Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Stará Amatérská jeskyně, Verunčina a Žďárský ponor.

17.11.2008 22:42

Listopadový víkend v krasu, zakončený malým pondělním bonusem v podobě státního svátku. Hodně mých známých ho využilo mimo Moravský kras k exkurzím, vandrům a podobně. Pustožlebská skupina se nachází v Rumunsku na potápěčském průzkumu vodních lokalit na Banátu, bylo potřeba si najít náhradní program.

V sobotu ráno bylo krásné počasí, coural jsem se kolem Nových dvorů. Pod Dvory, kousek od bočního žlíbku do Pekla jsem objevil zajímavou kupu hlíny, která tu neměla z geologického hlediska opodstatnění. Na vyvážku, nebo hromadu sutě to bylo moc daleko od civilizace. Kupa bylo obrostlá bytelnými stromy, byly v ní cihly, kameny i ztrouchnivělé prastaré pařezy. Možná nějaká zapomenutá stavba nebo něco. Závrt Okrouhlík a podobně, akce na Suchdolsku byla až odpoledne.

Pak jsem zkontroloval vodní stavy ve Sloupě na potoce a vyjel si do Suchého žlebu trochu si zabádat. Skupina Myotis (ZO 6-21) měla něco jako jeskyňářský den a bádala na víc lokalitách. V jeskyni Verunčině jsem dlouho nebyl, tak jsem se do ní aspoň podíval. Na práci jsem byl přebytečný a ještě bych zavazel, tak jsem se přesunul opět na sever.

Lokalita Žďárský ponor má několik krasových "nej". Je to nejsevernější lokalita Moravského krasu. Její vchod je nejvýše položený, jedná se o potenciálně nejvyšší denivelaci. Kra vavřineckých vápenců je hodně odsunutá a jakoby odtržená SZ směrem od severu Moravského krasu, leč morfologicky s ním je jedním celkem. Odvodnění ponoru dosud nebylo prokázáno, ale pravděpodobně směřuje do oblasti Sloupu. Okolí lokality je převážně nekrasové, sousední vrchol Brusná je již v břidlicích. V okolních polích jsou vodárny, které čerpají vodu ze zvodnělých písků brněnské vyvřeliny. Někde mezi je částečně aktivní ponor, který byl zmáhaný skupinou Myotis. Mimo starý ponor ve dně závrtu (ponoru) se na jaře propadl na jeho okraji nový jícen. Po jeho zvětšení, prohloubení a zabezpečení skružemi se skupina dostala do sestupné chodby. Tato je modelovaná ve vavřineckých vápencích korozně a upravena periodicky proudícím tokem do kanálu o rozměru asi 60x100 cm. Jeskyně drží přímý směr a může se postupně napojovat na závrty pod Brusnou a jiné propadliny v údolí Žďárné a Petrovického potoka až po Neselov. Délka je zatím asi 20 metrů, na konci je malý dómek a velmi perspektivní trativod. Pokud skupina tady vydrží bádat nějaký ten rok, protože objevy asi nebudou zadarmo, může tu dojít k nebývalým postupům a překvapením...

Zaexkurzoval jsem si a pomohl vytahat pár kýblů. Bádací akce byla ukončena pozdě odpoledne, vlastně až za tmy. Na tmavomodré obloze, jaká dlouho nebyla na podzim vidět, se postupně rožíhaly hvězdy. Na prastarou a opomíjenou vápencovou plošinu sedala noc, na oranici všude kolem padala rosa a dotírala zima. Moravský kras, který jsme tušili někde hluboko pod námi se připravoval na neděli.

Na základně Tartarosu o víkendu dlelo několik indiánských skautů, příznivců Woodcraftu. V sobotu měli domluvenou nějakou pracovní speleo brigádu, v neděli nějakou jeskyni. Vedení skupiny zajistilo klíče od staré Amatérské jeskyně a mě požádali o provádění (Jeskyně v konzervaci, spravuje CHKOMK). Nebylo proč nevyhovět, stejně jsem neměl nic na práci. V jeskyni jsme se dostali přes počáteční problémy s najitím normálního přístupu do Povodňové chodby. Naposled jsem tu byl před 5-ti roky. Mezitím dvě povodně v r. 2005 a o rok později dokonale přemístily několik tun štěrků a před Povodňovou chodbou udělaly pěkné jezero s broděním po pás. S polovinou týmu pak vyelezl jeden průvodce na povrch, s tou druhou se nám podařilo už bez velkých problémů navštívit Leknínový dóm a udělat pár fotek. Asi to bude stejně jen skautům do památníků, protože při takové rychlosti a lidech se nedalo fotit vůbec.

Fotografie z celého víkendu si můžete prohlédnout na Rajčeti...

- Tajemná kupa, bývalé hradiště, nebo jen prehistorická skládka sutě? Podle těch pařezů a polohy pravděpodobně ne.

- Masivní sintr na nejnižším místě jeskyně Verunčiny. Nelze rozeznat, zda je na tomto místě narostlý, kazdopádně tato jeskyně mohla být v minulosti volná a zarostlá krápníky, než se ucpala a stala se paleoponorem vod ze Suchého žlebu.

- jedna jeskyně, kterou jsme navštívili v pondělí.