Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Speleo FOUR RUM 2013 a Michalovy hory

25.03.2013 21:17

Konečně je konec zimy a první jarní den. Bylo třeba toho využít a vyjet. Hlavnímu záměru předcházel vichr, jenž na pracovišti uvolnil flák plechařiny. A pak samozřejmě sníh jenž předčil nadílku celé zimy. V práci nastala kuriozní situace, kdy jsme se museli k pracovišti neprve proházet. Ale první dva dny bylo v Brně jak na horách, po lýtka sněhu a s krátkými rukávy jsme demontovali neposlušnou atiku a dávali novou, dole v ulicích chodili lidi s péřovkami. Zbytek týdne v topícím se sněhu a v průsekách jsem se těšil na víkend na opačném konci česka.

Byl jsem nabrán doma v pátek odpoledne. Cesta do Michalových hor ubíhala pohodlně ve třech, ostatní bohužel účast odřekli. To se pak odrazilo i v ceně za PHM, což bylo jediné negatívum události. Dálnice byla čistá a volná, takže chvíli po západu slunce jsme poměrně lehce našli jediný hostinec, kulturák a ubytovnu v jednom. Uvítal nás milý hospodský, kostelník, kulturní referent obce, sběratel cedulí a démon (taky v jednom) Libor Haryn. Společně s kolegy z Tábora jsme hodili řeč. Nakonec přijel i Laco Lahoda a nějací montanisti z Karlových var. Kdo měl péřovku neprohloupil. V sále, tělocvičně, posilovně a skladišti v jednom, šla pára od huby i metr a půl nad zemí. Kališníci měli sebou přenosný teplomet, Laco polární spacák. Zbytek spal oblečený, zato v klidu, pohodě a ve volném prostoru.

Ráno mi nedalo vstát dříve. Né že by byla zima, ale chtěl jsem omrknout blízké okolí. Tušil jsem, že později nebude čas. Michalovy hory jsou oficielně část městyse Planá v okrese Tachov. Osídlení v okolí už pravěké, později několik osad a od 14. stol. příležitostná těžba všech možných kovů (obecné kovy). Těžba pak vrcholila v 18. stol. kdy vzniklo ozajstné hornické městečko. Tomu odpovídají i rozměry některých starších děl, kde jsem si připoměl staré vojenské dovednosti, například Kačecí krok.

V současnosti je osada rozdělena na část chalupářskou, staré hornické domečky zateplené polystyrénem, umělohmotná vokna a on-dulain + satelit na střeše. Část historickou, většinou zříceníny, s rezatou plechovou střechou, rozpadlou štukovou omítkou a vyvalenýma oknama, co slouží povětšinou jako kůlny na dřevo. Fakt z nich dýchá historie a voní olejové a karbidové kahany. V poslední menšině bydlí starousedlíci i náplava co zdrhla z Prahy a Plzně. Odrbaný kostelík má úžasný hřbitov s jediným novým hrobem. Ostatní zaplavuje listí a plevel, zub času nemilosrdně kouše všude. I na onem světě nechtěli být zjevně češi a němci pohromadě, české nápisy byly vpravo od věže, německé na druhé straně a měly aspoň vyleštěné cedulky. Sudety jak sviňa. Byl čas na focení, ale také potřeba návratu a vyčkání příjezdu účastníků SpeleoFourRumu.

Během litru horkého čaje a studeného velmi dobrého jedenáctistupňového a devatenáctikorunového pívečka Chodovar dojela většina montanistů, montánních potápěčů, jiných štolařů, divočáků i organizátorů. Během toho chaosu převlečení a odchod na exkurze. V okolí je mnoho různě starých opuštěných důlních děl. Takže navštívili jsme historický důl Michal. Vstup bezva zasypaným vchodem tvaru trychtýře. Dál jsme se nedostali, nechtěli jsme se namáčet i proto, že venkovní teplota koncem března opět kupodivu nevystoupila nad bod mrazu. K tomu vítr, studený zubatý slunko.

Další štoly - Svatý Kristián (všechny díla mají předpony Svatý-svatá), zasypaný, vchod se průběžně hrabe na dně ještě většího trychtýře. Důl Barbora, poměrně krátký a čerstvě zamčený kvůli netopýrům. Jako i jinde kašlou na jaro a spí přesčas. Asi nejhezčí byla štola Šumivka s opravdovým sirně smrdícím minerálním pramenem, kvalitním okrovým bahnem a světlou, asi metrovou výškou chodeb. V díle pár rozrážek tvaru plazivky a zajímavé geologické poměry. Protože byl čas proběhli jsme si se Švorcákem blízké okolí s pozůstatky dávné hornické činnosti. Různé valy, propady, vyvážky, rampy, potoky uzavřené do náhonů a podobně.

Odpoledne začínalo SpeleoFourRum. Tuto akci neorganizuje ČSS, není protestní, udergroundová, ani nedoplňuje Speleofórum, nebo jemu natruc. SpeleoFourRum je setkání kamarádů společných zájmů o montanistiku, podzemí, doly, jeskyně a potápění v nich. Žádné oficiality, kromě stučného uvítání a společné fotky. Žádné organizační struktůry, kromě prezidentose Ivana Dědka Kletečky a skupiny GUÁNO, žádné sečítání, soutěžení, případně výhry. Jediná cena je divácká, v tomto případě umělecky ztvárněný keramický rozpláclý podzemní bobr. Organizátoři nachystali sál, promítání a vytopili prostoru naftovým vysoušečem, takže teplota povzbudivě stoupla z ranních +2°C na úžasných 18°C.

Promítací program byl nabitý 13.-ti zhruba půlhodinovými příspěvky, seznam uvedu na konci, protože se mi to nechce vypisovat, současně cítím, že by čtenáři o něj neměli být ochuzeni. Velmi mě překvapila kvalita a odbornost na jedné straně i lehkost a nevázanost přednesu. Naprostá pohodovka, nesešněrovaná žádnými konvencemi, předsudky. Udivila mě velká rozmanitost témat a šířka záběru od fauny a botaniky Stolových hor, přes mexické Cenoty, Ural, tunely všeho druhu po jeskyně a kaňoning. Na vysoké úrovni byly i prezentované fotografie a videa, Bylo vidět, že autoři tuto dokumentaci nedělají poprvé a mají s ní značné zkušenosti. Bylo to vidět i na divácích, kteří ani neopouštěli sál. Naštěstí přestávky na doplnění tekutin byly časté, promítací části se zúčastnilo 70-80 posluchačů (celkem se na akci mihlo až 100 lidí). Diváckého bobra vyhrál Ivan Rous, zabývající se Historií Liberecka, válečnými továrnami a montánnou všeho druhu.

Potom diváci uklidili sál, aby měli kde spát a sestoupili o patro níže do stejně příjemných prostor a sice útulné MichaloHorské hospůdky. Tady při dobrém pivečku, rumíčku a guláši začal velmi spontánní, montánní večer. Byl prostor na pokec o všem možném, Doktor Skála sobě i pro nás domluvil další akce, s Kladenskými potápěčí jsme skecli o Slovinském dihálniku i Kačmě, každý si našel co potřeboval. Hudebně kytarou, banjem, zpěvem i různými pohyby se celý zbylý večer angažovali Aladar a Švorcák. K nim se pak průběžně přidružovalo pár dalších hudebníků podle svých možností a hráčské zručnosti. Nástrojů bylo dost, Hospoda ochotná, nebylo co řešit, takže někteří do spacáků zaléhali o 5-ti ráno.

Ráno odjela většina účastníků z blízkého okolí. Organizátoři z Guána, kteří mimo jiné sponzorují celé setkání zatím uklidili sál, odvezli promítačky i všechna kamínka. Kladno se jelo kamsi potápět, někteří měli vlastní program. My se přesunuli několik km za vesnici Výškov k další štole s jménem Mönch Joachim Stollen. Tato byla zatím nejdelší, skoro kilák historických a ručně ražených chodeb. Obdivovali jsme techniku ražení, geologické poměry i umělecky vyzdobený portál vstupu. Jsou tu i zajímavé kaolinické výplně, malé dutiny v rozpustných horniných a sintrové výzdoby v lokalitě. Bohužel nešlo mi moc uvnitř fotit, protože objektiv se okamžitě zamlžil, stejně jako celé těleso fotoaparátu orosilo. Humáč podmínky. Takže jediné fotky má opět Švorcák.

No a v neděli odpoledne odjezd zpátky na Brno. S malou přestávkou na staveništi, vrakovišti, kovošrotě, muzeu, pivovaru a restauraci (vše v jednom) Medvědovi u Berouna, jsem dojel, vysazen u domečku okolo deváté hodiny večerní. Nechci to nijak hodnotit, ale zúčastnili jsme se velmi husté, zároveň pohodové a jinak vydařené akce....

FOTOGALERIE - DOKUMENTACE:

U mě na rajčátku francimus:

U Igora Harny na Rajčeti:

U Švorcáka na Rajčeti :

Skupina GUÁNO a Dědkovy Kletečkovy fotky:

A ještě ten program:

Zdárec speleo Přátelé !!!
Kompletní informace pro setkání Speleo Four Rum 2013 (Speleoskupina Guáno) :

Datum konání :   sobota 23.3.2013
Místo konání :   Michalovy Hory ( cca. 4 km.od Chodové Plané-okres Tachov), v místní jediné krčmě, GPS : N 49°54´1,138´´  E 12°46´58,196´´
Sraz : již od ranních hodin (pro 23.3.). Kdo bude mít zájem přijet již v pátek (22.3.), jest to možné, Spaní je zajištěno a krčmář Libor s tím počítá. Pro jistotu telefon na krčmáře.
Ubytování : celý sál nad hospodou (klíče v hospodě)
Strava a občersvení : zajišťuje majitel hospody
Exkurze : sobota-dopoledne (23.3), možnost navštívit SDD Michal, SDD Malá Barbora (bude odemčena) v blízkosti Michalových Hor. Další exkurze dle vlastní chuti a sil. Neděle-dopoledne (24.3.), exkurze do SDD Sv Anna. Všechny podrobné informace u technického pultu.

Zahájení setkání Speleo Four Rum 2013 a promítacího programu : v 13:00 hod. !!!
Prosím všechny, kteří přislíbili promítací projekt, aby se dostavili v dopoledních hodinách na promítací sál a předali projekt hlavnímu technikovi Jardovi. Děkuji !!!
Prosím členy klubu Speleos Guáno, aby též v ranních hodinách se sešli na promítacím sále za účely pomoci s technikou, zahříváním a dalšími přípravami. Děkuji !!! Prosím všechny co přislíbili hudební hástroje ať je mají naladěné :-) . Děkuji !!!

Promítací program speleo setkání FUR RUM 2013
Pořadí promítací projektů bylo poctivě losováno, mimo bodu č.1. Za pochopení všem děkuji!!!

1. Místní lokalita, seznámení s okolím a historie hornictví Michalových Hor. Fotografie, mapy, přednáška o podzemí a okolí Michalových Hor. Úvod a samotné zahájení promítání speleo mítingu Four Rum 2013. (autor : Jarda Bartoš, Speleoskupina Guáno), (délka 15 min.).

2. Explorace zatopených částí dolu Jeroným (Mine diving). Video-dokument o dvou historicky významných akcí a odhalenízatopených pasáží z 16 století. (Speleoskupina Guáno + Speleopotápěči Kladno) Premiéra! (autor videa: Jarda Bartoš, Speleoskupina Guáno), (délka 25 min.)

Komerční přestávka pro doplnění piváků a rumáků. (délka 10 min.)

3. Tunely do minulosti. Dokumentární film o starých opuštěných a nejzajímavějších tunelech ČR, SR, Polska a jiné. (autor :  Laco Lahoda) Premiéra! (délka 25 min.)

Komerční přestávka pro doplnění piváků a rumáků (délka 10 min.)

4. Expedice OSACÓ 2012, aneb ZENTIVA divers. Video-dokument + doprovodné fotografie s přednáškou o potápěčské expedici kdesi v Baltu do hloubek za válečnými vraky druhé světové války. (autor : Petr „Kent“ Leitner, Potápěčský klub Osac), (délka 25 min.).

Komerční přestávka pro doplnění piváků a rumáků (délka 10 min.)

5. „ Novinky v pražském podzemí“ . Fotografie a přednáška o historickém podzemí města Prahy (autor : Martin Přibil, Krasová Deprese), (délka 20 min.)

Komerční přestávka pro doplnění piváků  a rumáků (délka 10 min.)

6. Expedice CAVES „ Andere giú o protetto pelo Castoro (Speleomona)“ - ITALIA 2012 . Video dokument Speleoskupiny Guáno, jeskyně z krasové oblasti Trieste karso. (autor videa : Honza „Spáchy“ Spáčil, foto : Ivan „dědek“ Kle.) Premiéra! (délka 30 min.)

Komerční přestávka pro doplnění  piváků a rumáků (délka 10 min.)

7. Expedice : Jeskyně a cenoty Yucatánu (cave diving). Prezentace s fotografiemi a krátkým videem o křišťálových jeskyních na Yukatánu (Mexiko).(autor : Libor „Čajda“ Čada), (délka 20 min).

Komerční přestávka pro doplnění piváků a rumáků (délka 10 min.)

8. „Když to nejde po dobrém...“ Žádný balast, rovnou k věci! Přednáška je rozdělena na dvě části. 1. Industriál války. Krátké povídání o tom, co se podařilo nejen na severu Čech objevit v podzemních továrnách. 2. Uran... Nejlepší fotografie a akce z uranových dolů. (autor Iwan Rous, Speleo klub Liberec), (délka 30 min.).

Komerční přestávka pro doplnění piváků a rumáků (délka 10 min.)

9. Guáno tentokrát ne netopýří, aneb povídání letošní šestitýdenní cestě po Kolumbii a Venezuele. Povídání přírodovědců Pavly Tájkové a Přemka Tájka o jeskynních obyvatelích ropických jeskyní ukrytých v nedostupných mlžných lesích Kolumbie a výpravě na vrchol nejvyššího vodopádu světa padajícího z největší stolové hory Venezuely-Ayuan tepui. Premiéra!! (délka 30 min.)

Komerční přestávka pro doplnění piváků a rumáků (délka 10 min.)

10.  Rozpuštěný, vypuštěný a totálně spláchnutý...aneb due culo (CANIONING, Švýcarsko 2012) . Extrémní výprava party Zewlů do drsných kaňonů Švýcarska. Video-dokument v doprovodu fotografií o tom jak přežít hodně valící vody za radlák. (autor : Tonda „Karlos“ Janovec, Team Zewl). Projekci povede druhý důstojník Zewlů ...Dušan „Skipi“ Uhlík. Premiéra! (délaka 15 min.)

11. … „ A jedeme do Ruska...!!! „ Přednáška s doprovodem fotografií z výpravy do země Vodky o jeskyních a dolech v oblasti Uralu. (autor : Igor „Skála“ Harna, Speleo klub Brno), (délka 15 min.).

Komerční přestávka pro doplnění piváků a rumáků (délka 10 min.)

12. Tequila cave diving (Mexiko). Video dokument o vodních jeskyní na Yukatánu
      Důl Miltitz (Mine diving).Video dokument o ponoru do zatopeného mramorového dolu u Drážďan. Oba nádherné dokumenty budou promítány v jednom bloku s přednáškou.(autor :  Tomáš Kurfiřt ) , (délka 20 min.) 

Komerční přestávka pro doplnění piváků a rumáků (délka 10 min.)

13. A když Pán Bůh dá... Ponor Hranická propast (cave diving). Video-dokument s přednáškou o nejhlubší vodní propasti v ČR ba i na světě a rekordním hloubkovém ponoru!!! (autor : David Čani), (délka 30 min).

Maj te sa všeci moc fajne a šťastnou cestu ku nám na 4Rumy!!! A zachraňte bobry !!!!!!!!! :-)  Ou jééééééééééééééé!!!!!
Zdař Bůh
Ivan "dědek" (ředitel Four Rum, presidento Speleos Guáno)