Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Sambar Steel 2008...

22.04.2008 00:30

a jejich rozhozené prospekty na speleofóru…Závody Sambar Steel 2008 se uskuteční 24-25.5.2008 v hale malého zimního stadionu v Kladně. Co se tam bude dělat a adresa akce je: https://steel.sambar.cz/2008/

 

Vážení výrobci a sponzoři, kteří samozřejmě budete přítomni při této komerční kratochvíli.... Bylo by maximálně vhodné, aby jste své výrobky prezentovali a aplikovali zejména v reálné praxi při použitích, které navrhujete. Dle bezpečnostních směrnic EU pro výškové práce nám tyto bezpečnostní systémy vnucuje stále více bezpečnostních techniků, aniž si uvědomují, že nás, opravdové výškové pracovníky tyto nové bezpečnostní systémy velmi velmi ohrožují na životě. Strašně bych si přál vidět na vlastní oči někoho fundovaného, nejlépe skupinu, jak vzájemně bezpečně provádí (a nezavazejí si) klempířské, zednické a pokrývačské práce, nebo výškové práce v konstrukci, na jeřábech a pod. vybaveni například s automatickým zachycovačem pádů a s postrojem s kotvícím okem na zádech a dokážou si sami sobě pomoci například při pádu jednoho z nich (slanit k němu v případě nutné první pomoci, třeba na automatickém zachycovači pádů)...Ve skutečnosti je to totiž takhle:

Veškeré výškové práce mají ke speleologii blíže, než k horolezectví. Běžných speleologických pomůcek a techniky se zde využije více než horolezeckých, jsou podobné pohyby, zásady,  podobné zajištění a podobně malý výdělek. Viděl jsem na vlastní oči mladé horolezce a čerstvé absolventy kurzu výškových prací, jak po tři hodiny nevytvořili traverz se dvěma přepínkami a smysluplně do něj nedokázali nalézt. Aspoň se jim nic nestalo. Ti, co to přece jen dokázali a výškové práce provádějí neustále narážejí na jediný problém, který spočívá v nedostatku peněz za provedenou práci.

V praxi to probíhá většinou tak, že velká zakázka je přelévána přes mnoho dohazovačů, což nikoho nevaruje, práci provádí cizí státní příslušníci, kterým to stačí a stejně tak kazí mzdu studenti, přivydělávající si ke kapesnému. Výsledkem je jediné a to rychlejší práce a zanedbávání osobního zajištění kvůli vyššímu osobnímu zisku výškového dělníka. Statisticky lze dokázat, že se v této profesi zabíjejí více horolezci, než jeskyňáři, jež práci provádějí i do vyššího věku. Kdo si neosvojí základní návyky, jako vyhledávat si práci sám, nechodit pod cenu, udržovat základní pravidla bezpečnosti, automatické a rutinní jištění a řemeslnickou šikovnost, nemá zde co pohledávat.

Další všeobecný problém jsou stavební výškové práce, obor, ve kterém se pohybuje nejméně peněz, nejvíce dohazovačů, nejšpinavější práce a nejvíce úrazů. Jsou tu rychle ničené bezpečnostní pomůcky, lana, karabiny, sedáky barvou, maltou, prachem a na nové se samozřejmě při těchto cenách a výdělcích nedostává prostředků. Není v silách všech bezpečnostních příruček světa to změnit.

Do této situace pozvolna vstupují bezpečnostní směrnice EU, které v českých podmínkách nejsou absolutně aplikovatelné. Jako misionářský předvoj se zde pohybují akreditovaní bezpečáci mávající Evropskou bezpečnostní směrnicí na stavbách v rukou, fotografují natěrače na plochých střechách bez přileb a požadují regulérní výpalné. Jako hlavní voj přicházejí výrobní firmy nesmyslných bezpečnostních pomůcek, jako např. automatických zachycovačů (usměrňovačů) pádů, které se téměř nedají smysluplně použít. Ba dokonce důvěryhodné firmy se předhánějí s nabídkou nejlepších a nejdokonalejších pracovních pomůcek pro výškové práce s velmi nevýhodnou, zato velmi vysokou cenou. Dále jsou to horliví patolízalové z řad nešikovných a neúspěšných výškařů, plodících  a aplikujících další a další nesmyslné předpisy, jako je více lan, více přileb, více ochran, nařizují kompletní postroje a umísťují na nich kotevní prvky na ty nejnebezpečnější místa. Například pověstné postroje se zádovým okem, které vás naprosto přesně usměrní obličejem a jinými měkkými částmi těla dolů na místo dopadu.

Výsledkem je všeobecná nedůvěra k bezpečnostním předpisům, které chtějí „jen naše dobro“. Protože nemehlu nepomůže ani sebedokonalejší bezpečnostní systém a ten co opravdu umí, v tomto systému pouze ostrouhá, což je bolest i speleologických směrnic. Je třeba všeobecně trvat na tom, že současné pomůcky a předpisy jsou pro danou práci prostě dostačující, ale to už je jiná kapitola.

 

Děkuji... s pozdravem franci musil, speciální výškové práce...