Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Víkend 26.-27.1.2008 Moravský kras

27.01.2008 23:38

Tak zase zprávy ze severní části Moravského krasu.

Nový Sloupský koridor: Na naší lokalitě po předsunutém jarním tání minulý víkend značně poklesla hladina na únosných asi 50 cm na Přepadové hraně. Lokalitu navštívili čtyři členové ZO 1-02 Tetín a významně nám pomohli s transportem žebříků ke 4. sifonu. Tam jsme je ještě společně s Bimem sestavili a pokusili umístit na cílové místo. Zatím to moc nedrží, příště to ještě vypodložíme, lépe ukotvíme eventuelně podhrabeme. Už jen takové kosmetické úpravy... Zbytek akce jsme se věnovali exkursím k 8. sifonu, do Šošůveckého dómu, Chodby Do žlebu a podobně. Jeskyně se líbila. Druhá dvojmužná skupina provedla výstup do horního patra zvané Myrna, kde byly provedeny také nějaké menší technické úpravy. Jestli budou po celý zbytek zimy panovat takové vodní poměry přesuneme možná svoji činnost sem. Kamarádům z Myotisu, kteří po nás posledně ve vstupních skružích házeli fotoaparátem (Značka Lumix pád vydržela, nicméně s funkčností je to horší...) jsme alespoň našli, vyzvedli a vrátili paměťovou kartu.

Odpoledne povrchová exkurze po začátku Pustého žlebu. Po odtátí sněhu jsem se opět bezúspěšně pokoušel najít místa na povrchu, odkud by mohly povodňové vody (po přetečení Sloupského potoka do Pustého žlebu) proudit do Chodby Do žlebu. Opět jediné možné místo, na které jsem došel je loučka pod Propastí U obrázku s bývalými dvěma velkoprůměrovými vrty. Asi zkusím o tom dohledat nějaké dokumenty a uveřejnit ve Zprávách z krasu.

Lopač: Na lokalitě opět probíhá hydrotěžba na stejném místě jako posledně. Dnes zde byla obnažena kapsa s kvarterními štěrky, což je docela zajímavý posun. Do této doby byly sedimenty pouze jílovité s malým obsahem písků, takže se špatně rozplavovaly. Kubovi jsem také předal vyhotovenou mapu z minůlého týdne. Situace vypadá zajímavě i v reálu, konec chodby pravděpodobně míří na tektonickou poruchu, na které je vytvořen celý Koncový sifon. V poruše jsou překrásně vykrystalizované kalcity, viz. foto dole (vč. reklamního tisku pro sponzora...). Uvidíme po pár metrech co dál.

Večer proběhly výroční schůze třech skupin, ta naše, Pustožlebská ve Staré škole ve Sloupu. Po schůzi byly promíntnuty fotografie ze skupinových akcí Rumunska, Černé hory a z Mexika, které prezentoval Zdeněk Motyčka. Zbytek bude určitě vydáno ve výroční zprávě.

Amatérská jeskyně. Po měsíci byla otevřena zablokovaná pancéřová vrata jeskyně, informace nejsou zatím dostupné, možná budou. Nedělní akci z Mastného fleku a Suchého žlebu jsem přesunul do Zpráv z krasu...

 

Hosté z Tetína (1-02 ČSS) na naší lokalitě Nový Sloupský koridor...

 

I takhle to může dopadnout, když není přídavný blesk a není ani stativ...V jekyni Mastný flek. Reklamní výtisk k čerpacímu pokusu v Lopači se vzorkem kalcitové žíly z tlakového kanálu nad Koncovým sifonem.