Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Vrátky vzor Suchožlebáci

01.04.2010 08:35

Na osobním webu Oty Šimíčka jsem našel nový model jednoručního vrátku. Podle fotografií je konstrukce ještě jednodušší, než u předchozích modelů. Nosná konstrukce spočívá přímo v ose bubnu, která je navařena na plaketu, nebo podkladovou desku. Tato je ukotvena do skály. Buben je již známé konstrukce, kromě kliky, která je umístěna na bočnici. Díky tomu je pravděpodobně vnitřní buben menšího průměru. Celý buben je pak na osu přichycen pouhou závlačkou.

Nespornou výhodou je  konstrukce zjednodušená až k samé hranici. Méně prvků snad ani použít nelze. Výhodou je i snadná demontovatelnost, nebo spíše rychlé sejmutí z osy a přenešení přístroje, použití jednoho bubnu na více instalovaných os a jejich snadná údržba a mazání. Díky umístění kliky ubyde určitě také úrazů a vyražených zubů roztočenou klikou.

Zjevnou nevýhodou je umístění zařízení, ke kterému obsluha musí stát bokem a taky horší volba umístění v terénu. Další nevýhodou je prvek závlačka, která může být časem probroušena a zanešení nečistoty mezi osu a buben. Tyto omezení nejsou ale problémem v provozu. Malé omezení je také v přibržďování, které se musí odehrávat mezi vnitřními bočnicemi bubnu.

Autor fotografií: Oťas Šimíček

Autor vrátku: pravděpodobně Laďa Kalis

Umístění: Kravská díra - Suchý žleb