Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Setkání s Celofánem...

13.05.2008 18:11

Do Moravského krasu na návštěvu zavítala jedna významná krasová legenda až z daleké Kanady. Vojta Gregor, geolog a jeskyňář kdysi bádající v severní části Moravského krasu, zejména na Sloupsku. Proslulý poslední otvírkou Šachty za Evropou a Indií a taky svým svérázným humorem i životními postoji. V roce 1977 emigroval a po převratu také několikrát přijel. Nyní tu byl snad na měsíc a pozval své kamarády a spolubadatele, akci ve Vilímkách na hřišti zorganizovala Helena Kvasničková. Měl jsem tu obrovskou čest být pozván také a velmi si toho vážím a cením. Nejmladší z hostů...

Sešli jsme se v pondělí 12.5. odpoledne ve Vilémovicích na hřišti. Helena a Tomáš Hanžl si pozvali mladou country kapelu, Pamela roztočila pípy, Kelf napekl párečky. Sešlo se hodně, asi 50 dalších krasových legend, postupně přijižděli, byl přece jen pracovní den. A zase zvolna mizeli. Nemá cenu jmenovat všechny a ani jsem vlastně všechny neznal. Většinou starši jeskyňáři skupin Tartaros, Topas, Plániv, Metráků, pracovníci bývalé ČSAV a hlavně staří horolezci. S Celofánem jsem pokecal hlavně o šachtě za Evropou a indií, kterou budem jako Pustožlebská skupina otvírat a tak všelijak.

Tomáš Hanžl si k půlnoci vysekl pár dobrých sól na kytaru, Celda byl dojatý a bylo to na něm docela i vidět. Perlil humorem a spát šel mezi posledními. Zalehl jsem mezi drny do autu k vylidněnému hřišti. Nad dorůstajícím měsícem dva růžky, asi Venuše a Mars v blížící se konjunkci. Koneckonců, taky musím ráno do práce....Zbylé fotky jsou na Rajčeti.