Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Setkání speleologů v Českém krasu

25.10.2010 10:34

Setkání proběhlo v přátelském a pohodovém duchu v kulturním domě Srbska. Účastníci setkání postupně přijížděli od pátečního odpoledne. Organizátoři ze Speleologického klubu Praha zde pracovali od rána a skvěle připravili sál. K dispozici bylo pohoštění, soudky berounského Medvěda, výstava fotografií a informační panely. V nějakou zahajovací hodinu se naráz představil celý organizační tým a popřál nám příjemné prožití speleologického setkání. Ještě večer se promítlo několik převážně historických filmů o dobývání a těžbě vápence v oblasti. Následoval kulturní večer v podání především Altara a několika dalších dobrých hudebníků.

V sobotu byly exkurze na lokality především v SZ části Českého krasu. Přihlašování probíhalo zajímavým způsobem a to objednáním a potvrzením v recepci při přihlašování. Z Moravského krasu přijeli a zúčastnili se Gaz (Tartaros), Aleš, Semiš a Dušan (Myotis) - jeskyně Na Javorce, Kamila (ČSS), Krtek (Babická) a já do jeskyně Čeřinka, Holubice a JardaHol (Babice) do lomů Na Mořině. Slavnostní večer přijel podpořit předseda společnosti Zdeněk Motyčka. Ze Slovenska se zúčastnil Jaro Stankovič a přijelo mnoho dalších zajímavých hostů. Program byl bohatý, kromě uvedených lokalit ještě jeskyně Netopýří, Srbské, jeskyně Na Chlumu, jeskyně Martina, Arnika a Arnoldka, povrchové exkurze a podobně.

Zúčastnil jsem se exkurze do propasti Čeřinka, protože jsem tam ještě nebyl. Jeskyně leží v lomu Na Čeřince jižně od Bubovic, který je ještě aktivní. Propasti Čeřinka a Arnoldka byly nastřelené těžbou (jako naprostá většina jeskyní Českého krasu). Po postupném přesouvání dobývacího prostoru východním směrem byla tato část zavážena hlušinou až téměř do původní úrovně kopce Paní hora. Obě lokality byly zachovány, Arnoldka u horního okraje lomu a Čeřinka větším závrtem u bývalé lomové stěny. Jeskyně začíná dvěma stupni na úroveň tzv. Říceného dómu. Odtud vede zajímavá soustava navzájem se křížících puklin, na kterých je stvořena celá propast. Navštívili jsme velmi zajímavá horní patra, kde je torzo meandrující chodby, nádherná Galerie a Strmá chodba. Do spodního patra jsme nešli. Jeskyni nemá cenu dál popisovat, na výše uvedeném odkazu jsou naprosto vyčerpávající informace. Mě asi zaujala nejvíc ta tektonika, její produkty a částečné vyhojování puklin kalcitem i postupné jejich oživování (Centrální propast nad 25m propastí), kde je neotektonika posunuta asi o 30 cm. Lokalitu má v péči skupina Geospeleos (1-05 ČSS).

Po akci jsme si dali procházku údolím Bubovického potoka, přes Bubovické vodopády zpět do Srbska. Odpoledne od 16-ti hodin proběhlo další kolo promítání a odborných přednášek. Příspěvky se věnovaly jeskyním výlučně Českého krasu a okolí, montanistiky, bioty krasu (netopýři) a techniky. Filmová produkce byla okořeněna humornými videíčky z jeskyňářského života. Na sále se otevřelo několik prodejních stánků literatury, fotokoutek a různých upomínkových (netopýřích) předmětů. Byla vyhodnocena fotosoutěž. U toho jsem nebyl, nicméně některé představované soutěžní fotografie byly velmi zajímavé a profesionálně zpracované, že diváci měli určitě těžkou úlohu vybrat z nabídky jediný a nejlepší snímek. Setkání bylo oficielně ukončeno. Večer pokračovala společenská zábava až do ranních hodin.

V neděli jsme navštívili toliko technický skanzen Solvayovy lomy. Skanzen provozuje společnost Barbora, která tomu věnuje veškerý volný čas. V bývalých správních budovách je malé muzeum historie těžby a udržované historické dílny a strojovny s dosud funkčními stroji. Jejich vozový a strojový park je na tyto amatérské poměry naprosto impozantní, že by mohlo závidět kdejaké technické muzeum. Sem do krajiny opuštěných lomů, šachet a násypníků, v divoce přeorané krajině mají své místo a prostě sem přirozeně zapadnou.

Závěrem bych chtěl napsat pár vět o organizaci a významu setkání ze svého osobního pohledu. Každý takový podnik má svůj význam a je poučný, zejména pro organizátory podobných akcí, například pro další organizace jiných setkání, pro zvýšení zájmu o oblast a problematiku Českého krasu, nebo pro zvýšení zájmu odborníků. Setkání s možná horšími prostorami jako poslední Tetínské a to stísněná místa, zejména vstup do budovy, kde v malém prostoru kromě recepce a kuřárny byly ještě toalety. S tím se ale nedalo nic dělat a účastníci se s tím skvěle vyrovnali. Do tělocvičny se vecpala ještě většina účastníků na přespání, takže nemuseli cestovat po nočním Srbsku. Drobné nedostatky nahradilo vyjímečné nasazení pořadatelů, například akční změny v sále, kdy se z promítání proměnil v jídelnu, konferenční místnost, nebo noclehárnu. Obrovský přínos byla dopravní dostupnost a to vlakem z Prahy přímo na místo. Co mě zaujalo bylo, že setkání je pořádáno i pro nejeskyňáře a může se exkurzí zúčastnit prakticky kdokoliv, kdo přijede, přihlásí se a bude vybaven. Zaujal i systém přihlašování na exkurze a systém hodnocení soutěže. Za zmínku stojí i vynikající a pohotová obsluha baru.

Setkání skončilo, v sobotu bylo navíc vyšperkováno překrásným slunečným počasím. Účastníci se mohou těšit na další akce, které si domluvili během něj, Nezbývá, než se těšit na setkání další....

Malá moje fotogalerie je tradičně na Rajčeti.