Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

106. Speleobulvár (duben/2012)

17.04.2012 22:43

....Není to dlouho co proběhl ve Svitu Poprad Speleomíting. Byl na něm připraven pro členy SSS čerstvý Spravodaj 2012/1. Není to ekvivalent Spelea, jak se někteří čeští jeskyňáři domnívají, ale regulérní čtvrtletník, vycházející 4x do roka. Zběžně jsem prolistoval a tradičně v prvním čísle jsou zprávy o činnosti všech oblastných skupín a jaskyniarskych klubov na Slovensku. Jako další ispiraci pro naši redakční radu v tradičním problému: "Jak naplnit speleo?" mě zaujalo "Blahoželanie jaskyniarom SSS", kteří slaví v probíhajícím roku kulaté narozeniny. Taková malá tabulka na jeden a půl stránky.

A tak jsem se dozvěděl, že někteří slovenští jeskyňáři, kterým jsem kdysi dávno mocně vykal, jsou vlastně mladší, než já. Takže preventivně přeji Ľubovi Vincemu, Peteru Magdolenovi a Milanu Štécovi vše nejlepší k letošní kulaté padesátce....Možná by některé starší členy ČSS potěšilo, že na ně Společnost myslí, že o nich ví, že je ČSS neodkopla a vnímá je, že si jich někdo váží, že tu přece jen něco pro kras a "speleočesko" udělali. Ale to by asi nesměl být binec v seznamu členů ČSS, jenž se zjistil v rámci návrhu pamětního tabla ve Výpustku. A tento problém.....opět jaksi nenápadně vyšuměl.....106. speleobulvár je zde.

Moravský kras: Harbechy, Závrt č. 3 - Blíže k novým objevům. Jarní úklid Jedelského propadání a miniobjev dalšího ponoru tamtéž. Zasypání starých šachet, školení therionu a jiné z Dagmary. Jarní krasoúklid, komín Naděje a další radovánky, akce po různých místech BS a okolí (Jáchymka). Úpravy před DOD a jiné. Na ledouchy do Pikovky, Piková dáma, Ledová chodba, článek a galerie. Skleněné dómy, Horizont a Brandstäterův komín na novém webu Moravského krasu s fotogalerií. Bádání v Okrouhlíku za přítomnosti CéOčka a stepování před sifonem. Kamenný ponor, těžba ze dna a zádrhele s motorovým vrátkem. Skutečně jarní krasovíkend aneb Kabely a tuňák, článek a humorné BS(m) videjo, patřící místy do technické sekce.

Jeskyně Česka: Český kras, bádání v Arnice, kéškování v opuštěných lomech a jiné kratochvíle, galerie. Česká kras - Romantika kousek od Prahy, článek, fotky, video. Rezervace Špraněk je tak cenná, že ji stát více než trojnásobně zvětší, kraj kolem Javoříčských jeskyní. V CHKO Český kras je téměř 700 jeskyní, to je docela hodně, článek. Ve Skalici protestují proti ochraně "filmové" jeskyně s netopýry, pseudokras. Petzoldovy jeskyně trochu jinak, článek, fotogalerie.

Slovensko: Liptovský Mikuláš - Jeskyně se otevírají, Gombasek, Jasov, Ochtinská a Driny. Ocenenie pre Tisovskych jaskyniarov, zprávička. Tři sedla, Vysoké Tatry, článek, galerie. Krásnohorská jeskyně, Koralitový komín, galerie z nových objevů. Prosiecká jaskyňa a Prievanové diery, Chočské vrchy, článek o nich a o ocenění na speleomítingu. Havrania jaskyňa, Velká Fatra, galerie.

Jeskyně ve světě: Nový Zéland 2011/12, Waitomo caves a Raglan, cestopis, blog, galerie a podobně. 15. Národní sympozium vulkanospeleologie v Jordánském království. Pěkný článek s obrázky a fotografiemi. Lávové jeskyně a podobné útvary. Expedice Medůza - Černá hora 2010, (publikováno 13.4.2012), video. Brezno pod Žinčico, Slovinsko, Kanin, článek a video. Warrens cave, Agony Alley, článek, mapa. Le Grotte Nel Periodo Neolitico E Gli Uomini Primitivi.

Příroda, lidé, země: Geyibayiri, Turecko - pláže a hory Antálie a Limyry, galerie. Afghánistán - březen 2012, galerie, komentáře. Argentinská Patagonie - pustina bez konce, cestopis. Mezi Bezdězem a Ralskem, galerie.

Netopýři a jiná zvířátka: Posledně jsem uváděl Spánek netopýra 2. část, dnes je k máni i díl první z tvrze Hanička a díl třetí, jeskyně Orlických hor, co vypadají jak štoly. Medvěd hnědý na Slovensku a v Rumunsku. Zrovna je období medvíďat, článek. K nevyzpytatelnosti huňáčů je k dispozici dobrých pár rad. Činnost Orcusu v zimě 2012, převážně sčítání netopýrů ve školách, galerie, zpráva.

Doly, montanistika, těžba: Do Ameriky se lidé podívají legálně, Velká Amerika zůstane zakázaným místem, článek. V banskej štólni sa tmy a permoníkov báť netreba, o čerstvě zpřístupněné štole v Žiarské dolině, článek, historie. V Peru zachránili po týdnu v podzemí devět horníků, zprávička. Významná rudná ložiska v Evropě, článek. Oderské břidlice, pěkná fotogalerie.

Podzemí a industriál: Podzemní továrna u Rynholce, plyšová zvířátka Surikatu milují. Exkurze do podzemí: šestset metrů dlouhá procházka v tunelu. Vyčerpávající štreka v brněnských kolektorech, článek. Katakomby žijú už skoro štyristo rokov, podzemí Nových Zámků, článek. Studny v Brně, většinou ve sklepech, pěkný rozsáhlý článek s fotkami a dalšími odkazy. Znojemské podzemí. Podzemí v Hostěradicích a nové stránky skupiny Cunicunulus (ČSS 6-18 Jihlava).

Technika, metodika, sporty: Svícení - MAGICSHINE - Jarní slevovová nabídka, čelovky a svítilny. Dobrodruh z Ústí přešel jezero Bajkal, sílu mrazu poznal podle slaniny, článek a jiné vychytávky. SPELEOŠKOLA, jak ji budou provádět v červnu na Slovensku. Lepší chrániče na lana, vyrábí Kong, odkaz. Contes 2012, Brutální Nikita, Emil a ti ostatní, aneb jak se určitě neleze v propastech metodikou SRT. Soutěžní lezení potřebuje zjevně zcela jiný styl. Mistrovství polských grotolazů, pozvánka na akci.

Fotogalerie, speleophoto: Soutěž SPELEOFOTOGRAFIA 2012, vyhlašuje SAMOPAJ SK. Podrobné informace k mezinárodní soutěži. 30 best Earth Pictures of the Week, lehce kýčovité fotky z přírody. Fotografie měsíce, IV. kolo fotosoutěže 2012. Hlasování, galerie.

Odborně neodborné články: Sólový výstup na dno, o pokoření podmořského Everstu, horšího než vesmír, článek

Historie: Z historie České geologické služby, článek je doplněn dobovými fotografiemi se známými tvářemi. Historie francouzské speleologie v letech 1994- 1998, článek sice ve francouzštině avšak s velmi srozumitelnými fotografiemi. Zlatohorská výročí roku 2012.

Dění ve společnosti, ČSS, SSS, akce:15. SPELEOSTŘÍPKY ze správy jeskyní ČR s bohatou nabídkou videí a jiných akcí. Pozvánka na Speleofórum 2012, zdroj speleo.cz. Festival Cave Beat 2012 pokračuje v Chýnovské jeskyni, článek. Křest odborné publikace v jeskyni Kůlně v Moravském krasu. Acta speleologica - Kůlna. Vo Svite sa stretli jaskyniari na tradičnom Speleomítingu, info a video, Predsedníctvo aspeleomíting 2012. 12. Setkání v Josefovském údolí v Moravském krasu, pozvánka u příležitosti Dne parků na různé technické, umělecké, populární i odborné akce. Petrbokův memoriál v Českém krasu. Sborník Muzea Blansko 2011.

Houmr na konec: RHex Rough - nezastavitelný robot, inspirace pro kutily, extrémně vhodný na průzkum malých jeskyní, velmi husté video. Šikovnej bagrista se hodí, když se na lodi například nevyskytuje motorový pohon. Jen se u toho musí trochu motat palice.

...o pokračování se pokusím zase o týždeň...

Diskusní téma: 106. Speleobulvár (duben/2012)

Datum 19.04.2012
Vložil hentenonen
Titulek vysla aj Speleo nezavisla rocenka JASKYNIAR 2011

Zabudol si spomenut:
Popri Spravodaji SSS vysla aj Speleo nezavisla rocenka JASKYNIAR 2011. K dispozicii je aj rocnik 2010 a 2007. A to kompletne na nete.
Da sa online listovat ako casopis.

Speleo rocenka JASKYNIAR 2011
https://issuu.com/laucek/docs/jaskyniar_12

Speleo rocenka Jaskyniar 2010
https://issuu.com/petogoyaamacalak/docs/jaskyniar_web2010

Speleo rocenka JASKYNIAR 2007
https://issuu.com/mirecnet/docs/speleo-rocenka-jaskyniar-2007

Datum 23.04.2012
Vložil francimus
Titulek Re: vysla aj Speleo nezavisla rocenka JASKYNIAR 2011

Děkuji za upozornění. Speleo-ročenku jaskyniar 2011 jsem už linkoval v některém předchozím speleobulváru a pravidelnému čtenáři link určitě neunikl. Předpokládal jsem, že jestli ho stránka Speleo Turiec zaujme, určitě si nalistuje všechny další stránky samostatně. Nechávám to na lidech.