Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

206. SPELEOBULVÁR (velikonoční/2014)

23.04.2014 23:36

Slovenští jeskyňáři vyloučili Braňo Šmída ze svých řad. Tématu se budu věnovat příště. V tomto bulváru vévodí slovo "tajemný". Objevuje se v hodně článcích, důvod neznámý, možná se snaží jejich autoři takto na upoutat. Třeba "tajemno" (neurčito, nejasno, cosi) asi stále přitahuje a nutí nás pátrat. Po kontrole jsem zjistil, že tento bulvár bude působit hodně schizofrenně, jsou v něm vynikající příspěvky i absolutní sračky s podzemní tajemnou tématikou. Nelíbí se mi, že přibývají. Jsou na konci a přivedly mě k zamyšlení, jací lidé vlastně tohle vymýšlejí, píšou, linkují jako vážnou věc a pravdu. Lži, konstrukce, výmysly, kreace, konspirace a paranoidní úvahy. Možná na sebe chtějí upozornit, šokovat, možná si zvyšují pocit vyjímečnosti, možná mají sociální problémy. Bohužel strhávají další, většinou neznalé jedince do víru svých blábolů a polopravd, což je v podstatě - také jejich záměr. A protože se tomu věnují poctivě, vytrvale a bytostně, bývá velký problém se účinně bránit....206. Speleobulvár je právě zde.

Moravský kras: Krádež na ZUBu, plošina Skalka, info o zlodějině na jihu krasu. Velikonoční kras 2014 ve fotogalerii, sever MK, Holštejnsko. Jeskyně Matalova Vymodlená, zápis z pracovní akce. Závrt Okrouhlík a Jezírková chodba, táž lokalita a pracovní akce v Sondě Okrouhlíku. Brno, bývalý vápencový velkolom Hády, vytuněná galerie. Závrt U hrušky a Amatérská jeskyně, pracovní zápis z akce.

Jeskyně v Česku: Velikonoce 2014 na Železnobrodsku, Bozkovské jeskyně a okolí, galerie. Speleologové hledají v krkonošském údolí skrytý pozemní labyrint (jeskyně Trucovna a Vývěrka), článek a foto. Tomáškův lom u Berounky s nádechem dobrodružství, článek a foto. Tajemné podzemí lomu Amerika, keškaři v Českém krasu. Liberecko a práce v Hanychovské jeskyni a foto z Harcovské Valhaly, pseudokras. Bacín a mramor, galerie. Skupina 7-09 Estavela a nově přidaná zpráva o činnosti za rok 2013.

Slovensko: Uznesenie zo 17. valného zhromaždenia Slovenskej speleologickej spoločnosti, příspěvek veřejně a související -  Zápisnica zo 17. zasadnutia. Galéria - Domica, aktualizované album. Rekonštrukcia odvodňovacieho potrubia, Vlčie jamy, článek a foto. Jaskyne v oblasti Zadné Dúpne, článek, historie, místopis a mraky fotek. Slovenským jaskyniarom závidí celý svet: Neustále objavujú nové podzemné chodby, článek. Já třeba nezávidím, objevy jsou po zásluze a velké dřině. Na kus reči o jednom kúte Silickej planiny (mapování Majkovy jeskyně). V Ananásovej jaskyni, článek a foto. Velikonoce Tatry Jánská dolina, galerie.

Jeskyně ve světě: Crue in trou d'Haquin, video. So You Want To Go Caving? video. Perm, permsko a Kizelovskaja peščera, video. Mexico 2014, video z potápění do cenotů. ICCC Easter Tour 2014, Sardinia, příspěvek o akci v pdf.

Příroda, lidé, Země: 33 Nejkrásnějších míst, která opravdu existují, galerie a je v ní i plno jeskyní. Trampská teritoria: České Švýcarsko alias Zadní země, článek a foto. Old Watch Towers of Ingushetia, Kavkaz, fotogalerie. Week of observances, fotodokument. The Pseudocraters of Iceland, galerie. Makoko, a Floating Slum in Nigeria, foto. Východ slunce na Elbrusu, fotogalerie a článek v ruštině. Fantastické kamenné zdi, balvany a jiné pyje (Dolina Goblinov), galerie. Volcan de San Martin, galerie. Pholippines. A photo journal from Garrett Grove, galerie.

Bats, animals: Prof. RNDr. Václav Pižl z BC AV ČR v ČB a jeho inventura macerovaných žížal, husté video. "Remarkable" New Salamander Disguises Itself as a Baby, objev nového druhu jeskynního mloka co vypadá jak macarát. Přátele květin: Přičichnou si i netopýři. Tábor SON už budúci víkend, pozvánka na akci.

Doly, těžba, montána: Spectacular Train Route to Cooper Mines in the Andes, důlní šišibák v horách. Rudnik Jubilejnyj (Kavalerovo), galerie. Jeskyně Inků a nové aktualizované galerie. Tunnel Hacking the Abandoned Grinkle Iron Mine, zborcená odvodňovačka v galerii.

Podzemí a industriál: Velká noc v Oděských katakombách, dlouhý a zajímavý příspěvek. Secret Moscow Underground Line, galerie a kontračlánek - Utajované ruské metro, jak brázdí moskevským podzemím tajná linka, bulvár. An Abandoned Factory Close to Moscow, induš pekný. Podzemí Prahy skrývá 800 funkčních bunkrů. Některé si lze pronajmout. Výprava do podzemí Smíchova, díl Druhý (Rychlé šípy, Foglar, Stínadla), článek po stopách BKP (Bratrstva kočičí pracky) a dalších plantážníků. Podzemí Londýna, info a foto. Podzemní tajemství Malty (1. díl), článek za hranicí bulváru. Podzemní objekt tajného telekomunikačního kabelu, foto. The Magnificent Ruins of Detroit's Abandoned Eastown Theater, induš, architektura.

Technika, sporty, lezení, maping: Šílená jízda Islandem (kolem ostrova na furtošlapech), článek a video. Iditarod Trail Invitational 2014, aneb jak chutná s odstupem času bramborová medaile. Opens Topo - Nová verzia 1.26 příspěvek k mapování od Martina Sluky. Lavina na Mount Everstu zabila 12 nepálských horských vůdců, info.

Fotografování, galerie: Fotografický guru - cesta k dobré fotografii, webové stránky. Ed Burtynsky's Aerial Pictures of Watery Landscape, galerie z ptačí a kosmí perspektívy.

Odporné články, příspěvky archeologie, geologie a další: Arroumd - an interesting rock avalanche in Marocco, geo hazard. Výzkum krasových sedimentů, velmi dobrý, rozsáhlý a poučný příspěvek. Víc takových. World Archeology: Ten enduring mysteries of the Longyou caves, článek a dobrý foto. Frakování břidlic ohrožuje genetickou výbavu lidí, článek na hranici bulvární poplašné zprávy. Břidlicový plyn na Wikipedii je střízlivější a mluví o docela jiných problémech. Tajemství skrytá pod zemí, archeologické výzkumy náměstí v Krakově a Olomouci. Pathe news - historic landslide films, videa.

Historie, dokumentace: Stanislav Vidlák - Rudické ropadání 1958-60, Stanislav Vidlák a speleologie, článek a hodně fotek. ISSUU - Speleo International Magazine, aneb jak to dělají ve světě.

Dění ve společnosti, akce, pozvánky, přednášky: Pozvánka do Českého krasu na Petrbokův memoriál. Ve Sloupsko-šošůvských jeskyních čekali na návštěvníky neandrtálci. Králova jeskyně v Tišnově otevřena, pozvánka na prohlídku, zřejmě v rámci Mineralogické burzy v Tišnově. Program 33. ročníku Speleofóra ve Sloupu (Moravský kras), zdroj - speleo.cz. 3D dokument o Moravském krasu ukáže v detailu i motýlí křídla. Web kamenožrout s pozvánkami na korespondenční seminář a krystalografický seminář.

Vzpomínky, rozhovory, portréty a osobnosti: Emil Bartoň zemřel, vzpomínka na dlouholetého předsedu skupiny Býčí skála, příspěvek a foto. Jaroslav Fadrna, jeskyňář, potápěč a průkopník nových potápěčských technik ve vzpomínkovém fotobloku. František Stárek Čuňas: Úředník Undergroundu, portrét bojovníka proti socialistické kultuře.

H.o.u.m.r., konspirace a jiné úlety: Neslavný konec oldschool pesimismu o komplexech zbeďárovaných rachitiků. Vesmírna stanica menom Mesiac, vymazlený humorný konšpiračný príspevok. Česko ovládá spiknutí CIA a sionských mudrců, extrémně neprůstřelná hovadina, kam na to ti lidi choděj. Stejně tak - Krutý experiment s čechy, řvu doteď smíchy. Americký Portland vypustí přehradu, neb je do ní nachcáno. Dávka, kterou spotřebuje vesnice čerňoušků po 100 generací, přesto si myslím, že jde o FAKE. WTF? Mohli jsme mít moře, česká média mlčí, další humorné video, co určitě stálo fůru práce. Akorát mám obavu, že Západ nepochopí tento druh houmru. Nejvíce pyramíd světa se nachází v podzemí České republiky, aneb Riziko setkání s pravdou, velmi husté osobní stránky.

...pokračování příště....

Diskusní téma: 206. SPELEOBULVÁR (velikonoční/2014)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.