Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Šupinová koroze karabin

24.11.2008 19:07

Původně byl článek o korozi karabin přednostně určen pro jeskyńáře.cz, hlavně proto, že se tam diskutuje lépe a více.. Dal jsem ho ještě sem, protože i zde jsou technické stránky. Některé technické připomínky jsou na dobré úrovni a tak abych tam nepsal neustále nějaké detaily a doplnění. Zejména se pokusím zjistit přesně dobu pověšení karabiny do komínu. Ještě bych chtěl říct pár věcí:

- Za prvé, že nikdo nic neudělal špatně, kotvení bylo zřejmě úplně zapomenuto, nebylo v exponovaném místě a hlavně v něm neviselo lano. Takže by se konkrétně zde nic stát nemohlo.

- Bylo to napsáno taky jako výstraha, abychom nic v jeskyni nebrali jako stoprocentní, jasné a bezpečné. Lepší je se poptat skupiny, která zde dělá, nebo co všechno dělala pro bezpečnost udělali a zejména se do ničeho bezhlavě nevrhat. A taky aby si jeskyňáři, kteří lezou komíny a vystrojují, sami uvědomili, co obnáší pověšené lano do komína.

- Taky to bylo míněno jako návrh pro zájemce, kteří by to chtěli podrobněji se s tím zabývat a mohlo by to být zajímavé téma například na bakalářskou, nebo seminární práci...