Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

183. Speleobulvár (listopad/2013)

13.11.2013 00:00

Nový bulvár obnáší nové objevy v jeskyni Matalova Vymodlená. Opět, zvláště v Moravském krasu, se oplácí vytrvalost a systematičnost prací. Skupina, která skáče od lokality k lokalitě se na objevy načeká podstatně déle. Pokud jí během toho čekání nezrezaví nářadí, nebo neshnije výdřeva. Magicshine přinesla do pléna hit letošní sezóny, novou čelovou svítilnu. Na  zhodnocení jejich kvalit se chvíli počká, věřím tomu, že výrobce vychytal všechny vady plynoucí z tenkých káblíků a tvrdých tlačítek. Horolezecké weby po sezóně vyrábí klipy o fatálních chybách při používání výstroje. Zajímavé a dlouhé příspěvky vychází mimo tradiční stránky, např. v diskuzních fórech, kde bohužel velmi brzo zapadnou. Viz Mesačný tieň. A něco jako pointa? francimus stále jede a přináší další...183. speleobulvár je opět zde.

Moravský kras: Jeskyně Vymodlená, nové objevy oficiální zpráva. Fotografie z lokality Libor Koláč na fB. Jeskyně Barová Moravský kras, galerie. Oťas a bádání v Jedničce na Harbechu, galerie. Závrt U hrušky, bádání a technické práce. Zprávy z povrchu MK: Lom zničí náš les, bojí se lidé z Březiny - o potenciální těžbě křtinských vápenců. Jedovnická alej má titul - Alej roku 2013. Sloupsko-šošůvské jeskyně, rozhledna Podvrší, Punkevky atd., pěkná sada fotek.

Jeskyně v česku: Ledový unikát v Podyjí, Brněnská jeskyně, pseudokras. Stará Aragonitka, prohlídka jeskyně a lomu, Český kras, video. Vodní pokus v jeskyni Široká a závrtu P 25, Český kras, článek a foto. Pracovní akce na Huberově ponoru, prac. denník.

Slovensko: Krakovka zazimovaná, článek a fotky. Sedlákova diera, pracovní akce, článek a fotogalerie. Demänovská ľadová jaskyňa a Domica, Semišákova galerie. Ostrôžky, Slovenské Středohoří s jeskyní Jánošíkovou. Skalistý potok - Slovensko 6.11.2013, zpráva o jednodenní prolongační potápěčské akci. Mesačný tieň, soupis akcí a objevů v roce 2013 tentokrát od Igora Papa. Slovensko-rumunská expedice ve Slovenském krasu, Návšteva priateľov...JS Speleo Rožňava, videos.

Jeskyně ve světě: Svět, který jsme neviděli, na ruském webu. 11th Spelunking Calbiga Caves 2013, video. Cova de Sa Gleda 2013, video o speleopotápění. The Most Extended Cave of Russia, Galerie z Ordy a potápění. Expedice "Maňána Speleos Tovar" Caves Istria 2013 s Dědkovským humorem jemu vlastním a perfektně čtivý článek. IOWA 2014, Caving exploration a nábor na expedici na Papuu. Nechtěl tam náhodou už kdysi někdo jet? Konference Timavo System exploration 2013, SAS Trieste, zpráva o akci. Balkán 2013 (Bosna a Hercegovina - rep. Srpska) Topas, pracovní akce do jeskyní Balkánu. Rumunsko - Banát, Devon, doplněn text a fotogalerie.

Příroda, lidé, Země: A day In the Caucausus Mountains, Kavkaz, galerie. Granite Formations of Yakutia, Jakutsko. Days And Nights of Altai Mountains, galerie. Super Typhoon Haiyan Devastates the Philippines, profi fotoreportáž.

Bats, animals: Pohľad do búdky plnej netopierov, video. V chorvatské jeskyni žije podivný šnek s průhlednou ulitou, článek. Koncert filharmonie zrušen kvůli netopýrům, příliš mnoho hluku. Exponátem měsíce jsou netopýři a jejich zimoviště, článek. Netopýři ve tmě, pořad v programu ČT, repríza.

Doly, těžba, montanistika: Řihák o zlatu: Bohatství v zemi nechme našim potomkům. Dobrý přístup mají někteří starostové. Nejsme naivní, v Česku má ropa a plyn své limity, článek a dlouhý rozhovor kdy sice naivní nejsme, ale politiky to nezajímá. Tajemná hluboká šachta v Hamru na Jezeře poodkryje historii těžby, článek. Havíři budou asi stávkovat, je to pro ně jako pro mrtvého zimník. O současném hornictví jak se jinde nedočtete. Sekal trávu, pak se země propadla, ještě jednou Horní Jiřetín. Soukromý důl na jihu Polska patří čechům a světe divse, prosperuje. Medaile za přínos k udržování montánních tradic, v česku je to zejména zapopílkovávání.

Podzemí a industriál: Dobrou noc ulice, lampo, bunkře, galerie a podobného ražení i Old Hospital Shelter a ještě: Big Bomb Shelter the Soviet Past. John Carter na Marsu, galerka barevného podzemí a AJA-105 ještě barevnější podzemní induš, aneb o použití barev. Jeskyně Longyou, grotty a velmi staré, Čína, galerie. Nedamy - skalní hrad a jeskyně. Na Floře našli bunkr z 1. světové války. Mapování podzemí pokračuje, článek.

Technika, sporty, horolezení, svícení, rescue: Petzl Roc Trip Argentina 2012, správně ujeté video o objevení lezecké oblasti. Rejža není žádné Béčko. People are awesome 2013, príma sestřih outdoorových a sportovních klipů. Ice Fall: Night Ice Climbing, rambí skoky mezi cencúle a jiné vychytávky, video. Lezecká škola - Backclipping (američani objevují Ameriku), Diasy řetězový ocas a jeho nebezpečí (česky). Mezinárodní seminář jeskynní záchrany, doplněny fotky, semináře si všímají i Požáry.cz s vlastním příspěvkem. Novinka svícení 2013: Magicshine MJ-886 550LM MJ 886, čelovka pro jeskyňáře. Karbidky v katakombách a sollární svícení pro jeskyňáře. Lezecká stěna Kotelna - nová a lepší.

Fotografování, galerie, soutěže: Test Lytro - fotoaparát, který neumí ostřit, aspoň se fotograf nemusí zdržovat. Czech Speleo Photo 2013, Výsledková listina CSP 2013, reprezentační speleo-fotky.

Odborné příspěvky, geologie, archeo a paleontologie: Kto to zanechal prístroj starý 400 miliónov rokov? v něm zkamenělá a nehrdzavujúce ozubené kolečká. Češi ohromili svět - Víme, odkud se vzal čeljabinský meteorit. Sledování zvířat přineslo objev jeskynních maleb, Brazílie, článek. Webové stránky, které jsem ještě nepoužil - Paleolit.org a vypadají pěkně. Superpredátor. Nově objevený dinosaurus byl vládcem své doby. Rising Star Expedition webovky paleoantropologů o pátrání po homidech v Africe, také pekné ucelené. Landšlindes and typhoon Haiyan, co dělají kopce, když příliš prší. Archeologický výzkum v Podolí u Brna a Brně - Líšni odhalil slaňovací osmičku Mohylové kultury doby bronzové.

Historie a dokumentace: První turisticky zpřístupněnou jeskyni v ČR nehledejme v Chýnově, ale v bývalém lesoparku u Evininu otvoru zvaném Jáchymka. Opět výborně zpracovaný dokument od martina Golce.

Dění ve společnosti, pozvánky, přednášky, akce: Pozvánka na křest knihy Domino, Venezuelské tepui v pátek v Blansku. Vyšly už 45. SPELEOSTŘÍPKY na webu SJ ČR. Ve složce videa je několik spotů o vyhánění zvěře z NPR Punkva vrtulníkem. Jinak se stránky věnují především zpřístupněným jeskyním. Minerály Brno, pozvánka na prodejní výstavu na Výstaviště tento víkend. Druhé pokračování workshopu České podzemí hledá přednášející! na neformální setkání je uzávěrka už v prosinci.

Portréty, osobnosti a rozhovory: Geolog Jaroslav Hromas: Najít jeskyni? To musíte mít pořádné štěstí, Docela dlouhý a zajímavý rozhovor. Píše se o otřesném stavu jeskyní v minulosti i o objevování jeskyní nových. Rozhovor s Milanem Daňkem o smyslu a nesmyslu cestoivatelských festivalů, např. Rajbase-kotlíku.

H.o.u.m.r.u. trochu.: Pěšky na berlích do Evropského parlamentu, extrémně černý humor. Vše je jinak než nás učili, specielně husté krea-video pro mě znamenalo 50 minut popadání se za břicho. Sypu si hliník na hlavu, protože nevidím to, co je nad slunce jasné.

...a pokračování za týden...

Diskusní téma: 183. Speleobulvár (listopad/2013)

Datum 19.11.2013
Vložil Surikata veliký, maršál jeskyňářů
Titulek Expedice "Maňána Speleos Tovar" Caves Istria 2013

Za svoji bájnou, prastarou osobu se cítím povinen říci, že nevidím zhola nic špatného na kritizovaných "mnohých aktivitách" Guana. Dokonce bych řekl, že je ve speleobádání aktivita větším přínosem, nežli pasivita, ale je to tvrzení příliš nekonkrétní a proto snadno napadnutelné a rozporovatelné.
A je třeba k tomu dodat, že mi fotografie tohoto spolku vůbec nepřipadají nezajímavé (což lze opět zpochybnit, protože každému připadá zajímavého něco jiného a je to tak dobře), ale po technické i námětové stránce jsou rozhodně mnohem lepší, než snímky, kterými se pyšní velká většina podzemnických spolků. A to je skutečnost, kterou už nijak jednoduše popřít nelze.
Howg


Díky Bohu, že Guáno není členem ZO ČSS! Velmi nevkusné vyjadřování, ostuda a anarchie, mnoho atktivity. Fotografie jsou podrůměrné ba až tuctové, pro nikoho nezajímavé. Tato skupinka připomínající nabubřelou Kotu 1000, která v zahraničí činní pro ČSS pouze ostutdu by neměla vůbec vystupovat, být publikována a měla být zakázána.

Více zde: https://francimus.webnode.com/news/a183-speleobulvar-listopad-2013-/

Datum 18.11.2013
Vložil Tonda Tůma
Titulek Těžba křtinských mramorů u Březiny

V odstavci Moravský kras je odkaz na článek z povrchu. K tomu dodám, že plánovaný a zatím báňským úřadem nevyhlášený dobývací prostor se dotýká hranice CHKO Moravský kras (silnice Březina - Křtiny), nicméně leží mimo území CHKO, která nemá ochranné pásmo, a tudíž Správa CHKO MK nemůže být účastníkem řízení v této věci. Podpůrný názor Obci Březina však Správa CHKO MK již vyjádřila ... a hned s tím měla problém.

Datum 16.11.2013
Vložil člen ČSS
Titulek Expedice "Maňána Speleos Tovar" Caves Istria 2013

Díky Bohu, že Guáno není členem ZO ČSS! Velmi nevkusné vyjadřování, ostuda a anarchie, mnoho atktivity. Fotografie jsou podrůměrné ba až tuctové, pro nikoho nezajímavé. Tato skupinka připomínající nabubřelou Kotu 1000, která v zahraničí činní pro ČSS pouze ostutdu by neměla vůbec vystupovat, být publikována a měla být zakázána.

Datum 17.11.2013
Vložil Libor
Titulek Re: Expedice "Maňána Speleos Tovar" Caves Istria 2013

Toto má být pokus o nějaký prudce mimoaprílový žert či černočerný sarkasmus? Nechce se mi věřit, že toto je psáno v naprosté vážnosti!!!
Mimochodem, právě proto, že uvedená skupina NENÍ členem ČSS, může si dělat "ostudu sama za sebe" třeba po celém světě, fotit pro Playboy, publikovat v bulvárním tisku nejhrubšího zrna a vystupovat třeba v Ein Kessel Buntes.
Ale pro pořádek a pro klid Člena ČSS bych navrhoval uspořádat další korespondenční hlasování v rámci ČSS, tentokráte o bezprecedentním rozpuštění nečlenské skupiny Guáno a zákazu jakýchkoliv aktivit souvisejících se speleologií jejích pozbylých členů.

Datum 17.11.2013
Vložil Martin T.
Titulek Re: Expedice "Maňána Speleos Tovar" Caves Istria 2013

KOTA1000 nikdy nebyla a není "jednotkou" ČSS a ani zatím nebude co vím, takže se připojuje k pořadům "Ein Kessel Buntes" :-) ... a co vím, tak nakonec prý s radostí. Poněvadž být asi členem spolu s ONÍN "pa/členem" ČSS viz. výše, je nemožné.Ostudu si tak případně dělala, dělá a bude dělat sama sobě. Vivat Speleo Guáno :-)

Datum 17.11.2013
Vložil francimus
Titulek Re: Expedice "Maňána Speleos Tovar" Caves Istria 2013

francimus je také ostudou ČSS. Zanamenal jsem názor zatím jediný, že individuálně publikující členové by měli být vyloučeni ze svých mateřských ZO a nadále působit samostatně. Pokud máte Neznámý člene ČSS podobné zakazující a vyhazovací nápady, je třeba zejména vystoupit z anonymity, jednat a podat návrh (žádost či stížnost) na adresu Předsednictva ČSS. Určitě se budou vaším případem zabývat.

Datum 18.11.2013
Vložil Ivan "dědek"Kletečka (Speleoskupina Guáno)
Titulek Re: Re: Expedice "Maňána Speleos Tovar" Caves Istria 2013

Velevážený soudruhu Hočimine "člene ČSS"! Váš scestný příspěvek (kterému tedy vůbec nerozumím...) je drobet ubohý, ba není ani trošku vtipný. Nestačím se divit co tu čtu....Uvědomte si milý soudruhu a Vám podobní agenti, že doba zakazování, posílání na nucené práce, řezání lan, udávání a vyhrožování je již dávno pryč! Pro mě za-mě si hlasujte o čem chce, ale neotravujte s tím slušné lidi. Zaprvé Speleoskupina Guáno je soukromej speleo klub. S kým spolupracuje či kde v zhraničí působí může být každému jaksi úplně volné. Ohledně činnosti speleopotápění+full speleo, též. Ani coby se za nehet vešlo, nemá Guáno nic společného s ČSS! A rozhodně nikdy nechtěla, nechce a co budu živ nebude ani pomýšlet na jakékoli členství!!! Nikoho nenutím číst články a ani koukat na moje fotografie. Koho to jaksi "séře" a je otřesen morálně...doporučuji, se prostě na to nedívat a ignorovat to, jako Já Vás. Jářku kritika ČSS mě opravdu nezajímá. Věčná škoda, že tady soudruh Hočimin "člen ČSS", neuvedl své ctěné jméno a slavný klub. Každopádně je to zajisté hrdina s hodností blba :-). Ale rozhodně není sám....protože lála-pápa nedokáže pracovat samostatně...vždy ve skupince. Tak že milý soudruzi "anomální anonymové" vesele dál hlasujte, schůzujte,vesele vyhazujte, likvidujte, pomlouvejte a tropte další zhovadilosti ať se máme čemu u piva zasmát :-) :-) :-) .... a na Guáno se klidně i vyserte, protože my jsme Guáno! a Nám to rozhodně neublíží :-) :-) :-) :-) :-)
Zdař Bůh
Ivan "dědek" Kle. (presidento, Speleos Guáno)

Datum 15.04.2014
Vložil Jaroslav Ernest - "Erny"
Titulek Re: Expedice "Maňána Speleos Tovar" Caves Istria 2013

Člene ČSS, není mi do současné doby jasné, co je křestní jméno a co je příjmení. Na Váš názor " Díky Bohu, že Guáno není členem ZO ČSS!" a dalších neuvěřitelných plivanců a jedovatostí vůči skupince lidí, kteří jen tak nesedí na zadku a nebrečí na schůzích, že nemají sponzory a jiné možnosti jak sehnat finance , tak na toto není žádná dost slušná odpověď. Já osobně si myslím, že jste typ člověka, který jíž dávno pozbyl schopnosti prožít dobrodružství a žije je ze vzpomínek. Závidíte každému kdo je schopen vymyslet, zorganizovat a hlavně uskutečnit výpravu, expedici nebo jen setkání s přáteli v hospůdce u piva a jen se vnitřně užíráte vědom si své neschopnosti. Pokud se stydíte za své jméno popř. přezdívku, nemáte žádné právo osočovat jiné. Proto já osobně volám " Díky bohu, že Člen ČSS není zároveň členem Guana".

Datum 15.11.2013
Vložil Celofán
Titulek Dotaz

Vážení přátelé a nepřátelé (jak říká Franci),
hledám kontakt na potápěče Martina Mičána z Labyrintu-Delfín klubu.
Můžete mi, prosím, pomoci?
C. :o))