Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Speleofórum 2009 ?

27.04.2009 15:02

...chvíle, kdy si můžeme s kamarády potřást rukou jsou vzácné. Možná je to i proto, že buranovi běžně ruku také nepodáváme...

V Kulturním domě Sloupu v Moravském krasu proběhl 28. ročník speleofóra. Nedalo mi to a napsal jsem i sem, jelikož je demokracie a mám právo na názor. Mou otázkou zůstávají stále postry. Bylo věnováno značného úsilí a jednání na jejich pořízením a stály i fůru peněz, protože se vybavily i osvětlením. Jistě, je to investice do budoucna, dají se třeba půjčovat a využít jinde. Proč však nebyl zájem o jejich využití nevím, přitom podle nalepených papírků jistě byly rezervovány. Nešlo by to jako v Českém krasu na Setkání stylem kdo dřív příjde?

Dál bych se chtěl vyjádřit k některým dílčím prezentacím na akci.

Grošův film Planina a vůbec zpráva o akci ve sborníku: Jediný delší film se promítal tento a zaujmul typickou dynamickou kamerou, střihy a neobvyklými pohledy kameramana. Opravdu krásný. Bohužel velmi dobrá práce byla zmařena (dehonestována) medovně nasládlým hlasem komentátora, jež zněl jak z laciné peruánské telenovely, o kvalitě textu, jež se několikrát opakoval, včetně mimořádného množství přídavných jmen ani nemluvě. Z celkového výčtu účastníků polslední akce v roce 2008, kdy se dotáčel tento film se jistě nedopatřením vytratilo moje jméno. Stejně tak jako v článku ve Sborníku - Medůza 2008. Autoři byli zaneprázdněni jinou činností, že se ani nezeptali, zda do sborníku mohou vložit moji fotografii. Neodporuje to dobrým mravům, je to normální. Mimo jiné zpráva o akci z mého pohledu je zde, kde se dozvíte, že jsem celou dobu měl ruce v kapsách. Ale já se fakt nezlobím, nečekal jsem ani nic jiného.

Objevy v Amatérské jeskyni. Název Nového Sloupského koridoru zvolna přechází opět v Šachtu Broušek, což byl myslím i původně pracovní název. Je to dobře. Objevitelé jeskyně (1989) mají právo si objev pojmenovat po svém. Co je však zavádějící je pojmenování lomu nad jeskyní. Je v něm sice Šošůvecká propast, ale lom se jmenuje Na Bradinách. Pravý Šošůvecký lom leží pod Helišovou skálou vysoko nad obcí, mimo jeskyni a mimo vápenec. Další velká škoda, že autor ve výčtu akcí a pokusů obejít 8. sifon nezmínil  Technický komín, jež leží přímo nad ním. V kontextu objevů samozřejmě prkotina, ale po morfologické stránce neobyčejně zajímavá.

Exkurze v neděli po speleofóru. Dostal jsem od pořadatelů za úkol je navrhnout, zorganizovat a realizovat. Příliš pozdě mě napadlo, že by to mohlo jít přihlášením přes internet pomocí uživatelského jména a hesla na speleu.cz, aby u panelu v sobotu v poledně nemusela být tlačenice. Vyměnili jsme si s některými členy předsednictva, jež mají právo zasahovat do spelea.cz několik e-mailů, kde jsme a každý jiným způsobem se pokusili vysvětlit co máme na mysli. Nakonec jsem se úplně mimo dozvěděl, že to nejde. Tento úkol by se musel zadat výrobci stránek a také zaplatit. Předpokládám, že se od začátku někdo dobře bavil. Takhle to asi nepůjde, budu rád, když se exkurze vyvěsí alespoň v té základní podobě jako doposud. Navíc pro příští rok budou plánovány exkurze i v sobotu.

 

Diskusní téma: Speleofórum 2009 ?

Datum 05.05.2009
Vložil Laďa Blažek
Titulek k te registraci na exkurze

Takze libovolny registracni formular bude vzdy programovat firma a za penize.... a tudiz to nejde. Hlavne ze mame na speleo.cz p*coviny jako e-shop na prodej hrnku.
Davat registrace nekam jinam bude za a) proti srsti predsednictva, b) proti zdravemu rozumu, protoze vsechny souvisejici informace jsou a budou na speleo.cz. Variantou by bylo spustit treba na domene prihlasky.speleo.cz nejaky samostatny s webem nesouvisejici system jen na on-line registrace na nejruznejsi akce spolecnosti. Ty linky na registraci by pak aspon nesmerovali z webu spolecnosti na uplne jiny web.

Mozna by se ale obecny system s on-line registracemi mohl hodit i nekomu jinemu. Zcela realne je mozne tohle rozchodit na jeskynar.cz cca za hodinu.

Datum 29.04.2009
Vložil pawouk
Titulek registrace na exkurze

ahoj, možná by stálo za pokus domluvit to na příští rok s krtkem a dát registrace na exkurze na jeskyňáře.cz, stejně tam chodí víc lidí (a nesrovnatelně víc se dozví) než na speleo.cz