas, rozhovor s Ondrou Benešem. Profesor David Graeber - Mladí by měli přestat makat, rozhovor.

H.o.u.m.r. nakonec.: Jedno pívo za nekonečný tunel, názorně ve videu křeček a tyčinka. Naštvaný živnostník. Celníci cestujícím stále častěji kontrolují batohy, špatný vtip.

....pokračování bude....

Diskusní téma: 216. SPELEOBULVÁR (červen/2014)

Datum 04.07.2014
Vložil Celofán
Titulek Klobouk

Poslední rozloučení s Kloboukem se uskuteční v brněnském krematoriu na Jihlavce dne 10. července 2014 v 15:30 hod.
Přijdte se rozloučit s velkým člověkem.
C.

Datum 06.07.2014
Vložil francimus
Titulek Re: Klobouk

Přijdeme Celofáne. Určitě.

Datum 03.07.2014
Vložil Vojtěch A. Gregor-Celofán
Titulek Poslední dopis Kloboukovi

Milý Dušane-Klobouku,

píši Ti poslední dopis -- dopis, který si už nepřečteš. Dnes ráno, 2. července 2014 našeho času, jsem dostal tu smutnou zprávu. V našem věku my dědci musíme takové zprávy předpokládat a očekávat, ale tu o Tobě jsem nečekal, ani jako jednu ve stovce.

Dušane, moje vzpomínky na Tebe zůstávají čisté a milé, od prvního momentu kdy jsme se setkali. Bohužel, naše terénní spolupráce byla krátká, ale přesto měla několik pozitivních výsledků. Jsem rád, že naše přátelství překlenulo a přetrvalo časovou i geografickou vzdálenost. Ani jsem Ti nestačil poděkovat za poslední dopis a informace -- čas je zrádce, chytil nás do své věčně nastražené a nenasytné pasti.

Vzpomínám na naše hudební sedánky na býčiskalské chajdě, na Krkavině, u Farlíků ve Křtinách. A dochází mi, že ze staré barovácké skupiny a kapely zůstává pouze Šešule. Honza, Táta a Čára, ba i mladej Slimejš, Tě už předešli -- kam? Jsem pochybovač, ale někde na dně mé zkrasovělé duše je kapka vody, která mi říká, snad někdy někde...

První a poslední sbohem,

Celda

Včera ráno našeho času jsem se dozvěděl, že zemřel můj dlouholetý kamarád a přítel RNDr. Dušan Hypr alias Klobouk a důvěrně Jibok. Geolog, hydrolog, speleolog, barovák, býčiskalák a tartarosák, muzikant a člen kapely KNÍR. Neznám podrobnosti, ale jsem přesvědčen že -- prominte mi moji francouzštinu a upřímnost -- he died of broken heart...