Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Speleofórum 2008 a nedělní exkurze

21.05.2008 11:21

Speleofórum 2008 dopadlo nadmíru dobře, sešlo se hodně účastníků a panovala dobrá nálada. Taková věc, která by se už nemusela stávat je nezveřejnění programu speleofóra v předstihu, kupříkladu na internetu. Nic nikde nebylo, pouze program Konference kras a je to škoda. Nevím, kdo za to může. ČSS se bude určitě bránit, že jim nebyly podklady dodány včas (přihlášky do programu se posílaly na speleo.cz), jinak by to akčně na speleo.cz určitě vyšlo. Pořádající skupina Tartaros se bude určitě bránit, že to není jejich věc. Třeba se to povede příště.

O Speleofóru jsem už psal ve svých Novinkách. V neděli bývají tradiční exkurze po Moravském krasu kde zpravidla dominují ty nejbližší lokality. Účastníci vyspávají, nikomu se nechce daleko chodit a jezdit se zbytkáčem už vůbec ne. Tradiční akce bývala ve spodních patrech Sloupských jeskyní. Tuto jsme úplně a navždy zrušili nejen pro vysoké vodní stavy, které zde obvykle panují v dubnu, ale i pro indispozice některých exkurzantů se pohybovat pomocí SRT, eventuelně pro její neznalost někoho, kdo to zjistí až v jeskyni.

Druhou tradiční lokalitou bývá Nový Sloupský koridor. Letos (2008) se sešlo nadmíru účastníků a podepsalo se na tom i počasí, které zrušilo některé další akce (Rasovnu, Suchdolský ponor, Rudické propadání). Na akci do NSK se přihlásilo 26 účastníků. To jako nevadí, zařídil jsem druhého průvodce atd. Pro zajímavost přikládám účastnický list, na kterém jsou černě a modře účastníci, kteří se zapsali před sestupem a červeně, kteří z jeskyně skutečně nakonec vylezli (34)....

Já mám k tomu jednu poznámku. Exkurze jsou vyhlášeny v pevně stanovenou dobu, t.j. většinou v sobotu v 15.00 hodin. Všichni účastníci mají tedy stejnou startovní čárou a možnost se přihlásit. Ale: V listu bývají kolonky pro jména. Stane se že se napíše Pepa+6, ostatní si toho nevšimnou, podepisují se dál a průvodci je pak blbé někoho vyhnat. Do Amatérské jeskyně se také podepisujeme co kolonka, to jméno a tohle by zcela určitě ve Správě CHKOMK neprošlo.

Druhou věc si myslím, že by mimokrasoví návštěvníci, nebo cizinci měli mít přednost. Jasně, taky můžou stát před třetí hodinou ve frontě před posterem, jestli ho najdou a dokážou přečíst. Nerozumím ale odhodlání jeskyňářů z Moravského krasu absolvovat prohlídku s mnohohlavou tlupou, když si můžou domluvit pohodlnou akci kdykoliv jindy. Do lokalit ve kterých se provádí to není taková vzácnost, jako kdysi byla do Amatérky, nebo třeba nyní do Vilémovických jeskyní....

Diskusní téma: Speleofórum 2008 a nedělní exkurze

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.