Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Vrátek vzor Tartaros

01.04.2010 08:32

Malý vrátek nové generace.

22.12.2009 20:22

Abych si odpustil předmluvu a šetřil místo, dám sem odkaz na starší článek shodného tématu na webu. Zde je úvod a hlavní důvody,  proč je dobré, rychlé a důležité tyto pomůcky vytvářet a používat. V čem jsou hlavní změny, jaké má nová generace výhody. Nově použité materiály a podobně.

Starší generace vrátků vesměs vždy počítaly s umístěním konstrukce navijáku přímo na zaklíněné dřevo, trám, nebo desky a úplně první bubny byly dřevěné. Nová konstrukce má vlastní kovový rám, který je možný navrtat přímo do skály. Dnešní možnosti jsou podstatně lepší, téměř každá skupina vlastní akumulátorovou vrtačku a kotvy stojí pár korun. Jinak se nezměnilo téměř nic.

Použitý materiál je tvrzený plast, ze kterého je buben vysoustružený z jednoho kusu. Osa vrátku spočívá na 16mm šroubu s maticí a podložkou. Plast je samomazný, není  potřeba příliš mazat. Pákový poměr je menší, 1:2 až 1:2,5 podle množství lanka namotaného na bubnu. Celkem bez problémů lze vytočit kýbl jednou rukou 12-15 kg s 20 a více kg je větší problém, musí se oběma rukama. Klika je kovová a je upevněna zapuštěnými šrouby. Držadlo kliky je dvojité a protáčí se. Lanko ocelové 4mm je upevněno svorkou ve vyvrtaném otvoru v bubnu. K brždění stačí rukavice a tření jedné bočnice bubnu.

Autor konstrukce: Kuba Filip Doležal

Výroba: David Robin a Tartaros

Umístění: Jeskyně Lopač. Ostatní je patrné z přiložených fotografií.

Bočnice s klikou, v horní díře je uchyceno lanko svorkou.

Vertikálními šrouby na konstrukci jde nastavit směr osy vrátku.

Pohled na uchycení osy vrátku, konstrukce je svařovaná.

Malé, ploché, lehké, jednoduché, účelné...

Uchycení do skály klasickými kotvami do betonu. Víc otvorů - víc možností.

Přeji hodně vytahaných kbelíků a spoustu ušetřené práce a námahy. francimus...