Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Syndrom bílého nosu...

25.02.2010 22:42

SYNDROM BÍLÉHO NOSU. Je plísňová nákaza mezi netopýry, která se k nám pozvolna šíří od západu, první výskyt byl zaznamenán ve Spojených státech s následným 90-ti% úhynem. Zatímco na ni velmi zvolna reagují české netopýří stanice a jiné ochranné spolky, speleologickou veřejnost i Českou speleologickou společnost to ponechává zatím v klidu. Jeskyňáři jsou s netopýry v poměrně častém kontaktu, protože se jim dosud nepodařilo vysvětlit, že mají zimovat pouze tam, kde to mají určené. Navíc tento kontakt je někdy až velmi těsný. Co s tím? jak se zachovat a jak pomoci? Nebo nakrmit? netopýři se dusí, budí, jsou hladoví, nedožijí do jara...

Slováci jsou na tom podstatně dále, i když leží o něco východněji, zatímco syndrom přichází ze západu. Mají už vypracovaný metodický dopis, co je potřeba činit, jak monitorovat a kde to hlásit. Dokonce na svých stránkách má SON Spoločnosť pre ochranu netopierov na Slovensku už znamenaný první výskyt Syndromu v Česku. Tedy zatím jeho příznaky. A vůbec, jejich aktuality jsou zde, kde se píše o nepodléhání panice, evropští netopejři mají údajně menší mortalitu. Nebo Miniopterus a jiné stanice. Aktuální informace v angličtině s kompletním popisem místa a původu nákazy, nebo ještě tady a informace o úhynu údajně jednoho miliónu kusů. Nebo specializované weby  Bat Box a Eurobats. Výsledky studií v časopisu Frontiers in Ecology and the Environment.

ČESON - Česká společnost pro ochranu netopýrů.  V něm je např. krátký článek ve wordu (prof. Gaisler) o doporučení a metodice odběru vzorků. Česon jinak pořádá hodně seminářů a vede na webu mnoho dalších odkazů. O "nosu" se jinak moc nerozepisuje. AOPK - Agentura ochrany přírody a krajiny má taky aktuální zprávu z 10.2.2010 Bílý čumák v Čechách. A vůbec AOPK má velmi nabitý program a mnoho aktualit. Býčí skála a články o netopýrech. Sdružení Kahan a vlastní seriál o netopýrech.   Biomonitoring se seznamem druhů v ČR. Netopýři na Wikipedii. atd.

V Českém rozhlase 14.2.2010 proběhl zajímavý program o netopýrech, jehož záznam je zde. Na ČR hodně ukázek, videíček a fotek a měl název Tiše, spí tu netopýr. Netopýři v sídlištích, v semináři, v bulváru, ve vlasech...A nakonec soutěž pro děti, kdo namaluje hezčího netopýra (a na MŽP také soutěž, mozná ta samá), zdroj Správa jeskyní. A monitoring médií (speleostřípky) tamtéž od Kelfa.

 

- Vlastnoručně objevený netopýr se syndromem hnědozeleného nosu. Slovensko, štoly u obce Magnezitovce, duben 2009.

 POZOR UPOZORNĚNÍ: Protože se poslední dobou o problém syndromu bílého nosu (WNS) zajímá více lidí, organizací a sdružení a někteří bezhlavě používají tyto moje fotografie, například zde, chtěl bych upozornit. Netopýr s bílým povlakem na kožichu není od plísně, ale od zkondenzované vody, protože si vybral místo příliš studené a příliš vlhké (Ostrovské Vintoky, prostory nad Dílnou, teplota asi 2°C). Všechny fotografie jsem použil pouze pro ilustraci. Poznámka webmistra ze dne 26.3.2010.

 

Diskusní téma: Syndrom bílého nosu...

Datum 21.03.2010
Vložil roman lehotsky
Titulek 2. nalez

Informacie a fotografie o druhom naleze netopierov s priznakmi syndromu bieleho nosa (WNS) na Slovensku si mozete pozriet na www.miniopterus.sk, v casti novinky, februar 2010.

Datum 19.03.2010
Vložil Wefka
Titulek wewiwew

Obávám se že ta prvá fotka není plíseň ale kondenzovaná voda. Fotky plísně mohu zaslat.

Datum 22.03.2010
Vložil francimus
Titulek Re: wewiwew

První fotka samozřejmě je kondenzovaná voda, netopýr se sprchuje v lokalitě Ostrovské Vintoky v teplotě asi 2°C. Na posledním snímku je netopýr s čímsi na čumáku, jeden amatérský chiropterolog to označil "možná něco jako směs prachu a vody".

Datum 28.02.2010
Vložil martin celuch
Titulek nalez

Zdravim Vas,
pekne ste urobili prehlad informacii o syndrome. Ta posledna fotka vyzera tiez ako pliesen. Ci to bolo znecistenie nejake?
mc.

Datum 01.03.2010
Vložil francimus
Titulek Re: nalez

Nejsem odborník, jsem jeskyňář a píši především pro jeskyňáře a jiné zájemce o podzemí, speleologii a geologii. Na zatím dostupných speleo-webech vyšla tato informace prvně.