Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Víkend 2.-4.2. 2008 Moravský kras

03.02.2008 23:23

Sloupsko. Členové Pustožlebské skupiny provedli další akci v Novém Sloupském koridoru. Vody bylo přiměřeně, protože počasí venku se během týdne ustálilo a veškeré zbytky sněhu s nejvyšší pravděpodobností ve sběrné oblasti Sloupského potoka odtekly. Přesto voda proudila až do 4. sifonu, naše akce probíhala v jedné z odboček Velkého komína.

Propástka 3. vchodu Sloupských jeskyní. Sloupský potok již neobtéká Hřebenáč, teče do Starých skal a do Propástky. Za Hřebenáčem teče pouze voda z čističky, čístečně se ztráci do ponoru vlevo, který se propadl na jaře 2003. V Propástce odtéká volnými prostorami do Rakouského komínu. Před vchodem do těchto volných prostor jsme vloni umístili mříž, která plní funkci česla. Teď ji někdo odmontoval a pohodil ji na protější stěnu. Tohle nedělejte, vracejte ji prosím na místo, pokud už si tam lezete sami. Ta mříž je tam důležitá, nedá se tam dát zámek, protože by v tom prostředí brzo zrezivěl. Děkuji.

Holštejnsko. Opadla i Bílá voda, vpravo nad ponorem upadl kus skalní stěny a pár stromů.Také se nad skalním korytem vpravo, snad 6 m od vlastního propadání odkryl krásný kruhový kanál o průměru 30 cm, bohužel ucpaný. Večer v hostinci Pod hradem proběhla vzpomínka na zesnulého kamaráda Šimla ze skupiny Tartaros.

Ostrovsko. Na Ostrovsku probíhalo pravidelné čištění odtokových cest pravé žlebové stráně Ostrovského žlebu. Místo se projevovalo dlouhou dobu a s různou intenzitou. Někdy dokonce odtud šly i slabé průvany. Jelikož se jedná o novou věc, zatím probíhá aktivní průzkum. Ostrov u Macochy, Mlynářovo propadání. Zde by stálo za zmínku, že se koncem loňského roku samovolně zřítila hlavní těžní šachtice. Prostory Mlynářova propadání jsou však snadno dostupné z původní vstupní dvoumetrové sondy, pokud bude znovu vyzmáhána. Nad Mlynářovým propadáním ze zvolna dokončuje visutá lávka pro pěší. Ocelová konstrukce se při chůzi krásně houpe a drze ční, zato je z ní kráský pohled do čerstvé propadliny po šachtě. Na Lopači probíhala celou sobotu hydrotěžba, prostory na konci tlakového kanálu se docela zvětšily. Dokončovací práce byly uskutečněny i v neděli dopoledne.

Harbechy a neděle: Závrt Člupek jsem přemístil do Zpráv z krasu

 

Členové Pustožlebské skupiny při průzkumu jedné z odboček Velkého komína.

 

 

 

Pár fotek ze Vzpomínky na Šimla na Holštejně. Foto Zdena Martinková.