Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Závěrečné zprávy klubů ČSS

25.02.2008 21:52

Blíží se doba uzávěrek, ročního bilancování naší speleologické činnosti v podzemí České republiky i v zahraničí. Na začátku každého nového roku se potom jednotlivé základní organizace scházejí mimo jiné, aby uplynulý rok zhodnotily a sepsaly z něj závěrečnou zprávu, kterou zasílají předsednictvu. Předsednictvo tyto zprávy kompletuje a archivuje. Všechno v pořádku, tak to má a mělo by to být.

Loni jsem se doslechl o stížnosti předsednictva na opožděné dodávky těchto zpráv, eventuelně na to, že některé skupiny zprávy nedodávají vůbec a proto se předsednictvo rozhodlo jednat a věnovat finanční částku nejlepší klubové zprávě…

Původně jsem to bral jako dobrej fór, silácké řeči, eventuelně první náznaky o bezradnosti předsednictva si zprávy vynutit jinak. Konec konců v ČSS jako organizaci jsme a ta nám zaručuje určitou ochranu a za odměnu jí pošleme pár vět o naší činnosti. Je to i ve stanovách. Z mého pohledu by to šlo i takhle: Neplatíš? Zaplať, nebo odejdi. Nepíšeš? Dobře, možná jsi zaneprázdněn, nebo aspoň překopíruj to čím plníš internet. Nebo si najdi čas na Speleofóru (v hospodě, v sauně, ve vlaku…) a sepiš stránku. Z principu. Když to nejde ani tak nazdar, odejdi. Platí to u včelařů, může to platit i u nás.

Kdo jsou lidé co píší zprávy. Chápu oba okraje tohoto společenstva. Třeba odborníka, profesionála, nebo zaměstnance vědecké instituce, jež nás na mnoha stránkách zasype svými odbornými termíny a závěry svých výzkumů v jeskyních. Chápu jeskyňáře, který o svých toulkách krasem za rok dokáže sepsat knihu a přitom nesleze ani jednou pod zem. Oba budou předkládat svou zprávu vypracovanou s péčí a láskou. Oba nechají zprávu od svých klubů odsouhlasit, pokud jí bude někdo rozumět, případně pokud ji vůbec bude mít kdo odsouhlasovat (všimněte si, že jsem nikoho nejmenoval), jak velí stanovy. Zmíněné klenoty pak budou uloženy do archívu ČSS spolu s dalšími příspěvky ostatních organizací.

Po přečtení oběžníku č. 90/2008 odd. XVI. to beru už jako špatnej fór. Předsednictvo odsouhlasilo prebendu nejlepší klubové zprávě. Černé na bílém. Všichni najednou máme stejnou startovní čáru. Určitě budu věřit tomu, že je to soukromá iniciativa členů předsednictva a kdyby náhodou ano, mohu to brát i tak, že předsednictvo dělá ramena na co všechno má. Ale i kdyby. Je to volený orgán, hospodařící s prostředky svých členů, tak mě začaly jen tak zajímat tyhle otázky:

- Jaká jsou kritéria hodnocení?

- Kdo bude v komisi, která bude zprávy hodnotit? Obsazení je celkem lhostejné, to bude pravděpodobně předsednictvo

- Časové kritérium? Jedno kritérium tu už je. Finanční ohodnocení má být provedeno už na Speleofóru 2008. To jsou 4 měsíce na přípravu. Pro profíka trochu problém, protože nám těch informací chce sdělit hodně. Pro ZO složenou s individualistů také, protože se na konečném znění obtížně dohodnou a zpráva se může rok předělávat. Takže to nahrává Lidem píšícím od pasu, nebo těm, co si zprávu dovedou vymyslet. Ale abych nekřivdil, nahrává to i skupinám, kteří vedou svoje záznamy pravidelně a pečlivě po celý rok a prostě je jen sestaví a přehrají.

- Jaká další kritéria? Křídový papír? Kvalita výtisku? Cena tiskárny? Obchodní značka? Počet paré? Množství fotografií a jejich velikost? Záplava technických náčrtků a map?

- Tak tedy asi obsah? Ale vzhledem k počtu ZO a byť nízké pravděpodobnosti, že zprávu dodají všechny zaráz, Bude to někdo číst? Kdo nám tedy zaručí, když už to bude ohodnocené, že budou uloženy opravdu pravdivé a použitelné informace? Bude relevantní Obsah zprávy/finanční ohodnocení zprávy? Není toto ohodnocení určeno jen pro některé typy závěrečných zpráv některých jedinců? Co když dojde zpráva jediná?

- Jaká je výše finančního ohodnocení a zda bude v korunách, nebo formou věcného daru (přílba, lano, nůž…)?

- Z jakého fondu tato finanční odměna půjde (z iniciativy předsednictva, z grantu, od sponzorů, z členských příspěvků…)?

- Budeme si moci tedy na Speleofóru vítěznou (finančně ohodnocenou) zprávou aspoň zalistovat? Dozvíme se kdo vyhrál? Nebo která zpráva byla vybrána jako nejlepší? Když už tedy bude ohodnocena, mě by to určitě zajímalo, hlavně to, jaké jsou v tomto směru pro předsednictvo priority. Já nikomu ty peníze, ani to tričko nezávidím, jde prostě jen o peníze.

Takže nezbývá než doufat, že tyto otázky nebude předsednictvo brát jako útok a že se k tématu opravdu na Speleofóru 2008 dostaneme, nebo možná ještě dříve. Těch zájemců o zhlédnutí výherní (finančně ohodnocené) zprávy bude možná více a vyvstane potíž v možném poškození nebo ošoupání zprávy, než bude uložena do archívu ČSS. Snad to vítězná zpráva přežije. Strašně mě totiž zajímá, jak si ji předsednictvo představuje. Tu správnou závěrečnou zprávu....

 

Diskusní téma: Závěrečné zprávy klubů ČSS

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.