Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Slovinsko, Magdalena jama a jeskyně Tří králů

10.10.2011 18:59

Tento víkend na pozvání Pavla Kalendy (Plánivy) další cesta do Slovinska. Hlavním cílem byla oprava a vylepšení kyvadla instalovaného v jeskyni Magdalena jama. Souběžně s Pavlovou akcí probíhala ještě instalace dalších měřidel seismiky v jiných podzemních objektech. Můj úkol opět prostý, pomáhat (nosit, držet, podávat, napínat) a příliš nezavazet.

V pátek od dopoledních hodin proběhl drobet komplikovaný přesun do západní oblasti pohoří Karavanky přes sedlo Loiblpas. Na Slovinské straně těsně za hřebenem se nacházela jedna z lokalit. Sedlo se bohužel nepodařilo přejet, kvůli čerstvě napadnutému sněhu. Chyběl pouhý 1km závěrečného stoupání k tunelu. Studená vlna, která v noci a nad ránem přecházela Julské alpy a Karavanky přinesla pěknou nadílku. V ní uvázlo více aut, zbytek volil objižďku přes Villach a Tunel Karavanken.

Šestnáctikilometrový tunel zatím disponuje pouze jedním tubusem, z něhož se polovina ještě opravovala. Dlouhé kolony byly na obou stranách, zpoždění činilo dvě hodiny. Cestou jsme museli v různých institucích nabírat součástky do přístrojů, takže na kemp u Pivky jamy jsme se dostali před večerem. Ubytováni jsme byli opět ve vybavené, leč skromě vytopené chatce v kempu. Proběhla ještě příprava přístrojů na příští den, bylo toho dost.

V sobotu ráno sestup do Magdaleny jamy. Jeskyni jsem popisoval už posledně, bylo potřeba stáhnout data od poslední návštěvy, protože se je nepodařilo odvysílat on-line do Prahy. Využil jsem času a opět se pokusil pořídit pár dokumentačních fotek, z míst kolem aktivu a suchých chodeb. A taky detaily. Jeskymě Magdalena je opravdu zajímavá a při každé návštěvě dovede poskytnout mnoho nových poznatků a dojmů, které jsme před tím neviděli, nebo nepoznali. Na aktivu bylo vody o něco více, než na jaře. Zapříčinilo to špatné počasí, přechod fronty. I na dně propadu Pivky jamy hučela říčka Pivka, která na jaře nebyla ani slyšet. Mezi kempem a jeskyněmi jsme se pohybovali pěšky, Tomáš odjel za svými měřeními do jiných lokalit. Oba seismologové tu mají hodně práce, oblast Alp je v Evropě relativně hodně živá. Jinak dopoledne pohoda.

Odpoledne výstup na jedli nad lokalitou, kde je umístěna druhá polovina měřičské výbavy. Nějaké opravy provedl Pavel ještě zde, hlavně výměnu SIM karty v GSM modulu. Operátor té původní zde neměl valné pokrytí. Na stromě je relativně všechno v pořádku, jen panely jsou od jara mírně zanesené prachem a tenkým filmem pryskyřice. Odpoledne jsme byli Tomášem pozváni na jinou lokalitu ležící asi 50km západně od Ljubljany.

Zde je několik vesnic a malých osad, horské usedlosti, pily. Nad krajinu se tyčí velmi výrazný kopec (Asi 850 m.n.m.) s kaplí na vrcholu. Kaple Svatých tří králů, kopec i lokalita se jmenuje stejně. Jeskyně byla nafárána štolou před první světovou válkou. Štola je necelé 2km dlouhá, měla sloužit k dopravě munice a vojenského materiálu z týlu na bojové pozice na JZ straně kopce. Dílo protíná krásně vrstvené triasové vápence, s polohami břidlic. Zhruba 200m od SV portálu je výrazná tektonická porucha, na kterou Tomáš umísťoval měřící přístroj. Tyče už měl navrtané a zabetonované, takže šlo jen o tu jemnou práci.

Využili jsme času a prolezli částečně štolu. Je ještě ve velmi dobrém stavu, prolezli jsme si také nastřelenou jeskyni. Má dva vchody, která se pod úrovní štoly spojuje řadou puklinovitých propástek. Bohužel jsme neměli lezecké vybavení, pohyb mezi propástkami byl tak značně nebezpečný. Prolezl jsem si pouze jednu horní úroveň s několika krásně vyzdobenými dómky. Nepatrné stopy neotektoniky jsou i zde ve formě popraskaných a následně vyhojených sintrů. Sekundární výzdobu tvoří krápníky všech forem, průsvitné stalaktity, heliktity, brčka. Geneze jeskyně je nejasná. Vzhledem k poloze vysoko nad okolím je to pravděpodobně fragment neznámého paleoponoru z břidlic do krasového podloží.

Jako v Českém Krasu není mnoho jeskyní objevených v přirozeném, těžbou (silnicí, tunelem, stavbou, zářezem) nedotčeném prostředí. Slovinsko je pravý opak, například tato jeskyně, nebo nedávno objevená propast v mramorovém kamenolomu u Lipice. Sobotní večer jsme zakončili kocháním a focením úžasného západu slunce za zasněženými Julkami. Na romantickém kopci bylo fotografů více. Například i jeskyňáři z nedalekého klubu Železničiar Lublaň, měli velké podvědomí o novinkách ve svém krasu, například o nových postupech na Kačmě jamě.

V neděli už pouze poslední výstup na strom, likvidace materiálu a odjezd. Nezbytné kafe se Stankou Šebelou, vedoucí projektu měření za Slovinskou stranu a postupný přesun přes Maribor Vídeň do Brna, zbytek do Prahy a Ostravy.

Fotografie z jeskyní Magdalena a Svatých tří králů jsou na RAJČETI.

Minulá (jarní) akce na Magdaleně 2011 (Cesta za kyvadlem) a fotogalerie: