Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Závrt Otevřený v Měšinách

21.11.2008 00:32

 

Rozhodl jsem se zdokumentovat Otevřený závrt v oblasti Měšin. Velmi výraznou pomoc mi nabídla Kamila (nezávislý člen ČSS), což jsem později ocenil. Závrt je ukrytý v paloucích severně od Měšin v dvoumetrové trávě. Závrtky jsou zaházeny větvemi z bohulibé práce lesních dělníků a jejich neschopnosti je zlikvidovat jinak. Závrt jsem si pamatoval jako poslední SZ, se strmým jícnem a vybaveným mřížkou. Ještě v roce 1977 zde kopala Plánivská skupina vyhnaná od Amatérské jeskyně a snažící se dostat za koncový bod v Sloupském koridoru. Tím byla v 70-tých letech nadlouho Turbína.

Po 30-ti nacházejích letech a zhodnocení nových a dostupných informací o objevech a situaci ve Sloupě a Amatérce vůbec není špatné si situaci uvědomit. Pokračování horního patra Sloupských a Šošůvských jeskyní stále není nalezeno. Spodní patro nemá odvodňovací kapacity, které by mít mělo, takže nasnadě třetí větev ještě východněji je na místě. A ta nejspodnější zaplavená větev, o té se neví vůbec nic. Z jeskyně vycházejí mocné a studené průvany a není vůbec zařícená. Prostě někde ucpaná propast.

Mříž jsme museli asi dvě hodiny vykopávat. Kus svahu se zřítilo a ucpalo vchod půlmetrovou vrstvou hlíny. Sama mříž byla rezem taky dobře zalepená, ale pustila se. Naštěstí nebylo zamčeno, odpadlo další množství práce s řezáním. Po slanění asi 10m skalním jícnem se dostaneme do stropu dómu na hliněnou polici. Odtud je potřeba slanit dalších 6m. Dole jsou dva dómy celkem dlouhé asi 7m, široké 2m. Druhý dóm je pěkně vyzdobený a vysoký asi 8m. V tomto dómu je také kopaná sonda, která mohla mít původně hloubku asi 10m, dnes má asi 7m. Materiál se netahal ven, ale původně asi hlubší dóm se přepažil a zasypal. Dnes je výdřeva kaput, tím spíš, že dřevo nebylo ani odkůrováno a vyrostly na něm bytelné podzemní choroše. Některá výdřeva je napadená zvláštní plísní a po dotyku dřevo doslova odteče a smrdí. Dole se pak sonda větví na dvě odnože, z nichž levá a zřejmě zasypávaná se zdá být nadějnější. Dole v prostorách se ztratil průvan a není jisté odkud vane.

Fotografie z akce na Rajčeti: