Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Slovinsko, Kačna jama, kras mezi Gorenje a Sežanou.

08.07.2014 11:49

Ve dnech 3. - 6. 7. 2014 pořádala Plánivská skupina přípravnou akci do Kačné jamy. Společně s touto aktivitou jsme navštívili více jeskyní a lokalit vč. zajímavé povrchové akce. Společně se zúčastnili i maďarští jeskyňáři z Budapešti a členové místních skupin. Sestup do Kačné jamy jsem neuskutečnil z různých důvodů. Počkám si na bivak a vrátek.

Hlavní činnost zde spočívala v prolongaci průvanové odbočky v Hojkerově dvoraně - objev vzestupných chodeb a průlezů v závalu, asi 30 m. Dále pokračování ve Spodním Rovu - průkop proti průvanu SV směrem. Zde postup asi 35 metrů a ukončení jezírkem. Je možné, že jezírko občas vysychá, protože průvan na počátku prací byl zřetelný. Prolongace zapomenuté a opomíjené odbočky ve vstupní propasti. Maďarské družstvo opětné zlezení Galerie v Novi Deli (rov Artviže), mapování a seznámení s terénem. Zahájení výzkumu v lokalitě Podjunška jama a ukončení prací ve Vitkově Dihalniku. Hrubý soupis akce jak jsem ji viděl já:

Středa 2.7.: Odjezd (Tomík, Jéňa, Sebo a já) z Brna - Chrlic kolem 18-té hod, skutečný odjezd, překročení rakouské hranice 20.00 hod, Břeclav.

Čtvrtek 3.7.: Příjezd do kempu u jeskyně Divača 2.00 hod. Na místě je už většina maďarů. Ráno stavba stanů, příprava materiálu a sestup na první akci v Kačné jamě (Hojkerovka a Spodní rov). Tomík +1 se mnou, pracovní akce ve Vítkově dihalniku, otevřeno pracoviště přímo pod ukončením lanovky, postup proti průvanu o necelý metr. Ke konci nás podpořil Jaka Jakovčič z Jamarského družstva Sežana. Maďaři - vystrojení Podjunšky jamy a lezení komínu nad propadem v boční větvi systému. Taky kontrola průvanu a seznámení s pracovištěm. Nabíjení baterek v klubovně, večer příjezd zbytku týmu - Plzeňáci (Prokeš, Štěpánek) + brněnský Kocour.

Pátek 4.7.: Podjunška jama, připrava dřeva na pažení, sestup a prolongace v boční odbočce na dně. Lokalita má vertikální charakter. Vstupní část, asi do -20m, členitý systém kaňonů, roklí a jeskyňek na vrstevních plochách. V ústí propasti je taky nádherný skalní most. Pokračování je pod obřím zaklíněným balvanem dalších -80 m, vystrojeno velmi sportovně vpravo kvůli padajícím kamenům, bahnu a drnům ze vstupu. Na dně je +3 m výšvih do systémů velmi těsných meandrů bez průvanu. Přímo ze dna je za úžinou větší dóm s komínem a -3 m propadem. Tento je poměrně čerstvý, výplně mizí zřejmě dost pravidelně.

Zahájili jsme těžbu v nejnižším místě, průběžně dopraveno nějaké dřevo, ale v těchto podmínkách je to hodně problematické. Postoupeno asi o metr a půl, je náznak nějakého trativodu podél stěny. Odstrojen komín z předešlého dne, provedena dokumentace. Průvan jde spíše úžinou dovnitř, pak se vytrácí v komínech. Lokalita je nadějná svou polohou, protože leží v hypotetickém pokračování povodňového odtoku (Rov za zrcadlem) v Kačné jamě. Ostatní činnost: Jéňa, Sebo a Maďaři pokračování v Dihalniku, postup o metr, Plzeň je ve vstupní propasti Kačmy, zbytek týmu práce za Ohavným jezerem.

Sobota 5.7.: Pokračováno v Podjunšce jamě, za tím účelem naděláno další dřevo, které Plzeňský tým + 2x Hu dopravili na dno. Celkem dosáhnuto hloubky -4 m, na dně se objevuje slabá vodoteč, shodná s kapacitou odvodnění vstupní propasti. Hodně mokro, možná že se časem výkop podmáčí a částečně spadne. Dle stop a uložení vrstev v minulosti spadl minimálně 2x. Vyčištěno stropní koryto, které se jeví jako počátek meandru. V Kačmě domapování Galerie nad partiemi Artviže (sestupná megachodba k Rece v Novi deli) provedli Maďaři, Gábor a spol., vč. odstrojení. Prohloubena sonda v zapomenuté odbočce Vstupní propasti.

V Dihalniku ukončeny práce, nafoceno, vyneseno kompletně nářadí, kýble a gumy kromě lanovky. V celkové hloubce kolem 14-ti metrů se narazilo opět na více zkrasovělou mezeru mezi bloky. Je to relativně u čelní stěny, průvan je patrný, ale nic extrémního. Pokračování je částečně zaplněno zvodnělými štěrkopísky s hlínou. Systém odsedlých bloků je stále stejný prakticky od vstupu, zde se nic nezměnilo, prolongace je velmi pracná. Nutno zadřevit a v případě dalších prací postačí 4 lidé.

Odpoledne jsme provedli s Jakem ze Sežany velmi kulantní povrchovou akci nazvanou po stopách podzemní Reky. Aneb exkurs po jamách, které s Rekou píchají (ze kterých jde průvan při povodních na Rece). Podjunška jama leží cestou na Sežanu mezi vesnicí Žirje a tělesem dálnice E70 na Sežanu. Na druhé straně za obcí Plešivica vrch Hrib a povrchově-podzemní lom na vápenec (výroba vápencových desek a obložení). Pod samým Hribem velmi vysoko fosilní jeskyně Velika Šprinčnica s puklinou do spodních pater a občasným průvanem. Délka 400m, hloubka -140 m. U cesty na Lipicu ze Sežany Bezestropa jama (jeskyně s krápníky v trávě) a průvanové místo ve vedlejším závrtě. Jméno jsem si nezapamatoval (asi Samodišnica ?), sondováno velmi intenzivně na třech místech závrtu. Dle vyteženého materiálu do velké hloubky.

Dále v oblasti mezi Orlekem a Sežanou jeskyně Ludvikova jama, Jama u Bezovški cesty, Škamprlova jama, jeskyně Dinamitovka. První tři jsou typické propasti, poslední je opět fosilní patro s upravenou přístupovou cestou. Zřejmě v minulosti i dnes sklad trhavin, délka údajně 400 m, velmi vysoké fosilní patro jeskyně. Pokračujeme přes malý rysnik (otevřená propast) Golokratna jama s hloubkou -120 m dalším přejezdem k lokalitě Stara Sežanska reka. Zde ve velmi mělkém závrtu otvor s výrazným průvanem a komunikací s Rekou. Připravené k uzamčení a dalšímu průzkumu, jinak nikde žádný odval, puklina musela být volná od počátku. Hned vedle 50m jeskyňka na vrstevní ploše. V okolí mnoho dalších krasových jevů, závrtů a propastí.

Závěrem exkurze k Labodnica jama (Abisso di Trebiciano), kde jsem byl před měsícem při akci Kalendovy kyvadla (rekognoskace terénu pro potencionální další kyvadlo). Večer návrat do tábora, nezbytný nákup pršutu v Lokvi a jiných pochutin, které v ČR nejsou moc dostupné. Společenský večer v restauraci Balt orient a následně u ohně na kempu. Zhodnocení celé akce a domluva dalšího postupu. Přítomni byli také Mitja a Christian z místní skupiny Gregora Žiberny.

Neděle 6.7.: Maďaři návštěva jeskyna Divača jama. Celkově balení materiálu, čištění lan, člunů a ostatní společné výstroje....společné foto. Kolem poledne pak zpáteční cesta do Brna. Akce se zúčastnili: Tomík Roth, Jéňa Pavka, Sebo Kovačič, Bohuš Koutecký - Plánivská skupina. Tomáš Prokeš a Jirka Štěpánek - Jeskyňáři Plzeň. franci musil - Tartaros. Papp Ferenc Speleological Club z Budapešti - László Egri, Erik, Gábor a dalších 6 členů. Mitja Maružič - Jamarské družstvo Gregora Žiberny a Jaka Jakovčič - JC Sežana.

Fotogalerie na mým Rajčeti:

Článek na webu skupiny Papp Ferenc: o jarní akci, zde ještě Podjunška na Slovinském JESU.

Plánivské webové stránky:

Lokality ve Slovinsku - Rejstřík (JESO)