Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Speleomíting 2010 Svit-Poprad

24.06.2010 23:50

Tajemství Velkého Vonta ukrýval minulý týden. Mraky deště znemožňoval přístup k Bobří řece, záhonky vypadaly jako Tábor smůly a meruňky vykvétaly, když déšť a duben přicházel. Utvořil Bobří hráze a tam Tajemnou řásnovkou mi šlapal na paty. Střechy vypadaly rozbitě jak na chatě v jezerní kotlině a Svorná sedma poštovních poukázek zase vyprázdnila moje kapsy. Devadesátka korun na denní výdaje pokračuje. V temných uličkách Jestřáb dobroudružně vypravoval o Našem oddílu vzorných jeskyňářů z Modré rokle a jeskyně Saturn. Potom pokračoval Rychlými šípy, kterým dal zápisník 13-ti bobříků. Život v poklusu. Nováček Bubáček nepíše deník, ale přemýšlí nad dalším speleobulvárem. Svorní gambusíni z ČSS se zase spikli, zejména Antonín Benjamín Svojsík a chtěli zrušit moje skautské hry v přírodě, v klubovně, skautský tábor i turistický zápisník. Pim a Red ze ZO Kulišáci za pomoci ZO Medvědí družina vyrazili k pramenům neznámé řeky Lopače. Po stopách pro změnu Ztracené řeky a Ztraceného kamaráda se vydala expedice Borneo na Kravské díře...

Hoši pod Junáckou vlajkou v mimoprostoru připravili Záhadu hlavolamu a Boj o první místo. Poklad černého delfína je třeba dohledat v zemi Nikoho a zastínil i naši kroniku Ztracené stopy. Stínadla se vzbouřila a HLASATEL řek VPŘED. Přístav volal a tak jsme se s Doktorem Skálou ocitnuli ve Svitu.

Nad Svitem svítily bílé hřebeny Tater a pod ně se sjížděli první hosté....

Volíš Losnu, anebo Mažňáka? Dostal jsem první otázku hned po vystoupení z auta. Já nevím to se mě snad netýká, já jsem prosím z Česka a přijel jsem na speleomíting. Losnu nebo Mažňáka? Já volím raději Bahňáka. Vlastně Čvaňháka. Doktor Skála se záměrně ocitl mimo, ostaní tak zjistili, že zjevně problému nerozumí. Stejná otázka padla ještě ve dveřích hotelu Mladosť, kde poměrně věkově starší jeskyńáři rozhodovali o svém budoucím šéfovi. Mažňák i Losna seděli v sále a pozorně sledovali projevy řečníků. Otázku Losny nebo Mažňáka nám ještě položil Véno, Peter, Šaňo, Ivan a několik dalších. Omluvili jsme se, že se nám podařilo přijet velmi brzo a že se jednání určitě nezúčastníme. Zato jsme pokecali s lidmi, kteří různě opouštěli sál. Průběžně jsem popřál Losnovi k možnému vítězství i Mažňákovi k minulému a možná budoucímu předsedování SSS. V reálných stínadlech ČSS by toto možné nebylo a tak jsem sbíral cenné zkušenosti o mezildských vztazích k jakým se u nás občas dobabrat nemůžu.

Vyhrál Mažňák, vlastně Bohuš Kortman. Prý těsným rozdílem (nakonec to byl rozdíl výrazný), ale od té chvíle jakoby nějaké předsednické zápolení bylo minulostí, stejně tak jako Valná hromada Slovenské speleologické společnosti. Zbytek odpoledne i pozdního večera jsme strávili v kruhu slovenských kamarádů. Domluvili spoustu akcí, zjistili i jejich nové objevy a úspěchy. Pozorný byl i hlídač ochranky kontrolující vstup na ubytovnu. Spaní bude tedy pohodlné, žádných deset lidí na pokoji.

I sál kulturního domu se zvolna zaplňoval...

Vlastní speleomíting začal v sobotu ráno v Kulturní domě Svitu. Na programu bylo mnoho zajímavých prezentací. Zahájil J. Stankovič uvedením  nové knihy o Plešivecké planině. Tentokrát se nejedná o známý atlas jeskyní, nýbrž ucelenou publikaci ve které nechybí historie, flora, fauna, těžba, ani lidé. V podobném duchu pokračoval M. Soják o Volovských vrších a archeologických výzkumech v tamních jeskyních. V duchu archeologie, paleontologie a zkamenělin pokračoval A. Harničár o několika lokalitách v Maroku. Informaci o nejen potápění na Mexickém Yukatanu přednesl nejprve Z. Hochmuth (suché jeskyně), pak ještě M. Dvořáček a D. Hutňan, včetně nejnovějších poznatků. Poloostrov je nyní terčem nájezdů investorů a díky bující výstavbě se velmi kazí podzemní voda i potápění. U něj ještě zůstalo, jen se přesunulo do Evropy na Sardínii, kde byla prezentována jeskyně Bue Marino a jiné. Do oběda stihnul ještě přednášku B. Losna Šmída o expedici Mučimuk na stolových horách Venezuely. Tam na poslední chvíli došlo k dalšímu významnému objevu nové jeskyně, která svou rozlohou je velmi velká. Braňo zde také nastínil i přípravy expedice, zejména studium terénu z leteckých fotografií.

Zákulisní doskuze...

Zajímavou retrospektivou s výbornou hudbou zaujal Avatar Piovarči dvoudílným diafonem z Malé Fratry. Fotografie o to krásnější, že reálně a nekýčovitě zachycovaly prostředí, jeskyňářskou práci a atmosféru kolem něj. Hudební doprovod mělo ostatně i více přednášek odpoledne. Po obědě byl M. Sluka s objevy jeskyně v Makedonii a L. Vlček a D. Hutka v jeskyni Nová Michnová. Oba příspěvky jsem bohužel musel vynechat. Následoval L. Plučínský s objevy a postupy na Muráňské planině. Pak přišla řada očekávaných příspěvků.

B. Šmída a I. Papp uvedli nové postupy v jeskyni Mesačny tieň s novou délkou 25 km. Výzkumy označil jako krajně obtížné a nastínil možnost otevření nových vchodů. Nechyběl ani humorně pojatý nábor nových zájemců o výzkum na této lokalitě. Stejně vynikající byla i přednáška L. Holíka a P. Hericha o nových objevech v j. Štefanová. Lokalita se usilovně dokumentuje a mapuje. V budoucnu se očekává napojení na systém  jeskyní Demänovské doliny. Napjatě jsem čekal i objevy v jeskyni Javorinka od M. Sisky. Tyto objevy komunikují s výše položenou jeskyní, kde se bude rovněž tvořit nový vchod, který nebude limitován zlověstným sifonem Kerberos. Na ústí vchodu do objevů jsem zíral také, protože před rokem jsem stál metr od něj a zapoměl se do úzké pukliny kouknout.

Posledními příspěvky byly objevy skupiny Slovenský ráj. Komiksově pojatý snímek o průvodcování v jeskyni Mŕtvych netopierov, z výzkumu, různých míst jeskyně i povrchu a bádání. Ke snímku sedl dokonalý hudební fanky doprovod. Profesionální film Tajomstvo podzemia od Pavola Barabáše, který nakrúcal ve zpřístupněných jeskyních Slovenska a pro potřeby Slovenské správy jeskyní. Úplně posledním snímkem byla historie skupiny JK Varín od P. Cvacha. Historie potřebná, protože mnoho lidí z česka se v současných skupinách na malé Fatře příliš neorientuje.

Speleomíting byl ukončen večer vyhlášením výsledků, rozdáním cen a zveřejněním divýckých anket. Výsledky se dozvíte na webu SSS. Poté se účastníci rozjeli do svých domovů. Protože nebylo s kým setrvat do neděle, odjeli jsme domů také. A taky se připravovat na speleofórum....

 

s Avatarem...

Diváci a divačky....

Rozdílení cen těm nejlepším....

S jinými elitami Slovenské speleologie....

Příští rok zase...

- Fotografie taky na rajčeti od Igora Harny...

- A od Lukáše z Čachtic fotky i článek...

- Od Edy Avatara Piovarčiho 1. díl fotogalerie a 2. díl...

- Něco z tiskových zpráv....