Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Speleo č. 48 můj názor.

16.01.2008 15:34

 

            Záměrně tu nepíši recenze, protože recenze má vypadat trochu jinak. Toto číslo se mezi jeskyňáře dostalo zhruba v polovině prosince 2007. Ke mně osobně se dostalo až po Novém roce, čímž chci poděkovat našemu vedení, že mi aspoň nepokazilo vánoce a Silvestra.

Uvedené číslo je standardní kvality. Obálka je sice k tématům uvnitř, ale zřejmě i tu klopýtal výběr motivu. Uvnitř čísla nalezneme dvě pozvánky na speleologické akce, které se jaksi konaly před uvedením čísla do distribuce. To se stává, podobně jako opomenutí literatury v mém příspěvku (možná se už nevešla) ale pak už to nejsou pozvánky, ale nepotřebný cár papíru. Velmi mne potěšila absence kulturní stránky s básničkou od Ivy. Redakci nijak nehaním určitě měla s číslem hodně práce a starostí. I toto všechno však dělá „špičkovou“ kvalitu časopisu.

Dál se dočteme zajímavý článek o historii, objevu a zpřístupnění Chýnovské jeskyně. Netvrdil bych možná, že je to nejstarší zpřístupněná jeskyně, v Moravském krasu určitě vodili domorodci s loučemi a za úplatu zájemce také, akorát to bylo takové normální. Jinak pěkně napsané. Můj příspěvek III. Propástka Sloupských jeskyní je součástí série Ponorová oblast Sloupska (Šachta za Evropou a Indií už vyšla, na pokračující díly – Křížovy jeskyně, Propady a ponory Sloupského potoka a Spodní patro jeskyně už nečekejte, vyjde to jinde). Následují dvě zahraniční zprávy. Pokus o zkrácení cesty přes několik sifonů v jeskyni Bue Marino, napsané čtivým žoviálním stylem Petra Nakládala a velmi dobře i po odborné stránce zpracované zlatorudné doly na severu Rumunska. Příspěvek psaný s péčí a láskou poslal Petr Pauliš a na závěr pár krátkých zpráv od Jiřiny Novotné.

Až potud obsahově zajímavé. Co však zvedlo ze židle byly dva příspěvky Zdeňka Motyčky a nebyl jsem sám. Jsou to: Zprávy z předsednictva – říjen 2007 a Demokracie versus anarchie, aneb jak funguje ČSS.

Podpis pod příspěvky: Jejich autor a ČSS – předsednictvo. Osobně si myslím, že se předsednictvo s obsahem těchto článků příliš neztotožňuje, jak mi sdělil jeden jeho nejmenovaný člen. Dál se některé pasáže, třeba popisování lidí špatných vlastností typu  „jistého Martina Přibila“, jsou zdvojené, tudíž opět zabírají místo.

Prezident jakékoliv společnosti dle mého názoru se nesmí uchýlit k takovým výpadům a invektivám. Navíc když zmíněný Martin Přibil jasně, zřetelně a demokraticky formuloval své důvody, proč chce na postu prezidenta za své příspěvky čestného a spolehlivého člověka. Reakce Zdeňka Motyčky a jeho výpady proti neznámým anarchistům typu Martina Přibyla připomínají zoufalé šermování rukama a jsou spíš ostudou pro ČSS.  Některé pasáže si pak navzájem odporují. Třeba: Ušetřili jsme peníze – to bylo ale proto, že se nepodařilo připravit plánované publikace – všechno špičkově funguje…tohle jsou už detaily…

Celkově obě zprávy však připomínají začátek prezidentské kampaně, zakončené Valnou hromadou na podzim 2008 a to za příspěvky členů ČSS. Je pak úplně jedno, jestli je Speleo hrazeno z dotací MŽP, nebo jiných sponzorských aktivit. Ani ve špičkovém speleologickém časopise by neměly mít tyto kampaně místo.

V příspěvku demokracie versus anarchie se však Zdenek Motyčka dle mého názoru dopouští dvou omylů. Uvádí, že zná několik případů, kdy i výborní jeskyňáři nedokázali akceptovat vůli většiny. Upozorňuji například na bezprecedentní příklad Jiřího Moučky a jeho protestům vůči Plánivské skupině, který nejenže ČSS nevyřešila, ale i přes časté a oficiální a relevantní žádosti se ani vyřešit nepokoušela. Šlo o jasné a zásadní porušování stanov ČSS, stejně jako se ČSS nepokouší řešit případ pomalovaných jeskyní na Slovensku nejmenovaným členem společnosti. I tohle může být naopak anarchie ze strany vedení ČSS. Někteří členové a jedinci to mohou vnímat jako plivnutí do tváře za které se opravdu nedokáží podřídit vůli většiny.

Druhým je Zdeňkova informace o špičkových kvalitách tiskovin, důstojném prostředí, obrovském zájmu, SZS jako akceschopného týmu, bezvadné fungování společnosti, předsednictva a podobně. Mám to chápat taky jako „starost o obchodní značku“? Nebo zase kampaň? Není to špičkové. Fakt to opravdu není špičkové. Není to ovšem ani vyloženě špatné, je to stále zatím jen a jen standardní a o tom napíši příště. Vzápětí….

K tomuto článku došla do návštěvní knihy tato přípomínka:

Datum 31.01.2008 07:51
Vložil M.P.
Titulek K recenci Speleo 48 a tak vubec

Kde je nějaká komunita - tam je i politika. Nevídím nic špatného na tom, když říkám že se mi nelíbí konání pana Zdeňka a paní Veroniky. To je právě ta demokracie, slovo, kterým se nejvíce pan Zdeněk ohání. Moje názory nejsou ani anarchií ani lží, jsou ale asi bolestně trefné.

To co pan Zdeněk nazývá anrchií je liberární postoj; vysvětlím: Česká speleologická společnost je svaz, asociace či federace jednotlivých skupin se samostatnou subjektivitou. Těžiště činnosti spočívá na jednotlivých skupinách, role předsednictva je čestná a mělo by plnit servisní funci pro jednotlivé skupiny, dále by mělo rozhodovat spory mezi jednotlivými skupinami. Především by mělo být nad věcí. Iniciativa nějakých diktátů shora by měla být omezana na naprosté minimum.

Causy jako zrušení dvou stanic SZS či shora prosazovaná direktiva programu JESO, možná podle stanov ČSS formálně přísluší k rozhodnutí předsednictvu, ve skutečnosti by podobné věci neměla rozhodovat hrstka delegovaných politiků ale valná hromada, navíc by podobné věci měli být věřejně diskutovány předem než je rozhodnuta a věci se dají do pohybu.

Předsedou by měl být především poctivý a slušný člověk, vůbec to nemusí být sportovec ani fotograf, ale především osoba která má přirozenou autoritu pro své morálně-volní vlastnosti. Třebaže pan Zdeněk má jako sportovec a výzkumník nepoporitelné výsledky i alba skvělých fotografií, je finančně zabezpečený aby si mohl dovolit luxus být předsedou takového sdružení jakým je ČSS, ale stejně všechny tyto skutečnosti v jeho případě nevyváží jeho vlastnosti a celkovou nevyzrálost pro funkci předsedy ČSS.

S pozdravem
Martin Přibil

 

Diskusní téma: Speleo č. 48 můj názor.

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.