Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

205. SPELEOBULVÁR (duben/2014)

16.04.2014 23:37

Něco bych chtěl napsat o poslední valné hromadě SSS a volbě předsedy. Tu vyhrál Peter nad Lukášem rozdílem jediného hlasu. Z kuloárů, z ohlasů, z komentářů a FB se dočítám, že něco není v pořádku, že je to divné, že jsou v rozporu liberáli s konzervativci. Chtěl bych slovenské kamarády ujistit, že všechno je v naprostém pořádku a tato volba znamená mnoho pozitiv. Například oba kandidáti jsou výrazné osobnosti, jsou dobří a mají velkou podporu i zázemí. Tedy i velké plány, pro které Shromáždění určitě hlasovalo. Je z koho vybírat, kandidáti jsou známí dlouho dopředu a veřejně. Vítěz se musí snažit, protože ví o těsném vítězství, musí na sobě pracovat i službu svým voličům zlepšovat. V česku už několikátá Valná hromada nabízí jednoho jediného kandidáta. Není z čeho vybírat. Kandidáti jsou projednáváni v kuloárech, nabídka je zveřejněna na tabuli v den VH, osazenstvo je rádo, že to vůbec někdo dělá. Tudíž děkovačka za zvolení je divadýlko. Vítěz  nemá nad kým vítězit, nemusí se snažit být lepší, nemusí usilovat o změnu, nemusí vůbec nic. Jsem přesvědčen, že právě volba předsedy v SSS je výrazným krokem kupředu v už i tak výborně fungující společnosti....205. Speleobulvár je zase tady....

Moravský kras: Pracovní akce 12.4.2014 závrt č. 1 - Harbechy, zpráva a foto z akce. Speleo Kerberos a Topas - Závrt U hrušky, práce na zemi i v podzemí, prac. denník. Plošina Skalka a závrt ZUB - zával na čelbě, zpráva a foto a další článek ZUB - Mapování trucchodby, mapa. Suchdolsko, závrt Okrouhlík - Sonda, prac. zápis. Jeskyně a pukliny na Stránské skále u Brna, foto.  Holštejn nabízí život v podhradí, zpravodajství Brno. Městys Ostrov u Macochy a jeho otvírání turistické sezóny, info. Rudické propadání a Kolíbky, článeček. Skupina Pustý žleb připravuje nový web, odmlka byla způsobena vlivy okolí. Novou stránku založil i Krasový senior HH, pravěpodobně Hugo Havel, tak ať se mu daří.

Jeskyně v Česku: Český kras a Studniční jeskyně - těžební akce, galerie. Bozkovské dolomitové jeskyně ukrývají největší podzemní jezero v České republice. Jeskyně v Teplicích táhnou, v březnu přišlo přes 700 lidí, info. Mladečské jeskyně a Mladečský kras ve článku: Jeskyně pro archeology, kde žili lovci mamutů. Pracovní akce v jeskyní Hanychovská na Liberecku, info. Nové fotky z Českého krasu - Bacín a mramor. Exkurze do Javoříčka a okolí, zpráva a foto.

Slovensko: Prepojenie nebude ľahké, o jeskyních Jubilejná a Stará garda, článek a foto.  Speleoklub Chočské vrchy a video: Prosiecka Jaskyňa Pokračovanie Jaskyne O-3, je hodnně vymakané o dlouhodobé a náročné prolongaci významné jeskyně. Mesačný tieň - foto Adri a Mesačná stvora, aktualizovaná fotogalerie. Bivak: Partizánska jaskyňa Pekárnik, článek a foto. Plešivecká planina, Mačacia jaskyňa a další fotografie z povrchu. Jaskyniarska škola pre verejnosť, informace o akci a škole v Malých Karpatech. Kriváňská Malá Fatra a Vrátna dolina, velká galerie. Tatry aprílové, rovněž fotoweb.

SSS, Valná hromada, Speleomíting: Valné zhromaždenie na webu Speleo Rožňava, . Speleomíting 2014 vyhodnotenie - příspěvky a obdržené ceny, Prednášky na YouTube, z nichž se (nevím proč i češi) nejvíce na FB linkje MT-film o incidente, zpráva z tlače, SpeleoŤukes zmiešaný zo Speleomítingem od Aragonitu.

Jeskyně ve světě: Slovinsko jaro 2014 - Kras Temnice, jak to viděl Přebral, pěknej článek z týdenní expedice. The Dark and Dangerous World of Extreme Cavers, článek. Peter Gedei - In search of a prehistoric leopard, článek a galerie. The Oldest Cave Paintings in the Cave of El Castillo, staré malůvky na stěnách jeskyně. Ledová jeskyně pod Aljaškou je zázrak přírody, článek. Po Orfeových stopách, o horách, kaňonech a jeskyních Bulharska, článek a galerie. Interesting Facts About the Frasassi Caves, Itálie, pěkný článek a foto.

Příroda, Země, Lidé, laif: Úžasné snímky pořízené v různých koutech Země, lehký kýč. Velké jezero na Pamíru, galerie. A House Went Down the Sinkhole, typický závrt požerák, husté video a foto. Austrálie - Pohoří Blue Mountains, Katoomba a jeskynní systém Jeno, blog a foto. A Police Station Stormed in Gorlovka, Ukraine o tom, že některé národy umí pouze ničit, rozbíjet, vyžírat a zabírat. Chocz damoj Ivane!. Survival in the Amazon, pěkný photos. Kawah Ijen, The Volcano That Spews Blue Flames, foto. The Crater Lakes of Tongariro National Park, foto. Five Volcanoes Erupting at Once, fotos. Sivash Salt Lagoons in the Crimean Peninsula, pěkný fotky. Nádherné přírodní scenérie planety, a Nejnebezpečnější mista planety, Praha tam teda chybí, galerie. Den pátý na Filipínách, příroda a jeskyně Sumaging, blog.

Bats. animals: Brown long-eared bat video, foto. Uspání medvěda na stromě v režii ochránců přírody patří do kategorie Houmr, hloupost, diletanství. Netopýři, monitoring a ochrana netpýrů, nové aktuální příspěvky. Zdroj Eboly? netopýři, docela vážná a aktuální hrozba, televizní zpráva a související článek Ochranné obleky, izolace a smrt, ebola děsí, domordci kamenují i záchranáře v chemických oblecích. Netopýrům se v opuštěných německých bunkrech líbí, v ostatních už nee, zpráva. František Brzák, velmi pěkná plazí galerie.

Doly, těžba, mines, montána: O Tajemství temných stínů se dozvíte v opuštěném dole poblíž Kaznějova, video. Large Quarry in Belogrod, galerie. Jihlavský Cunicunulus a Zápis ze sobotní akce - Pekelská štola a další, článek. Uran se v ČR těží od 19. století, ve velkém přes 60 let, článek. Tuny zlata v podzemí u Zlatých hor přitahují prospektory. Jakoby tam ty zlatý cihle někde ležely. Výbuch v podzemí neprežilo 7 baníkov, Donbas Uk. Poddolovaná země se na Karvinsku houpe stále častěji, článek.

Underground, industriál: Tunely na Bajanu za ruble a kopjejky. Selhání v suterénu, husťoučké podzemí, asi jako ve štattlu na Bratislavský. Qanat Firaun, the most spectacular underground aqudeuct of the ancient world, článek o kanátech a akvaduktech i s mapou a ukázkou ražby. Hliněný loch na špilberském svahu, Brno, galerie. Válečný bunkr hledá nájemce, v podzemních tunelech stojí ještě původní vybavení, článek. Jihlavské podzemí láká na obří ametyst i svítící chodbu, článek. Největší tajemství III. Říše - atomový program, celkem hodně zajímavý článek, fotky.

Technika, sporty, svícení, horolezení: Parašutistu málem trefil meteorit, pro nebezpečný sport je vhodná přílba, video. Další příspěvek na to poukazuje. A Few Good Reasons to Wear Your Helmet, článek a příklady. II. Ročník Putovného pohára Eugena Hirka v technickom lezení po laně, zpráva a nápady pro podobné akce. Relativně nový web Nadzemí, všeobecné info o lezení, oblastech a technice, celkem zajímavý. Nabíjecí svítilna Fenix UC50, novinka na bodové svícení. Rozlišujte karabiny na expreskách, plus testovací video a příspěvek Uzel na odsedce? Nikdy víc s ještě působivějším videem...

Fotografování, galerie, soutěže: The 60 Most Powerful Photos Ever Tahat Perfectly Capture The Human Experience, reportážní photo. Zkouška nových blesků. Traveler Photo Contest 2014, zatím došlých asi 2000 soutěžních snímků. Smithsonian Magazine's 2013 Photo Contest, už výsledky loňské z nějakého jiného časáku. Crazy weather caught on camera, zajímavý fotky. Jak fotit magická 360°panoramata a virtuální prohlídky, pěkný návod a ukázky. Stock photos, galerie převážně hory, skály a jeskyně.

Odborné příspěvky, geologie, archeo, paleo, eko: Surprise finding as ancient Egyptian sarcophagus is found in Israel. Abbazia di san nicola casole 0002, video o templářských hradech. V koleji theatinů v Thunovské objevená gotická hradba s věží či bránou. Přehrada odhalila dno a přijala na chvíli archeology, článek. Zajímavý zbrojní depot, válečná archeologie. Nálezy recentních artefaktů v komplexu Petzoldovo jeskyní, článek a foto. Archeologové zkoumají na Pardubicku středověké studny, článek. Současní Mayové se hysterii kolem konce světa světa smáli, televizní rozhovor s odborníkem Stanislavem Chládkem u výzkumu mayských jeskyní. Paleontologové našli na Plzeňsku cenné fosilie, teď je preparují, článek.

Historie, dokumentace: Jen dvakrát na Býčí skále - po 70-ti letech ji navštívil Bohumír Bacil Kroužek, článek a foto.

Dění ve speleospolečnosti, pozvánky, přednášky, výstavy, akce: Pozvánka na zahraniční akci 9th EuroSpeleo Forum v Rumunsku. Na webu Správa jeskyní ČR vyšly už 15. SPELEOSTŘÍPKY, také pěkné počtení. Setkání ve střední části Moravského krasu, pozvánka na workshop.

Vzpomínky, portréty, rozhovory a jiné smutné zprávy: Vzpomínka - Martin Honeš (13.2.1976 - 9.4.2014) na SSS i na webu ZO 1-10 Speleoaquanaut. Zemřel Emil Bartoň, bývalý předseda ZO 6-01 s velkými zásluhami a objevy, galerie na domovském webu BS. Zemřel Ladislav Balázs, člen Rožňavské skupiny. Rozhovor Padající letadlo poskytl horolezec Dušan Janák Stoupa, o lezení převážně v Moravském krasu. Rozhovor s Lubošem Lněničkou o jeskynním potápění v Česku i Mexiku.

...h.o.u.m.r. a něco navíc: Když něco nakoupíte v Dobré víře, houmorný článek. Nadávat na Česko umí každej debil, protože je to snadný, explicitní úvaha. Velká Ruská Překážková, aneb proč tu nechci mentalitu východu.

...pokračování za týden....

Diskusní téma: 205. SPELEOBULVÁR (duben/2014)

Datum 21.04.2014
Vložil Surikata CM
Titulek Jak fotit magická 360 panoramata

A naposled:
pro ty, kdo by se tím chtěli zabývat a nechtějí kupovat nebo crackovat nějaký wysivyg editor se nabízí využít javu.
Velmi podrobný popis, jak vytvořit procházku i s mapou je zde:
https://gama.fsv.cvut.cz/~cepek/proj/bp/2011/jakub-kozak-bp-2011.pdf
Najdete tu postup, jak definovat hotspoty pro interakci mapy s panoramatem a pod.
Neštěstím je to, že použití popisovaného appletu je problematické vzhledem k zabezpečení klientských počítačů.
To se ale dá vyřešit alternativou panorada v java scriptu. Popis najdete zde: https://www.panorado.com/en/PanoradoJs_Tech.php
Funguje to asi takto: https://www.montannispolecnost.cz/test.htm
Chybí tam mapa, ale tu snadno doplníte podle návodu v té bakalářce, jen místo druhého appletu zobrazíte na stránce další PanoradoJS.
Nevím, zda má smysl se tím zabývat, mne samotného to velmi rychle přestalo bavit. Focení panoramat je bez speciálního vybavení děsný vopruz - namam ani tu panohlavu a tahle Nevřeň se skládá z skoro 70-ti obrázků. Samozřejmě je musíte nasvítit tak, aby stíny byly na sousedních fotografiích na stejných místech, jinak se obrázky nebudou chtít spojit (na těch hladkých jednobarevných stěnách (pokud tam nejsou nějaké průchody nebo výrazné pukliny či římsy) se program na rozdíl od interiérů nebo krajinek nemá čeho chytit - a tím je dáno, že ty fotografie nebudou nic moc - prostě díky nasvícení "placaté" bez zobrazené hloubky prostoru.
Pak výslednou fotografii musíte doretušovat, to znamená odstanit nohy stativu a pokud nefotíte celých vertikálních 180 stupňů, tak upravit strop a počvu, aby se vám nesbíhaly v trychtýři, jako u mne, který jsem se na to vykašlal.
Rozhodně je mnohem vděčnější točit video - dá to mnohem méně práce a užijete s tím více legrace.

Datum 20.04.2014
Vložil Surikata CM
Titulek Jak fotit magická 360 panoramata

Tak Panorado applet je zjevně cesta do pekel - pokud není podepsany duveryhodnym certifikatem. V tom případě nepujde spustit - a i kdyz bude podepsany, stejně bude mít plno varovných keců a bude žádat potvrzení, což návštěvníka stránek, myslím, spolehlivě odradí. Naštěstí existuje javascriptova verze, která, jak ji právě testuji, se chová mnohem přijatelněji.

Datum 19.04.2014
Vložil Surikata CM, důlní kůň
Titulek Jak fotit magická 360 panoramata

Na ten článek jsem také narazil, myslím ale, že pro většinu z nás je nežli 360 panorama (zvané také "virtuální prohlídka") atraktivnější to, čemu se říká "virtuální procházka" - to znamená jednotlivá panoramata (prohlídky) propojené hotspoty (někdo tomu říká aktivní body), kdy při kliknutí na hotspod přejdete do dalšího objektu.A vedle panoramatu máte třeba mapu.
Příklad: https://www.foto-mineral.cz/ (bez mapy)
Jsou to dvě místa v Nevřeni propojená červeným kolečkem.
Pár poznámek - na příkladě, který má sloužit jako ukázka, o čem mluvím, si zároveň všimněte několika drobností. Jednak jsem nefotil 360 x 180 stupňů panoráma, jen 360 v jedné rovině, myslím, že pro ilustraci to stačí. Focení stropu zdržuje, focení počvy mi v tomto případě přišlo zbytečné. Arci, až bude tahle "procházka" hotová, bude mít i strop.
Jednak jsem neměl panoramatickou hlavu a jednak jsem neměl stativ "ve vodováze", takže to celé trochu padá.
Ale zpět k tématu. Zkoušel jsem dvě varianty sestavení procházky (návod jak vytvořit prohlídku je v tom odkazu, na který reaguji, proto jej vynechávám). Jedna cesta byla pomocí programu Tourweaver, kde celou procházku pohodlně naklikáte, leč program stojí asi 200 Euro a více v základní verzi. Výstupem je flash. Uvažoval jsem, že bych ho koupil, ale nakonec jsem se začal zabývat javovským appletem Panorado, který je pro nekomerční využití zdarma. Nevýhodou ovšem je, že v tomto případě nenaklikáte nic, ale celý kód svých stránek napíšete ručně.
Kdyby byl o věc zájem, mohl bych napsat nějaký zjednodušený návod, jak na to, protože jsou jistě mezi námi ti, co tuhle problematiku ovládají, pak ti, kterí se s ní nesměle seznamují (jako třeba já) a nakonec ti, kdo by ji rádi používali, ale dosud ji neznají a pro ty je určitě lepší, když jim někdo hotový návod podstrčí, než aby ho museli pracně googlit a skládat.
Viděl jsem zatím dvě virtuální procházky z podzemí. Jednu má na svých stránkách skanzen Stříbro, použité fotografie jsou otřesné (hlavně díky zářivkám), podle mne to nevypadá moc dobře. Druhá je na stránkách o Richardu - ta mi přijde o několik tříd lepší. Nejlepší panoramata jsem ale viděl od Míry Němce - na webu Železná vrata.
K tomu je třeba dodat toto. Na tvorbu virtuálních procházek existuje nejen software, ale i různá speciální fotozařízení, která práci maximálně urychlí a zjednoduší. Budete-li tomu konkurovat zrcadlovkou na stativu a pak svuj výtvor ručně lepit v HTML, všichni profesionálové budou rychlejší a levnější, než vy.
Nicméně, když se podíváte na Němcova panoramata (má zrcadlovku na panohlavě) bude vám jasné, že v tom podzemí můžete profesionálům konkurovat kvalitou - takže to zas není tak docela marná cesta.