Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Školení JESO v Blansku a geofyzikální týden v krasu.

07.09.2010 23:02

Tento víkend postihly Moravský kras dvě neobvyké události. Bylo to další školení JESA a týkalo se ČSS a základních organizací působících v Moravském krasu. Mělo v něm dojít také ke kursu lokálních editorů JESA a obsluhy (administraci) webu JESA. Druhou událostí byl geofyzikální týden vyhlášený na Plánivských stránkách a ralizovanán Pavlem Kalendou na Ostrovské plošině....

- Školení bylo po stránce technické ze strany AOPK velmi dobře připraveno...

Školení JESO:

Proběhlo v sobotu 4.9.2010 - Blansko, jednací místnost správy CHKOMK. Zahájení bylo v 9.00 hodin a úvodní slovo si vzal RNDr. Ivan Balák jako superadmin projektu JESA. Pokračoval Zdeněk Motyčka za ČSS o historii evidence jeskyní, sporech o kompetencích JESA a o postoji ČSS k němu. Balák pak informoval o projektu JESO, doplnil historii projektu, naznačil geografické členění dle geneze území a zmínil se o nevyhovujícím členění pro pseudokrasové formy. Vysvětlil generování kódu pro jednotlivé oblasti a lokality (celek-podcelek-skupina-lokalita atd.).

Sdělena byla účastníkům adresa aplikace JESO vč. fotogalerie a bibliografie. Uvedena byla také firma, která aplikaci vytvořila a systém, ve kterém funguje. Byla vysvětlena funkce této aplikace vč. pozitiv, nedostatků a záludností. Práce s aplikací a tabulkou je celkem jednoduchá, dá se na způsob vkládání přijít celkem logicky. Následovala polední přestávka.

Odpoledne se detailně probraly dílčí problémy a detaily např. ohledně polohy vchodů, umísťování jednotlivých údajů a vyhledávání v nich. pseudokras, jeskyně, závrty a hydrologické objekty se evidují zvlášť. Je toho hodně, mám to sepsané, ale pro hrubou orientaci to stačí. Pořád jsem přesvědčený, že se jedná o prospěšnou věc. Byl jsem zvědavý na jiné ZÁKLADNÍ údaje.

Vstup do databáze bude na několika úrovních. Člen ČSS bude na úrovni odborné veřejnosti a dostane se ke všem základním údajům o jeskyni a pouze k náhledu fotek a map. Vlastně pro ten malý rozměr nebude kontrola, zda moji fotku nezveřejní někdo jiný, jak je u některých jedinců zvykem. To samé s mapami. Lokální administrátor může vkládat pouze za svoji oblast, kde se překrývá více skupin. Například Suchý žleb zahrnuje skupiny: Holštejnská, Plánivy, Dagmar, Tartaros, Hlubokáč, Vilémovickou, Suchý žleb a Myotis. Když najdu lepší fotky (mapy, bibliografii), třeba z lokalit Pustého žlebu, osobně je vložit nemohu.

Autorská práva a licence o užívání. Vlastně jsem se dozvěděl, že už smlouva jaksi je a že bude přístupná někdy na webu speleo.cz. Nikdo ze zúčastněných ji neznal (kromě Motyčky, který ji s AOPK vyjednal). Takže nevím, jestli jsem se neškolil zbytečně, kdyby se mi smlouva náhodou nelíbila. Naštěstí nikdo nechtěl žádné závazky a administrátoři potvrdili, že je účast na JESU dobrovolná. Balák také potvrdil, že lze smlouvu uzavřít i jednotlivě, ale jsou s tím zbytečné starosti, údajně je smlouva pro ČSS výhodná.

Byli představeni administrátoři projektu za Moravský kras. Jedním z nich je Tonda Tůma (a Olga Suldovská), který mi potvrdil, že nebudou žádné sankce v případě, že se někdo projektu JESA nezúčastní, nepříklad neudělením vyjímek na otvírku lokality. Rovněž že budou ctěny zájmová území jednotlivých ZO, i když do databáze přispěje někdo cizí (MK je rozdělen do 9-ti celků a hodně zájmových území se v nich překrývá). Práce a vstupy jednotlivých administrátorů nebudou nijak honorovány. Padla zmínka, že je to možné pouze u rekognoskačních prací, které si musí AOPK smluvně objednat. 

Licenční podmínky budou. Smlouva o připojení do databáze za ČSS prý bude také. Prý bude rozeslán i vstupní kód pro administrátory a pro každého jednotlivce z řad odborné veřejnosti. Vstupy budou hlídány a evidovány. Takovej malej Bratr. Je na ZÓčkách, zda na to přistoupí, nebo ne. Podobně jako webové stránky ČSS (speleo a jiné věci) budou takové, jaké si je uděláme. Když tam nebude nikdo nic vkládat a bude na to mít nějaký důvod, prostě tam nic nebude. Školení skončilo kolem 16-té hodiny a zúčastnilo se ho 11 lidí z 11-ti skupin a 3 zaměstnanci AOPK.

Důleitý článek o JESU na speleo.cz od Ivana Baláka:

- Využití JESO, do budoucna je to určitě velmi užitečná věc, použitelná po všech stránkách. Je otázkou, zda (jak, kdy a za co) se tento megaprojekt naplní...

- Měřiči ztraceni ve strništi. Kousek po kousku se posouvají západním směrem. Výsledky dpomohou k důležitým teoriím o vzniku jeskyní a úrovní v severní části Moravského krasu.

Geofyzikální týden v Moravském krasu:

Ve skutečnosti se smrsknul na víkend. Nejprve za mimořádně špatného počasí vytyčil Termit z Holštejnské skupiny čtyři měřičské profily na Ostrovké plošině mezi Pindulkou, ostrovským smetištěm a Jandourkovými závrty. Měla se potvrdit existence hypotetického pokračování jeskyně Balcarka, měřená lokalita (anomálie) má pracovní název jeskyně VDV (jeskyně velmi dlouhých vln: P. Kalenda, R. Duras, sborník Speleofóra 2010, str. 115 s názvem: Kde hledat pokračování jeskyě Balcarky?).

Původní  vloni měřenou hodnotou byla geofyzikální metoda velmi dlouhých vln. Tento víkend byla provedena metoda gravimetrie, která je v podstatě přesnější a umí zaznamenat i výplně jeskyně. Pokud dole nějaká je. Měří se po 5-ti metrech, jedno měření trvá v průměru 3-5 minut a bylo zapotřebí změřit 250 bodů. V sobotu se stihnul pouze hlavní profil a bylo předčasně ukončeno kvůli dešti. Za studeného, větrného, přesto bezdeštného nedělního dne se měření dokončilo a gravimetr mohl odcestovat do Prahy na půdu ČSAV. Bude následovat počítačové zpracování P. Kalendou a o výsledcích se dozvíme na nejbližším speleofóru....

- Bez měřičské trojnožky pod přístroj, zato však s kalibračním podstavcem. Pomůcka, jež dounutila k mnoha klesnutím na kolena...

- Gravimetr v akci. Měří se i výška přístroje v přesně zaměřením výškopisu bodu. Velmi přesné měření garantuje ty nejspolehlivější výsledky. Přístroj pak sám sebe celou minutu měří a průměruje.

- Ruční hrubé vyrovnávání přístroje, gyroskopicky potom automat vyváží sám sebe. Nákoleníky jsou nezbytnou součástí výbavy měřiče....