Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

15.-17.2.2008 Lopač, kras a SPELEO RUMBÁL...

19.02.2008 21:10

TTradiční bádací akce nabitého víkendu začala už v pátek na Ostrovsku. To jsme s Leošem slezli do Lopače a zmapovali koncovou část chodby nad sifonem, aby se vědělo, kam a kterým směrem se má pokračovat. Pro orientaci a uspřesnění jsme ještě přemapovali chodbu nad 2. vodopádem, protože od roku 2001 také doznala nějakých menších změn. V hospůdce U Němců jsme to vnesli do mapy a prakticky ještě ten večer se začalo s hydrotěžbou. Lidí bylo na Tartarosu dost, protože do Moravského krasu se chystala docela slušná vlna jeskyňářů z Brna, Čech a Kladna.

V sobotu jsem měl sraz s lidmi na bádání ve Sloupu. Protože přijel jeden, vytvořili jsme bystře náhradní program v podobě sestupu do závrtu Jalového. Udělali jsme tam nějaké fotky a sestoupili až na dno. Vlastně jen do síňky s plastikami, které tu zanechali naši předchůdci. Odpoledne jsme vylezli. Tímto opět děkuji klukům z Hlubokáče za poskytnutí klíčů a základny pro převlečení v teple.

Odpoledne ještě neuzrálo a bylo krásně, já se vypravil na Harbechy, odkud je také Zpráva z krasu. Díky výletu jsem nestíhal Oťasovu vernisáž v Rudici, ale třeba o ní napíše někdo jinej. Večer skupina Tartaros pořádala ve Sloupu nultý ročník Speleo-rum-bálu.

Speleo Rumbál měl začít v 7 hodin večer. Panovaly mírné obavy z účasti na této první a netradiční akci. Ještě o půl hodiny později byla na place přítomna pouze mírně zaražená pořádající skupina a neustále se rozcvičující kapela. Jídlo bylo připraveno, pití obstaráno, sudy, včetně toho rumového sudu, který vypadal docela úplně obyčejně , naraženy. Kuba se pohupoval v bocích, šatnářky se také pohupovaly v bocích, prodavačky tomboly a jiné ženy vyladěny do různých odstínů byly připravené také. Zvukaři z Vavřince ladili aparatury, v sále zkoušeli divadelníci...A jeskyňáři skutečně přišli a nebylo jich vůbc málo.

K poslechu hrála skupina The Baskers z Havlíčkova Brodu. Co se hrálo, se dalo definovat jen odborníkem, ale rozhodně to nebylo nějaké um-caca řadové plesové, eventuelně čochové kapely. Mladá a velice zručná kapela hrála se zápalem, péčí a láskou, nic neodbývala, nic nám nedarovala, nic nehrála dvakrát. Co jsem poznal, většina písní byla z Čechomoru a jiné, občas i lidové písně. Možná to budou také časem hrát jako bigbít a lidé budou před pódiem vyskakovat s napřaženými véčky, jak jsem to před deseti lety zažil právě na Čechomoru... Takový konec si ovšem Baskers nezasluhuje. Byl trochu problém na uvedenou hudbu se snažit dělat odpovídající taneční kroky a bylo vidět, že málo lidí mělo odpovídající taneční vzdělání. Ale lid jeskyňářský je velmi vynalézavý a ještě lépe improvizující (problémová situace se řeší až nastane). Takže to vždy skončilo u nějakého toho pěkného hopsání do rytmu co stejně nikomu nevadilo. Uvidíme příští ročník, třeba Baskers zahrne do repertoáru i nějakou plesovou taneční klasiku.

K pozdnímu večeru a taky k odpočinku nám předvedla svůj divadelní kus s názvem Výročí divadelní skupina Do houslí. Pěkně laděné a dynamické dílko z vlastního dílny. Nebudu dále komentovat, protože divadlu nerozumím, ale jinak jsem se dobře bavil. Možná to bylo i tím, že jsem (a asi i hodně přítomných) něco podobného v rodinných vztazích o kterých oba ochotníci hráli naživo, si docela prožil. Působivé...

Docela hluboko po půlnoci sehráli organizátoři další kus. Vystoupení proběhlo venku, bylo krátké a velká škoda, že nebylo komentované. Pyrotechnická klika pořádající skupiny předvedla asi desetiminutový ohňostroj završený odpálením světlice (krásně se u toho dalo fotografovat), doplněný aktivací několika různě barevných dýmovnic (bylo to dobře zkomponované, protože i dým byl krásně osvícen). Jako perla na závěr se ozvalo několik slušných detonací, kdy se třepalo sklo v oknech blízkých domů. Nezbývá než doufat, že nultý ročník Spelo Rumbálu nebude zároveň ročníkem posledním...

Ale tím nic nekončilo, protože noc byla ještě mladá. Kapela to zabalila ve dvě ráno. Zvukaři však s aparaturami zůstali, takže se dalo tančit i při reprodukované hudbě. Nekteří byli na place i o šesti ráno. Já jsem skončil někde uprostřed, neb v neděli byla v plánu ještě speleologická akce Viz technika...

Nezbývá, než se těšit na příští víkend a podat fotosvědectví o Rumbále...

Trsalo se za každé hudby. V povzdáli se dobře baví skupina Do houslí...

K vidění a slyšení byly ohně, stroje, dýmy a detonace. Kuba se dobře baví...

Tančilo se na doraz, fotograf se také dobře baví...